Recenzije 17. studenoga 2017.

Prva hrvatska pivska kolaboracija

foto: The Garden
gastro postao gastro.24sata.hr
Najveća i najstarija hrvatska craft pivovara - Pivovara Medvedgrad, te jedna od najmlađih i najinovativnijih - The Garden Brewery, dva su simbola naše rastuće craft scene koja potpisuju prvu hrvatsku pivsku suradnju.

Nova priča spaja pivovaru s dugom tradicijom i novijeg igrača na sceni, tradicionalne načine kuhanja piva i eksperimentalne metode, lokalne sastojke kao i međunarodne. Sve je to uklopljeno u zajedničke principe neovisnog pivarstva, znanje, ideje i visoku kvalitetu s kojom se ističu na hrvatskoj, odnosno na međunarodnoj sceni. Rezultat ove jedinstvene suradnje su dva nova piva koja pišu našu craft povijest, i to Hendrix koji je proizveden u Medvedgradu, te Honey Double IPA koja je kuhana u Gardenu.

 | Author: The Garden foto: The Garden

„Pivske kolaboracije tj. zajedničko kuhanje piva ili zajednički nastup na tržištu su jedinstvena stvar za craft pivarstvo i teško zamisliva u bilo kojoj drugoj industriji. To je još jedan dokaz koliko je craft pivarstvo posebno. Naša kolaboracija s Gardenom je savršen prikaz onoga što craft zapravo jest: poštivanje tradicije uz neprestano pomicanje granica u pogledu spajanja katkad nespojivog. I naravno, međusobnog učenja i pomaganja, zajedničke kreativnosti, te puno, puno zabave dok to radimo! Čast nam je bila surađivati s Gardenom“ – naglasio je Ivan Nauković, voditelj marketinga i prodaje Medvedgrada.

 | Author: The Garden foto: The Garden

S druge strane, David Plant, direktor The Garden Brewery rekao je:
"Proizvodnja craft piva se vrti oko inovacija, napretka, učenja i strasti. Uvijek možemo još nešto naučiti od svojih kolega. Ponosni smo na sva piva koja proizvodimo i želimo ih pokazati svima u Hrvatskoj. Nakon naše kolaboracije s pivovarom Magick Rock iz Velike Britanije, zadovoljstvo nam je to učiniti s Medvedgrad Pivovarom iz Zagreba."

 | Author: The Garden foto: The Garden

Hendrix je lagani lager s 3,8% alkohola, koji sadrži puno novozelandskih hmeljeva, te je dva puta suho hmeljen kako bi se dobila prekrasna aroma. Nastao je u čast kultnom Hendrixovom mostu, simbolu urbane zagrebačke pop kulture i u nadi da njegovo ime pronađe zauvijek siguran dom. Osim toga, most sam po sebi slikovit je prikaz spajanja dvije strane, suradnje, kolaboracije, tradicije i nečeg novog, u našem slučaju dvije odlične pivovare koje su udruživši se, pronašle način zajedničkog pisanja povijesti.

 | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

Honey Double IPA je pivo s 8,0% alkohola napravljeno s domaćim medom od kestena. S blagim notama citrusa i ananasa, ovo je još jedna u nizu kreativnih pivskih poslastica koja dolaze iz The Garden Brewery, te pivo koje povezuje tradiciju, kao i eksperimentalan pristup kojem su poznati. India Pale Ale – IPA piva poznata su po tome što sadrže puno aromatičnih hmeljeva koji pivu daju gorčinu i znatno izraženije arome, a Honey Double IPA je ujednačeno pivo koje se lako pije.

 | Author: The Garden foto: The Garden

Izuzev iznimno uspješne suradnje velikih pivskih majstora Nicka Caldera-Scholesa iz Gardena i Božidara Kostanjčara iz Medvedgrada koji su s velikom ljubavlju radili ove dvije priče, suradnja je iznjedrila i dva nova vrlo zanimljiva "pivska ruha" u pogledu dizajna. Oba pokazuju još jednu dimenziju suradnje na ovoj pivskoj priči, pokazujući njihove prepoznatljive stilove. Pivovara Medvedgrad odavno je prepoznata po pomno osmišljenim kreacijama i inovativnim pričama s etiketa, što svakako potvrđuje prestižna nagrada za dizajn CROPAK-a koju su osvojili ove godine. S druge strane, The Garden Brewery se ističu svojim elegantnim minimalističkim dizajnom, te međunarodno prepoznatljivim limenkama koje prikazuju hrvatske motive, te u prvi plan stavljaju odlike piva s ciljem edukacije, što je vidljivo i na ovoj kolaboraciji.

 | Author: The Garden foto: The Garden

Kako ovakve suradnje nisu ništa novo niti nepoznato u pivskom svijetu, željeli smo pomaknuti granice na domaćem terenu i pokazati da doista vrijedi ona: "Kad se ruke vještih pivskih kuhara slože, dobra piva se množe i množe."

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.