Po našu dozu gastronomskih poslastica krećemo u prirodu u hlad i uživamo u jelima koja se lagano peku na roštilju. Vjerojatno u svakom društvu postoji jedan ponosni grill majstor koji ne priznaje drugačije metode od njegovih, ali uz nekoliko savjeta i 11 savršenih recepata i vi ćete sigurno na komadiću rešetke sve zadiviti umijećem pripreme mesa i priloga sa žara. Stoga proučite savjete, potražite inspiraciju za marinade i uživajte u pripremi delicija na otvorenom.
Vjerojatno najomiljeniji komadi mesa za roštilj su ćevapi. Jednostavni za pripremu i konzumaciju pravi su proljetni finger food uz koji pristaju brojni prilozi i umaci. Odmakli smo se od klasike, iako nam je klasični ćevapčić na vrhu popisa omiljenih stvari, i predlažemo vam gurmanske Ćevape sa slaninom punjene sirom. Još jedan rado viđen i čest gost užarenih rešetki je pljeskavica. Ovog puta isprobate odličan recept za Pljeskavicu s kajmakom i uživajte u sočnom komadu mesa s nezamjenjivim punjenjem.
Malo koja zabava na otvorenom može proći i bez vratine, a mi vam predlažemo kombinaciju koja će vas oboriti s nogu. Pikantna svinjska vratina s mješavinom začina otkrit će vam sasvim novu dimenziju nezaboravnih okusa i mirisa.
Vrhunac gastronomije ćete osjetiti ako se iznad žara nađe jedinstveni Biftek, a ljubitelji piletine neće moći odoljeti najukusnijim Pilećim prsima s mozzarellom i pancetom, prema receptu chefa Branka Ognjenovića.
Ražnjići su također odlični za pripremu na žaru, a osim raznih kombinacija s piletinom ili teletinom te raznim povrćem i pancetom predlažemo da se okušate u pripremi pravog Šiš-kebaba s dva umaka u marinadi koja će omekšati meso i dati mu poseban okus, kojemu ćete se na roštiljima uvijek rado vraćati.
Pileća krilca marinirana u pivu još je jedno jelo koje obavezno morate isprobati, a bogata marinada poslužit će vam za premazivanje krilaca za vrijeme pečenja i meso učiniti još mekanijim i okusima bogatijim. Aromatizirano pileće meso pripremit ćete u tren oka i izvući ono najbolje iz nježnog bijelog mesa, ako ga pripremite prema receptu za Grill piletinu sa senfom.
Uz dobar komad mesa uvijek se malo više trebate potruditi i oko priloga kako bi gozba oko roštilja bila potpuna. Razne salate uvijek su dobrodošle, ali mi vam predlažemo jednostavne i jako ukusne zalogaje koje ćete rado pripremati i usput iskoristiti žar, koji ste s ljubavlju upalili. Za prvi prilog predlažemo neodoljive Tikvice na grillu s mozzarellom, koje će biti gotove u manje od 15 minuta.
Malo više vremena će vam trebati za Šampinjone punjene gorgonzolom, ali zadovoljstvo će biti jednako. I za kraj napravite ražnjiće od zdravog medvjeđeg luka prema uputama za Feta sir s medvjeđim lukom i uživajte u svim savršenim okusima i mirisima koji se šire s roštilja.
Kliknite za još savjeta naših chefova za savršeni roštilj:
Chef Zdravko Perić savjetuje kako grilati povrće.
Majstorski roštilj uz Branka Ognjenovića
Dobra marinada za još bolji roštilj
Isprobajte najsočnija jela s roštilja:
Ćevapi sa slaninom punjeni sirom
Pljeskavica s kajmakom
Pikantna svinjska vratina
Biftek
Pileća prsa s mozzarellom i pancetom
Šiš-kebab s dva umaka
Pileća krilca marinirana u pivu
Grill piletina sa senfom
Tikvice na grillu s mozzarellom
Šampinjoni punjeni gorgonzolom
Feta sir s medvjeđim lukom