Recenzije 08. svibnja 2018.

Okušala sam se u radionici sljubljivanja vina i sireva

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim u vinskim vodama, red je došao da se okušam i u sljubljivanju dviju najboljih stvari na svijetu - vina i sira, naravno.

Od kad sam se prvi put upustila u vinske vode posjetivši svoju prvu vinsku školicu, prošlo je podosta vremena, a od tada su isprobane i brojne kvalitetne butelje. Sada je došao red da ljubav prema vinu nekako povežem s onom koju osjećam prema finim sirevima. I pronašla sam način. Zove se radionica sljubljivanja Sauvignona i sireva, a prošlog su je petka organizirali Abeceda dobrih zalogaja i Vinoljupci.

 

Možda vas zanima... Što sam naučila na svojoj prvoj vinskoj školi Recenzije

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Mjesto radnje bio je Basement, vinski bar u zagrebačkoj Tomićevoj ulici. Radionicu je, uz pomoć vinoljupke Irene Lučić, vodila vinska promotorica Marija Vukelić, koja je također profesorica talijanskog i francuskog, pa smo u istom trenutku vodili brigu o aromama vina i sireva, ali i o pravilnom izgovoru.

Naučili smo da se /AU/ izgovara s /O/, a ne /A/ te kako su prvi zapisi ove vrste vina potekli upravo iz Francuske, iz pokrajine Loire. Naučili smo i kako se arome sauvignona kreću od zelenkastih biljnih tonova, a pojedina vina sadržavala su čak i note koprive te zelene paprike. Osim ovih neobičnih, nešto su uobičajenije citrusne i arome bazge. Takva mi se vina posebno sviđaju, zaključila sam.

Uz sedam isprobanih vina, polaznici radionice kušali su i osam vrsta kozjih sireva. Naučila sam kako je savršeno sljubljivanje ono u kojem ne prevladavaju ni sir, ni vino, a kada se spoje, tvore savršenu kompoziciju kojoj se odmah poželiš vratiti.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz Marijinu pomoć, zajedničkim smo snagama zaključili kako se lagane note sauvignona najbolje slažu s kvalitetnim svježim kozjim sirevima te me osobno posebice oduševila kombinacija Perakovog slavonskog sauvignona iz 2016. s polutvrdim kozjim te istarskog Frankovićevog sauvignona iz 2016. i mladog paškog kozjeg sira. 

Na kraju nas je Marija počastila i vinima iznenađenja iz svoje arhive, Sauvignonom Barton&Guestier 2014. i bordoškim cuvéeom Sauvignon blanc & sauvignon gris Chateau Pierrail 2014, uparenim s domaćim kozjim sirom s vlascem i paprom. U dobroj atmosferi, do kraja radionice razmjenjivali smo šale i smijali se, ali i primjenjivali upravo stečena znanja. Sve to uz čašu finog vina i sjajne sirne zalogaje. Bolji završetak radionice nismo mogli ni očekivati.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Abeceda dobrih zalogaja i Vinopljupci ovakva druženja održavaju na redovnoj bazi, a iduća je na redu radionica Vino za početnike koja će se održati 14. svibnja u Basementu. Ako pitate nas, ovo je odlična prilika da naučite nešto novo te istovremeno uživate u sjajnim zalogajima i vrhunskim vinima. Vidimo se, zar ne?

Detalje potražite na Facebook stranici Vinoljubaca i na službenom događaju Vino za početnike.
 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.