Recenzije 24. listopada 2018.

Šaran na rašljama u spoju sa sjajnim vinima Trdenić!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinarija Trdenić nastavila je tradiciju staru više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu u Popovači.

I danas, kao i nekad, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u procese rada, stvarajući poticajnu i ugodnu radnu sredinu u kojoj se njeguje vinarski i vinogradarski duh.

Priča je započela s obradom pola hektara vinograda s 1500 čokota, a danas je tu 15 ha vinograda, s preko 85 000 čokota vinove loze...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinarija Trdenić poznata je po izvrsnim škrletima, a proizvodi i druga bijela vina od sorti pinot sivi, pinot bijeli, graševine, traminca. Od crvenih sorti proizvodi vino Cabernet Sauvignon. Kao i mnogi drugi vinari, braća Trdenić su se okušali u proizvodnji pjenušaca. Istražuju, kombiniraju, razmišljaju. Za sada samo za sebe, a kad odrede koja im se kombinacija čini najuspješnijom, vjerujemo da će nas ugodno iznenaditi kad svoj prvi pjenušac „puste“ i izvan vlastitog podruma.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Jako su ponosni na mnoge nagrade i priznanja s ocjenjivanja, ali posebno su im dragi (i meni) škrleti pod etiketom Private Collection, 2017 i 2015. To su vina s posebnih položaja Medvedovo (gdje su i nekad davno bili vinogradi), posebnog klona s plavom zastavicom, posebnog trenutka (malo kasnije) berbe. Iznimna je mineralnost ovoga vina, što i ne čudi, ako znamo da je nekad ondje bilo Panonsko more.

* Papuk, Psunj, Krndija, Moslavačka gora, Medvednica i Žumberak nekada su bili otoci u južnom dijelu Panonskog mora

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz škrlete, zanimljiv je izbor dva pinota koja nalazimo u podrumu: bijelog i sivog. Bijeli je elegantan, nježan, cvjetan, a sivi kompleksan, pomalo meden i mineralan. Ne zaostaje kvalitetom ni polusuhi traminac obitelji Trdenić - Gewürztraminer 2017 ... aromatičan, pun, osebujan, harmoničan, idealan za neke posebne trenutke uz poseban nježan desert (na bazi sira).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz primarnu djelatnost proizvodnje grožđa i vina, Vinarija Trdenić pridonosi razvoju lokalnog turizma: u sklopu vinske ceste Moslavine nudi putnicima, zaljubljenicima prirode predah uz svoja vina. Gdje su dobra vina, tu su dobra jela: u vinariji se mogu kušati jela s roštilja ili s ražnja, šaran na procjep, lovački gulaš i dr. Šarani su tu prava poslastica i „terroirski“ specijalitet , možete birati divlji ili iz uzgoja. Koji god izaberete, kad ga Trdenići pripreme na procjep (pečen na rašljama na otvorenoj vatri) – slasnost će još dugo, dugo trajati u ustima ... kad napustite Popovaču – i sigurno ćete se htjeti vratiti, možda baš pokušati uloviti nekog šarana i naučiti kako se on peče na tim rašljama – i zašto je tako ukusan.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

MOSLAVINA
Moslavina je poznati vinogradarski kraj, a vinograde su na ovom području sadili Tračani, Iliri i Kelti. Rimsko doba, kada se Moslavina jače naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno za cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je ime Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius. Vina ovoga kraja poznata su u Beču i Zagrebu već sredinom 19. stoljeća. Razvoj suvremenog vinogradarstva obilježila je Hrvatska vinarska zadruga osnovana u Voloderu 1913.

Vinarstvo Moslavine danas se temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara. Moslavina je domovina autohtonih vina Moslavac i Škrlet koji je ujedno najkvalitetniji i najtraženiji. Od ostalih sorti vina najpoznatije su pinot bijeli, graševina i od crnih frankovka. Vinske ceste između Popovače i Kutine nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.