Recenzije 31. svibnja 2019.

Namaste - moderan, a pristupačan, sjajan zagrebačko-indijski restoran

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije nešto više od godinu dana, na Selskoj je otvoren indijski restoran Namaste. Od tada do danas, Namaste je izrastao u restoran u kojem se neprestano izmijenjuju gosti, a jela se izbacuju nevjerojatnom brzinom. Posjetili smo Namaste i isprobali nekoliko njihovih najpoznatijih jela.

Namaste je mjesto gdje se slave rođendani i promocije, gdje se dolazi na intiman ručak ili večeru u dvoje ili naprosto samostalno uživati u čarima indijske kuhinje. Restoran sam posjetila u subotu popodne, bio je ugodno popunjen, a prijatelj i ja ipak nismo bili primorani čuti razgovore sa susjednih stolova. Odličan početak!

Za razliku od ostalih indijskih restorana u Zagrebu, Namaste njeguje elegantniji stil, hrana dolazi na jednostavnim bijelim tanjurima, na zidovima ne vise marame jarkih boja s raskošnim motivima, što se može doživjeti u drugim istočnjačkim restoranima u gradu, već je prostor uređen sa stilom. Zaviriti možete i u kuhinju, bez da do vas dopre miris prženja. Naprosto, oku i nosu ugodan prostor.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Jela na stol stižu u roku desetak minuta, topla su i spremna za uživanje. Nudi se izbor između vegetarijanskih i mesnih opcija za predjelo, tu je i nekoliko vege i nekoliko mesnih glavnih jela te manji broj deserata. Uz glavna jela možete naručiti i rižu te naan kruh u nekoliko verzija. Iako je u pojedinim indijskim restoranima praksa da se riža na stol donosi besplatno, ovdje se ona naplaćuje te tako porcija riže količine jednog većeg dubokog tanjura stoji dvadesetak kuna, ovisno o dodacima koje u rižu želite ubaciti. Naan s češnjakom je 15 kuna.

Za predjelo smo isprobali samose s piletinom koje su bile savršeno hrskave, nimalo masne i sjajno začinjene. Ovo su bile treće i ujedno najbolje samose koje sam do sada isprobala, a jednu verziju isprobala sam i u Londonu. Rižine palačinke s lukom bile su drugo predjelo i, iako me one zbog nježnih okusa nisu u potpunosti osvojile, umak od kokosa, jogurta i mente koji je uz njih došao, bio mi je pravo otkriće. Toliko mi se svidio da sam ljubazno osoblje odmah zamolila za popis sastojaka koje su mi potrebne da ovo divno čudo ponovim i kod kuće.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Glavna jela birali smo dugo, a na kraju smo se odlučili za Butter Chicken i Sagh Gosht, ovčetinu u ljutom umaku od špinata. Klasik i nešto što do sada nismo imali prilike isprobati. Kako ovčetine nije bilo, jelo su pripremili s janjetinom te prije same pripreme pitali koliku količinu ljutine preferiramo. Uz glavna jela uzeli smo i porciju riže te porciju naan kruha s češnjakom. Kasnije se pokazalo da je za dvije osobe to ipak premala količina dodataka pa smo još jednom ponovili narudžbu riže i kruha, ovog puta u integralnoj varijanti.

Jela su me, malo je reći, oduševila. Isprobala sam sve za stolom i, iako sam već bila poprilično sita, počistila tanjur pun umaka od maslaca i začina do zadnje mrlje. Gusti, aromatični umaci s mekim, sočnim mesom, ma fantastično! Naan s češnjakom svakako je prilog koji preporučujem, a kad ste već tamo i odlučili ste se počastiti, riža s kuminom također će biti odličan odabir.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Porcije su velike i glavno jelo uz rižu i naan kruh sasvim je dovoljan obrok za jednu gladnu osobu. No, šteta je propustiti sva ta predjela, pa onda još nešto čapnuti sa strane.

Namaste je za sada definitivno najbolji indijski restoran u kojem sam u Zagrebu jela. Od ambijenta, osoblja, preko hrane, ali i cijena, sve je baš kako treba biti. Sudeći prema broju gostiju i više od godinu dana rada, faktora koji su za brojne domaće restorane često kobni, prepoznali su to i drugi. I zbog toga mi je neizmjerno drago. Namaste, vidimo se uskoro opet!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.