"Obično nogometaši završe u nekim drugim pričama, primjerice o ludim noćnim provodima", rekao je na početku predstavljanja vina šarengradske vinarije Krešić organizator večere Tomislav Tuđen. I doista, rijetki su oni koji se mogu pohvaliti kako su nakon nogometne karijere izgradili uspješan biznis, a posebno oni koji se bave vinima.
Ozbiljne vinarije imaju tako svjetske nogometne zvijezde Andrés Iniesta, Gianluigi Buffon, David Silva, a u vinski biznis uložili su i Cristiano Ronaldo, David Beckham, Zlatan Ibrahimović, Gerard Piqué... U Hrvatskoj ozbiljnu vinsku priču gradi pak 41-godišnji Vukovarac Dario Krešić, poznati golman koji je karijeru gradio kod nas i u inozemstvu, a branio je i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Danas je Dario bivši nogometaš, ali i uspješan nogometni menadžer i, za nas još važnije - sve uspješniji vinar.
Dario Krešić nekad...
Dario Krešić danas je sve uspješniji vinar
U vina se zaljubio u regiji Mosel, gdje nastaju sjajni rizlinzi
Dario Krešić svoje je prve nogometne korake kao izbjeglica napravio je u Zagrebu u Mladosti iz Buzina, a potom nastavio u Hrvatskom Dragovoljcu. Uspješnu karijeru gradio je i u inozemnim klubovima kao što su njemački Eintracht Trier, Mainz i Bayer Leverkusen, grčki PAOK, moskovski Lokomotiv.
Za vina se zainteresirao upravo tijekom svog igranja za Eintrachta Triera, klub iz pokrajine Mosel, koja je u svijetu čuvena po vinu, a posebno po sjajnim rizlinzima. Uz pomoć oca Franje 2006. godine zasadio je prve vinograde, a prva berba bila je 2011. godine. Već godinu dana kasnije, 2012., osvaja Veliko zlato na jednom ocjenjivanju vina u Varšavi i to za svoj cabernet sauvignon.
Danas se vinarija Krešić prostire na 18 hektara, a njihov suvremeni vinski podrum je kapaciteta 200.000 litara. Vinarija ima ukupno 7 etiketa bijelog te 2 etikete crvenog vina te jedan rose. Divan pogled iz vinarije dodatno će kapitalizirati nakon što izgrade hotel iznad vinarije.
Krešić zeleni silvanac
Prvi slijed - poderane gaće
Prvi slijed - poderane gaće
Opušteno druženje uz vina Krešić
Iako vrlo ozbiljan u biznisu, Dario Krešić, osoba je koja voli opuštena druženja uz dobru hranu i vinu, a tako je zamislio i promociju svojih vina koja je održana u zagrebačkom restoranu Vinkl. Tamo su njegova vina pratila jela ekipe restorana Vinkl.
Za početak poslužene su odlične poderane gaće, punjene kulenom, dimljenim sirom i čvarcima, gel od ajvara i ukiseljeni ljubičasti luk. Ovo jelo pratio je Krešić zeleni silvanac s čak 14% alkohola. Poderane gaće, popularan slavonski zalogaj, pretvorene su u odlično street food jelo, uz koje nam je trebalo neko jače, punije vino da podrži tu srijemsku priču, a to smo i dobili u zelenom silvancu vinarije Krešić.
Carpaccio od smuđa - uz graševinu Krešić
Drugi slijed bio je carpaccio od smuđa, mariniranog u vinaigretteu od kapara i cherry rajčica, krema od kukuruza, krema od ljubičastog luka, majoneza od dimljene paprike, blanširani špinat i čips od kukuruza. Uz ovo hladno predjelo poslužena je izvrsna graševina vinarije Krešić, vino od najzastupljenije hrvatske sorte, u ovom slučaju netipične gorčine u retrookusu.
Tanjur pun čobanca, tako bi se mogao sažeti treći slijed - ravioli punjeni čobancem, krema od parmezana i čobanca i umak od reduciranog temeljca od čobanca. Ovo jelo sjajno je pratio Krešić Chardonnay Venari, iz njihove premium linije. Na latinskom "venari" znači "loviti", a Darijev otac je lovac i otuda naziv ovoga vina.
Riječ je u burgundijskom tipu chardonnayja tipične kremoznosti i punoće, za razliku od svježih chardonnayja. Chardonnay je srednjeg tijela, odležan šest mjeseci u drvenim bačvama, a proveo je godinu i pol u boci prije izlaska na tržište.
Ravioli punjeni čobancem - uz Krešić Chardonnay Venari
Slavonski souvlaki
Krešić cabernet sauvignon 2021.
Tomislav Tuđen
U čast uspješnoj karijeri Darija Krešića, odnosno njezinom dijelu koji je proveo u Grčkoj, a posebnom u slavnom PAOK-u, poslužen je četvrti slijed - Slavonski souvlaki. Riječ je o ražnjiću od telećeg ribeyea, posluženom na tzatziki umaku, uz zelenu papričicu punjenu čvarcima od crne slavonske svinje i dimljenim sirom
Uz ovo jelo uparen je Krešić Cabernet sauvignon 2021., odlično no još dosta mlado vino, finog potencijala za odležavanje. Njegove snažne i za ovu sortu tipične herbalne note sjajno su se sljubile s ovim tanjurom koji je, uz masnoću i slast mesa, ponudio i dosta svježine i herbalnosti u paprici, kao i u svježim krastavcima u tzatzikiju, a naravno i u grčkom jogurtu koji je sastavni dio tzatzikija.
Za kraj poslužen je čokoladno-ciklasti desert - paprenjak, krema od cikle, coulis od jagode i cikle, rezana cikla, dehidrirana cikla, glazura od tamne čokolade, glazura od bijele čokolade. Ovaj neobičan desert pratio je traminac vinarije Krešić.
Traminac vinarije Krešić poslužen je uz desert od paprenjaka, cikle i čokolade
Vina vinarije Krešić nižu priznanja