Recenzije 20. rujna 2018.

Što je Salon pjenušavih vina i zašto ga morate doživjeti

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolovoz 2016. godine obilježio je početak jedne nove, drugačije priče o mjehurićima. U Zagrebu je pokrenut projekt pristigao iz susjedne Slovenije i odmah osvojio sve ljubitelje dobrih (pjenušavih) vina.

Treće smo se godine vratili na mjesto, kako su nam objasnili domaćini, samih početaka, u šarmantan dom dr. Nine Levičnik i Radovana Černelića u zagrebačkoj staroj Vlaškoj, isprobali delicije proizašle iz njihovih ruku i kuhača, pa sve zajedno kombinirali s vrhunskim pjenušavim vinima. Naime, u njihovom je domu cijela priča oko Zagrebačkog salona pjenušavih vina i započela. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

"Bio je to odgovor na Facebook provokaciju na temu kušanja šampanjaca u Zagrebu. Ime se rodilo spontano, pola sata prije prve večere za prijatelje u kolovozu 2016. godine. Danas obilježavamo već treću godinu rada, a ovog je puta Salon smješten na atraktivnoj lokaciji u centru Zagreba, u prestižnim dvoranama Hotela Dubrovnik. Salon okuplja 40 izlagača, dio je fokusiran na ponudu kulinarskih delicija koje se najbolje sljubljuju s pjenušavim vinima, a sastavni dio druženja su i najavni događaji, radionice i vođene degustacije na kojima se predstavljaju vina izlagača salona", objasnili su nam pri samom pozivu kreatori ovog sjajnog projekta.

Čast sudjelovanja u večeri najave trećeg zagrebačkog Salona pjenušavih vina, koji s djelovanjem kreće u petak, 1. veljače 2019. godine, imali smo i sami, pa smo tako u četvrtak navečer zbilja učili od, skromno rečeno, nekih od najvećih vinskih znalaca regije.

Prof. Marija Vukelić, vinska promotorica,organizatorica zanimljivih degustacija i radionica, a ujedno i direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, Nenad Trifunović i Ivo Kozarčanin, vodeći vinski znalci, autori i ljubitelji finog, dvije vinske amaterke i simpatični domaćini, čini se, savršen su recept za ugodnu večeru i opušteno druženje uz melodično zveckanje čaša, vilica i žlica.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Osim što smo željno upijali informacije koje su pred nama rasipali ljubitelji dobrih vina, uživali smo i u fantastičnim zalogajima. Domaćini Nina i Radovan, naime, obožavaju kuhanje, a jedan od najdražih hobija im je rad s kiselim tijestom, pa je već prvotni dojam da je u pitanju sljubljivanje zbilja vrhunske hrane i vina, bio itekako točan.

Večeru smo tako otvorili domaćim raženim krekerima od kiselog tijesta s kremom od kravlje skute i dehidriranim žumanjkom u kombinaciji s Korta Katarina, Sabion, brut, pelješkim pjenušavim vinom iz 2014. godine. Divan spoj kreme i krekera koji se tope u ustima i laganog, pjenušavog vina bio je i više nego divna uvertira u večeru, kako se kasnije ispostavilo, prepunu dobrih okusa, mjehurića i šarolikih tema.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Nakon laganih zalogaja, na poziv domaćina preselili smo za stol gdje nas je već čekao tartar od pastrve s intenzivnom i osvježavajućom kremom od pečenog limuna i slatkastim karameliziranim lukom. Svježe, drugačije, sjajno začinjeno predjelo odlično se složilo uz slovački pjenušac Vino Vdovjak, RamPaš, pét nat (pétillant naturel), brut iz 2017. godine. Dodajte tome i domaći kukuruzni kruh od kiselog tijesta i čitava priča poprima dojam uživanja u kakvom dobrom, skupom fine dining restoranu.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Rižot od parmezana s gelom reske jabuke pripremao se u pred nama, dok su se divni mirisi sira širili kuhinjom, a u čašama se već našao slovenski pjenušac Sanabor, Pallidia, brut nature, NV. Kremast, kontrastnih aroma, rižoto je ispričao divnu priču o jednostavnosti, a pjenušavo ga vino nagradilo svojom punoćom. Ovaj slijed jela vrlo lako mogli bismo proglasiti sveukupnim favoritom.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Pred sam kraj uživali smo u Radovanovoj izvedbi Beef Wellingtona pripremljenoj s domaćim lisnatim tijestom koje je Nina osobno mijesila, a Marija ga spojila s, u svakom pogledu, raskošnim francuskim pjenušavim i nježno ružičastim šampanjcem Legret & Flis, rosé de saignée, brut nature, NV.
 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Desert koji je pripremila Nina mogao bi se, bez lažne skromnosti, vrlo lako pronaći i u vitrini ponajboljih slastičarnica. Macaron od crvenog voća, s gelom i čokoladnim punjenjem, nadopunjen svježim bobicama borovnica i malina te pokojom laticom za elegantniji izgled, osvojio je nepce čak i onih koji nisu preveliki ljubitelji slatkog. Tanjuri su se počistili do zadnje čokoladne mrlje, a sve smo pošteno zalili slovenskom Čargom, Donna Regina, noir, sec, pjenušavim vinom iz 2013. godine., nešto složenijih aroma i divne roskaste boje.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Večeru smo priveli kraju uz dobru dozu smijeha, pokoju čašu finih, aromatičnih mjehurića, siti i zadovoljni. Sljedeći najavni događaj Salona pjenušavih vina održat će se 27. rujna u trgovini HOGL, gdje će se moći isprobati pjenušci Zagrebačke županije. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.