Počelo je, počelo! Advent je sve bliže, ugostitelji su u punoj spremi, i jedva čekaju predstaviti što sve nude ove godine. Prvi su ponudu predstavili organizatori Adventa kod Matoša, i odmah nam servirali odličnu vijest - o povratku na omiljenu romantičnu lokaciju - Strossmayerovo šetalište na Gornjem gradu.
Kao i cijeli Advent u Zagrebu, i oni kreću 27. studenoga i traju sve do 7. siječnja, a donose puno slasnih noviteta. Od ugostitelja tu su ZAP Dog, Hampy Lab, Kenova, Kult plave kamenice, Costa's, Moose i Blend Bar.
Ekipa sa svih kućica ovogodišnjeg Adventa kod Matoša
Chef Mario Mandarić
Pozitivan članak s kućice Kult plave kamenice
Pozitivan članak za samo 12 eura
Najviše pozornosti privukao je, očekivano, chef Mario Mandarić sa svojom slasno-ironičnom ponudom na kućici Kult plave kamenice.
"Pa zar nije fora da se možemo pohvaliti da na našoj kućici Kult plave kamenice nudimo Pozitivan članak za samo 12 eura, a također i povoljne Marketinške usluge?!"; kroz smijeh nam je kazao chef Mandarić, kojem se na kućici pridružio i mladi kolega Vanja Agić kojeg smo gledali u jednoj od proteklih sezona MasterChefa.
Pozitivan članak Kulta plave kamenice sadrži pomfrit, pohane komadiće piletine, topljeni cheddar, BBQ umak, pečeni špek, prženi luk te je pravo comfort food jelo 'za cuganje'. Ova kućica nudi i jelo nazvano Marketinške usluge, a riječ je o toplom domaćem gulašu od junetine, s krumpirom, vrhnjem, vlascem i prženim lukom.
Vanja Agić i gastro bloger Vedran Bošković
ZAP Creamy Dog Corn
Odlični hot dogovi by ZAP Dog
Odličnu ponudu ima i kućica ZAP dog, iza koje stoji sjajna ekipa koja je za cijeli dizajn, jela i prezentaciju pronašla u stripovima. U njihovom fokusu je hot dog u različitim slasnim izdanjima. Odličan nam je njihov ZAP Frenchie - brioche pecivo, domaća kobasica, raclette sir, gljive sotirane na maslacu s peršinom. Hot dog je pun okusa, kobasica je domaća, dodaci odlični.
Za one koji vole nešto blaže okuse i kremastu strukturu preporučujem njihov ZAP Creamy Dog Corn - brioche pecivo, domaće hrenovke, krema od kukuruza, naribani cheddar.
Ekipa s kućice Kenove pripremila je autentična duborvačka jela u street food izdanju
Ragusa šporki kroketi
Kenova nudi street food varijante starih dubrovačkih jela
Dubrovčani iz kućice Kenova donose autentične okuse svoga kraja, ali u street food izdanju. Njihovi Ragusa šporki kroketi jelo su inspirirano šporkim makarulima, a sastoji se od hrskavih kroketa (4 velika kroketa po porciji) punjenih šporkim makarulima i sirom, s preljevom od prošeka.
Simpatični Dubrovčani za Advent kod Matoša osmislili su i sendvič nazvan Dundo, koji sadržava raštiku (ili kelj) punjenu svinjskim mesom, serviranu u tostiranom pecivu s umakom od hrena ili crvene paprike.
Odlični langoši i bučnica
Odlične langoše u slanom i slatkom izdanju (meni su bili hit langoši sa sirnim namazom i ljutom domaćom kobasicom!) donosi pak kućica Hampy Lab koja nudi i odličnu domaću bučnicu. U njihovoj su ponudi i odlični topli kokteli: Krvavi most (gin, sok od brusnice, začini), Matošev "pir" (šljivovica, sok od jabuke, sirup od šljive i cimeta, začini) te Lovački čaj (crni čaj, rakija bakin rum, vino, začini).
Costa's Dubai germknedle
Costa's Dubai fritule
Fritule, germknedle, maštoviti topli kokteli...
Za slatko je zadužena kućica Costa's koja nudi fritule i germknedle u raznim kombinacijama umaka i posipa od koji se ističu Dubai (pistacija i kadaif), Winter (Nutella, cimet) te Moka (Nutella i kava).
Odlične tople napitke nudi kućica Moose - njihova topla čokolada dolazi u raznim okusima (Oreo čokolada, Nutella, cherry liker), a tu je i bezalkoholni austrijski Treml Punch raznih okusa (pečena jabuka s cimetom, borovnica, vanilija/malina.
Posjetitelji Adventa kod Matoša odlično se mogu zagrijati i na Blend Baru, iza kojeg stoji Filip Lipnik, gdje nas čekaju odlični topli kokteli kao što je Winter Bloom, zimski topli gin s daškom egzotičnog voća, u koji ide pelinkovac Antique, sok od limuna, marakuja, cimet, tonik. Predstavili su i drugi koktel - Pinky Vilja (viljamovka, pire od kruške, sirup cimet-jabuka, limunov sok).
Nakon svega kušanog mogu reći samo da jedva čekam da počne novi Avent kod Matoša na omiljenoj staroj lokaciji s romantičnim ugođajem i najljepšim pogledom na Zagreb.