Recenzije 1950 prikaza 26. travnja 2019.

Seoski Turizam Rakić: Sjajna domaća hrana i divni ljudi križevačkog kraja

Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Niti sat vremena vožnje od Zagreba, u Čabrajima na par kilometara od prekrasnih Križevaca očekuje vas idealno mjesto za bijeg od asfalta. Obiteljsko seosko domaćinstvo stoji iza svake namirnice koju vam donese na stol, melju svoje brašno za kruh i štrukle, rade rakije i sokove, a ispred restorana imaju ovce, srne, krave...

"Igralište za djecu i ribnjak na desetak minuta šetnje zaokružuju ovu prekrasnu priču za koju se ipak trebate najaviti i rezervirati jer su je ljudi ipak otkrili. Prespavajte u prekrasnom apartmanu, pa ujutro krenite na izlet na Kalnik ili obližnju Križevačku pivovaru... Savršenstvo zagarantirano!" govori nam, u nošnju odjevena domaćica Jasmina Rakić Horvat dok se divimo slatkim prizemnicama kao iz nekog nastavka Hobbita.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Do ove poprilično nerazvikane destinacije uputio nas je naš omiljeni food bloger, križevački Bourdain Darko Kontin. „Oduševit ćete se samo tako, kako prirodom, urednošću, maštom i kreativnošću. A i imat ćete za ponijeti doma.“ Rekao nam je Darko, i nakon toga se sve sredilo jednim telefonskim pozivom.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Pred dvanaestak godina obitelj Rakić iz matičnih je zanimanja, poljoprivrede i geodezije, vidjevši kako se zemljište nudi po povoljnim cijenama, odlučila zagristi veliki kolač i otvoriti seoski turizam. Iskoristili su se poticaji, počele graditi kućice, ogradila zemlja za živalj i krenulo u avanturu.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia  | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Nakon početnih muka, sve se ubrzo postavilo na svoje mjesto, uža i šira obitelj se u slobodno vrijeme potpuno posvetila restoranu i popratnim objektima pa je danas rezultat svega jedna sprega prekrasno iskorištene prirode i u nju vješto ukalupljenog hedonističkog objekta. Ukratko, jednom kad se zavalite na ležaljku, klupu ili stolicu s pogledom na livade, šume i životinje u daljini.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Dnevna ribolovna dozvola je 60 kuna i kad jednom zabacite u krcat ribnjak, slijedi apsolutni odmor, lako iznajmite quadove za poljske puteve, a Kalnik sa svojim običajima, planinskim stazama i čarobnim šumama, još su dodatni motiv da se maknete uz Metropole.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

No, ono što vas svakako najviše zanima je gastro ponuda. E pa ovdje vas čeka nešto potpuno neuobičajeno. Kako kaže gospođa Katica, koja je tek priučena kuharica jer brine o blagu i 48 kuteva svih kuća, kućica, torova i svega u okolici, ovdje nikoga ne zanima klasična tradicionalna hrana. Ljudi iz okolice žele nešto novo i drugačije, i tu dolazi do izražaja njena sjajna kreativnost. Naime, kako ona osobno stoji iza velike većine namirnica (pomuze krave, napravi sir, razvuče kore i napravi štrukle dobrodošlice!), Katica jednostavno svaki dan izmišlja nešto novo, i nikad ne znate što ćete toga dana jesti.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

„Ja vam samo navečer vidim što je friško, pripremim osnove i sljedećeg jutra krenem raditi razna jela.“ Razna jela su takve zanimljive i ukusne kreacije da bi im pozavidjeli i veliki svjetski chefovi, a okusi su prava divota, meso kakvo se jelo desetljećima unatrag.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Što izdvojiti? U principu, dan kod Rakića je priča za sebe, cjelokupni doživljaj, a nas je „zapala“ brutalna juha od piletine i telećih kostiju s domaćom savršeno tvrdom tjesteninom i savršenim omjerom celera i peršina. Sir i vrhnje sa špekom i buđolom smo odnijeli doma jer smo se čuvali za ostatak, i nismo se prevarili. Pohana piletina sa žitaricama, zarolana i punjena špinatom i sirom, kao i popečci od heljde i grilane tikvice sa sirom otvorile su nam apetit, ali tu nije bio kraj.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia  | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Mekani i sočni ražnjići od piletine, najbolji nakon Bugarske 1997., poput hostije tanana teletina u pohancu s orasima (čudo!) i svinjski kare sočniji i mekši i od klasične vratine stvarno su izvrsno sjeli na napaćena planinarska tijela. Vinska lista je nevelika, ali lokalna, graševina, chardonnay i frankovka su od susjeda s brežuljaka do kojih doseže pogled. Sok od bazge i naranče rade sami, jedino im kava i mineralna valjda nisu domaće...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Obitelj Rakić priprema svoja jela po starinskim receptima prigorskoga kraja te je nositelj certifikata “Okusi Prigorja”. Za očuvanje kulturnog i etnološkog nasljeđa i približavanje bogatoj tradiciji dobitnici su i zlatne povelje “Suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske”. Iako se ponose svojim rakijama, to nam je ipak uspjelo izmaknuti, tako da se uskoro ponovo vidimo. Križevačku pivovaru smo već spomenuli, a tu je i vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Problem s ovim utočištem je u tome što ne možete samo tako naletjeti, nego se morate naručiti dan prije. Gospođa Katica ne želi brzati, nego svakom gostu u njenom Prigorju pružiti kompletan dojam. Cijene su oko 150-180 kuna po osobi, pa kad vas se skupi par, imate krstitke, momačku, team building ili jednostavno želite vidjeti novi dio Lijepe naše, otisnite se u križevački kraj i prepustite inspiraciji divne obitelji Rakić u malom selu Čabraji. Nemojte zaboraviti da vi i vaši ljubimci ovdje možete prespavati u rustikalnim starinskim apartmanima! Garantiramo da ćete uživati.

 | Author: Forking Croatia Forking Croatia

Više informacija na stranici: Seoski Turizam Rakić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.