Recenzije 09. veljače 2018.

Testirali smo najbolje fašničke krafne!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ludilo karnevala dolazi u završnu fazu, i vrijeme je da svakako dođete u Samobor i uživate u najboljim maskama, zabavi i slatkišima. Danas smo isprobali njihovih šest vrhunskih krafni!

Samobor je poznat po kremšnitama i krafnama, pa dok traju dani pod maskama - odlučili smo se na ove potonje! U ocjenjivanju je sudjelovalo šest samoborskih slastičarni, a u prostorijama Gradske vijećnice tročlani je žiri u sastavu Lidija Lončarić (Gastro.hr), Ivana Kokot (TZ Samobora) i Domagoj Jakopović Ribafish (Gastro.hr) naslijepo i potpuno pošteno ocijenio pristigle kandidatkinje.

Što reći, u Samoboru su sve krafne velike, ne štedi se na šećeru, a sve ostalo potražite u nastavku teksta!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


1. Nikl
Milana Rendića 24, Samobor

Dakle, velike su, masivne, a najmanje u izboru!? Dosta šećera, vrhunski ispečene. Na prvi zagriz tijesto je malo suho, kasnije se lijepi i ne vraća u prvobitan položaj. Marmelada je kisela, tvrđa, ukusna i fina i pojačava i aromu agruma u cijeloj krafni. Prva je pa veseli!

Ocjena 7,5/10

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić



2. U prolazu
Trg kralja Tomislava 5, 10430, Samobor

I opet velike, ali odmah zovu na bakin špaher, neravnomjerne, različito posute – ovo nije radio robot! Gore su hrskave, dolje mrvicu masne, ali je tijesto nekako mekano, starinsko, divno (Ribafish čak osjeća i natruhe cimeta, ali pripisat ćemo to prošloj, dugoj noći). Sladak i tekuć pekmez u tragovima, povratak u osamdesete...

Ocjena 9/10

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić



3. Ištuk
Ul. bana Josipa Jelačića 139, 10430, Samobor

Vizualno najljepše, ogromne i fino napudrane, možda čak i previše – čuje se kad tresete šećer! Na prvu su malo žilave, pružaju otpor, ali tijesto ima neku svježinu, limunovu koricu, ovisnost... Pekmez je neutralan, nema ga previše, i nekako izgledaju kao obrambeni igrač koji nije atraktivan, ali drži ekipu na okupu.

Ocjena 8/10
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


4. Merci
Mala Jazbina 5/2, 10432, Bregana

Najveće, gigantske, kao da ih režu kriglama, a ne čašama (ako se još uopće tako radi, mislim, moja mama...). I opet čudo šećera, malo masnoće na dnu, ali prekrušasto tijesto. Kvalitetan, ne prerijedak pekmez. Daleko od toga da nam se ne sviđa, dapače, idealno je za mazati nešto na nju, ali ipak – kruh. Pojeli smo je, ne brinite...

Ocjena 8/10
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić



5. Zemljić
Ul. 151. samoborske brigade HV 1, 10430, Samobor


Čista petica za kompletan dojam. Izgledaju savršeno, dotjerano, uniformirano, a tako je i s prvim zagrizom. Tijesto je dovoljno vlažno, mekano, a ne premekano, okusi se savršeno isprepliću s punjenjem kojeg ima na izvoz. Neki Mediteran, vrt s narančama, a opet toplina doma i velikog vajngla punog krčkavih buhtlica. Čista ljubav, pobjednik dana!

Ocjena 9,5/10
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

6. Livadić
Trg kralja Tomislava 1, 10430, Samobor

Ogromne mrcine, najviše od svih, više izgledaju kao krampogačice nego krafne. Mogle su još minutu biti u ulju, šećera taman tol'ko kol'ko treba, ali i mrvicu gustog teškog tijesta previše nauštrb sakrivenog pekmeza. Korektne, ali ipak korak iza prve tri.

Ocjena 7/10
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Na kraju, što reći, koju krafnu pojesti? U biti smo toliko zaljubljeni u Samobor i ljude koji danonoćno rade da je sve tako lijepo i maštovito sređeno, tako vam od srca preporučujemo da ih isprobate - sve! Do sljedećeg festivala - krafnili!

 

Top 3:

Zemljić
U prolazu
Nikl/Merci

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.