Recenzije 07. svibnja 2018.

Saznali smo zašto svi pričaju o novom meniju Marija Mihelja

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Inovativan, šaren, osvježavajuć, zasitan, ali lagan proljetni meni Maria Mihelja u zagrebačkom El Toru jedna je od boljih gastronomskih ideja koje smo ove proljetne sezone imali prilike isprobati.

Iako smo već navikli na traganja za novim namirnicama, stvaranja drugačijih jela i stalna eksperimentiranja chefa Maria Mihelja, svojim nas je proljetnim menijem uspio u potpunosti osvojiti. Riječ je o laganim, ali zasitnim jelima koja već na prvi pogled mame na kušanje, a kombiniraju sezonsko povrće i latino okuse, koje kuhinja samog El Tora njeguje od samog početka. 

„Mlada mrkvica, čimulice, prve jagode, rajčice, medvjeđi luk i aromatično bilje samo su dio onog što proljeće nosi. U svemu tome sam našao inspiraciju za našu kartu koja je savršeni balans između lokalnih namirnica i latino okusa“, rekao je chef Mario Mihelj prilikom predstavljanja novog menija. 

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Na tanjure je tako, uz već prepoznate tacose i janjeći file, smjestio i neizostavne mesne i riblje delicije, ali u nešto drugačijem, svježijem i šarenijem ruhu. Isprobali smo ceviche od argentinskih kozica s marinadom od citrusa, čilija i maslinovog ulja, s grilanom breskvom, ukiseljenim lukom i uljem korijandera koji na divan, razigran način otvaraju apetit i savršeno pečen marinirani tuna steak na kremi od limete, wasabija i đumbira s glaziranom mladom mrkvom i hrskavim slanutak spring rolicama, koje su nas, onako iskreno, toliko oduševile da smo na licu mjesta odlučili kako ih moramo replicirati kod kuće. 

"U cevicheu prevladava bilje koje smo spojili sa sokovima agruma, ali nije prekiselo. Htjeli smo dobiti notu slatkoće zbog kozica, ali nismo željeli preagresivne okuse. Što se tiče tune, u ovom jelu ima dosta utjecaja azijske kuhinje. No, u Latinskoj je Americi kroz povijest bilo dosta Azijata te sam kroz tu priču pokušao spojiti okuse na tanjuru. Zato su tu wasabi, slanutak i lemongrass. Mlada mrkva je tu kao dio nas, ja ju obožavam, proljetna je i mislim da se odlično uklopila u ovo jelo", objasnio nam je chef Mihelj.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Zatim smo s tanjura počistili i grilanu hobotnicu s mladim krumpirom i kremom od sezonskih favorita – medvjeđeg luka i šparoga. Dodao je tu Mario još i dressing od pečenog češnjaka i dimljene paprike koji je tanjuru dao dozu težine i divan kontrast nježnoj hobotnici. 

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Mesni dio menija predstavio je finim mariniranim iberico fileom na aromatičnoj kremi od pastrnjaka, salatom od šparoga i rotkvica s uljem mladog luka i prahom crvenog papra i jagoda. Ipak, definitivno najzanimljivije jelo menija svakako je prepelica punjena aromatiziranim brioche kruhom s gustim umakom od kukuruza šećerca, karameliziranom mrkvom i mladom salatom. Taman ljuto i slatko da ne pokvari sklad, taman raskošno da zasiti i toliko zanimljivo da, iako ugodno popunjenog želuca, poželiš pojesti još samo jedan zalogaj. 

"Prepelica je moja omiljena ptica. Slabo je prepoznata kod šire publike, ali ja je i dalje želim imati na meniju i možda je pomalo forsiram, ali jako je fina. Ova je punjena s chorizom i brioche kruhom tako da ima i slatkaste i ljutkaste note, glazirana je jabučnim octom tako da je i kiselkasta, a tu je i umak od kukuruza koji je slatkasto pikantan. Dodao sam i bučine sjemenke i čimule. Jelo je dosta jednostavno, a pošto ima kruh, nismo htjeli dodavati još jedan prilog", dodao je Mihelj.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Osim slanog dijela menija, El Toro u ponudu uvodi i nove slatke delicije za koje će biti zadužen njihov novi pastry chef. Isprobali smo i jednu od njegovih osvježavajućih, proljetnih kombinacija okusa limete, kokosa i manga i odmah zatim najavili još jedan posjet El Toru kada na meni napokon stave i druge, vjerujemo, jednako ukusne deserte. 

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Odgovor na pitanje zašto svi pričaju o novom meniju El Tora uspjeli smo vam, nadamo se, najbolje dočarati vlastitim oduševljenjem. „Mario se s ovim menijem posve opustio i stvorio nešto zbilja divno“, rekao je netko za stolom, a nama preostaje samo da se s time složimo i cijeloj ekipi poželimo još velik broj ovakvih divnih i opuštenih izleta.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen
 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.