Recenzije 29. travnja 2019.

Saša Računica i Jure Tomič na gala večeri Dubrovnik Festiwinea

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U četvrtak, 24. travnja u restoranu Lenga hotela Palace održala se Gala večera u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i agencije DubrovnikPR.

Gostujući chef Jure Tomič, vlasnik restorana Debeluh u Sloveniji u suradnji s domaćim chefom kuhinje hotela Bellevue, Sašom Računicom, kreirali su jedinstveni menu koji se sljubljuje s pobjedničkim vinima prošlogodišnjeg izdanja festivala - šest vina dobilo je svojih šest gurmanskih kreacija. Chefovima su pomagali prošlogodišnji stipendisti mladi chef Dario Baule i barmenica Ivana Beran koji su svoju stipendiju proveli u Ljubljani u restoranu Strelec, kod chefa Igora Jagodica.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Prihod i ovogodišnje Dubrovnik Festiwine gala večere namijenjen je stipendiranju mladih dubrovačkih talenata, a dvoje pobjednika objavljenog natječaja osvojilo je prestižnu stipendiju: mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh u Brežicama pod mentorstvom gostujućeg chefa Tomiča. Ovogodišnjim pobjednicima, Toniju Kužninu i Nikši Karamanu, stipendije je uručio župan Dubrovačko Neretvanske županije, Nikola Dobroslavić.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tony Kužnin svoj životni put vidi kao kuhar, a u životopisu je naveo da je uz djeda ribara puno naučio o ribi i moru, „kako ribe tretirati još dok su žive, sve do jela kada idu na stol, što zahtjeva puno poštovanja i odgovornosti prema gostu, namirnicama i nama samima, jer u konačnici to radimo za sebe“. Nikša Karaman potječe iz vinarske obitelji, sudjelovao je u razvoju obiteljskoga poslovanja i agroturizma u Konavlima, te svoj put vidi kao sommelier, a želja mu je „daljnji napredak u svijetu sommelierstva, doprinosi razvoju i napretku obiteljskog poslovanja i turizma u županiji“.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na samoj večeri chefovima su pomagali i ovogodišnji stipendisti, a gosti su mogli kušati delicije sljubljene s vinima prošlogodišnjim pobjednicima WineTrophy ocjenjivanja:

Amuse bouche: pastrva i krumpir JURE TOMIČ & Tezoro CRVIK, malvasija dubrovačka bijela, 2018.
Jelen i bizeljske prinele JURE TOMIČ & Pošip BAČIĆ, 2017.
Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir SAŠA RAČUNICA & Skaramuča Elegance pošip, 2017.
Sipa, palenta i krškopoljska svinja JURE TOMIČ & Pinot crni, Kalazić 2009.
Janjeća koljenica JURE TOMIČ & Dingač, 2011., Vinarija Dingač PZ
Sorbetto od jagode s hrenom i šparogama JURE TOMIČ
Čokolada i smokva SAŠA RAČUNICA & Malvasija Dubrovačka, desertno 2016. Karaman

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Za vinski festival koji je ove godine proslavio šestu obljetnicu ovo je bila izvrsna prilika za promociju daljnjeg razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije, ali i otvaranje vrata nekim novim trendovima. Uz Gala večeru, na Festivalu je bilo zanimljivih radionica posvećenih izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, grku i pošipu, a nije nedostajalo ni vina iz drugih vinogorja i županija i država – pjenušaca Salona pjenušavih vina Zagreb, vina s Hvara te vina s ostatkom šećera iz Slavonije i Baranje koja su se sljubila sa slasticama slastičarke Ivane Bralić.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vidimo se i sljedeće godine na 7. Izdanju Dubrovnik Festiwinea!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.