Recenzije 31. kolovoza 2018.

Torkul, Vela Luka: Najfinija maslinova ulja Korčule

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Gospodin Fanito Žuvela je s obitelji na otoku Korčuli stvorio brend Torkul, kupažu najkvalitetnijih maslinovih ulja iz Vele Luke i okolice. Posao je sve samo ne lagan, pa smo ga upitali kako se odlučio na taj korak.

Fanito, kako je sve počelo, kad ste se odlučili proizvoditi ulje? Što je sve bilo potrebno, kakva je povijest maslinarstva na otoku, kakva u vašoj obitelji?
Obitelj Žuvela oduvijek se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, vinogradarstvom, maslinarstvom, vinarstvom i uljarstvom. To su bile poljoprivredne grane Žuvelića od pamtivijeka. Ja sam se samo našao tu kao jedan od Žuvela koji je svojim znanjem, upornošću i strastveno s velikom dozom respekta i ljubavi, zbog svoje i egzistencije moje obitelji, tijekom domovinskog rata odlučio ostati u Veloj Luci na Korčuli i živjeti od poljoprivrede, bolje rečeno od maslinarstva i uljarstva. 

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koliko proizvodite ulja godišnje, koje vrste, od kojih sorti? 
Postavio si mi najdraže pitanje. Na njega mogu odgovarati godinama. Uglavnom sadašnji obrt koji nosi moje ime (Fanito) je registriran 01.07.2000. godine, posluje već punih 18 godina što nije zanemarivo. No kada znate da u Veloj Luci imamo nasade autohtonih sorti maslina Drobnica starijih od 2000 godina, i sorte Lastovka, koja je također nastala na ovom podneblju, onda sami zaključite koja je povijest bavljenja maslinarstvom ovog kraja, i to u kontinuitetu. 

Nama je za sada kapacitet skladišta 8000 litara. Toliko i ulja maksimalno možemo proizvesti, ali to uvelike zavisi od same maslinarske godine. Proizvodimo isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje i to od dvije sorte naših autohtonih maslina (Lastovka i Drobnica), ali i od istih tih maslina proizvodimo i nadaleko poznato maslinovo ulje Torkul.  Mi maksimalno pazimo i mazimo naše masline svih 365 dana svake godine, ali je vrijeme ipak ključni faktor u ovakvoj proizvodnji pod vedrim nebom. 

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koliko ste uložili u polje i pogon?
Govore mi mnogi ljudi, prijatelji, familija - Fanito, odmori, zakoči, čemu tolika silna energija uložena u taj posao s maslinama i uljem, nikad nećeš vidjeti novce koje ulažeš... Oni su uglavnom u pravu, ali samo ja znam da u svemu tome što ja radim uživam na svakom koraku i u svakom trenutku i dan danas. Tako da vam o uloženim novcima ne mogu govoriti ništa jer naprosto tu evidenciju ne vodim.

Kako izgleda postupak, od dana branja do pakiranja u boce?
Masline ubrane danas odmah navečer u svojoj uljari prerađujemo u zlatnu tekućinu, na današnji najsuvremeniji mogući način. Prerada maslina se vrši odmah isti čas. Mi to možemo, jer imamo vlastitu uljaru. Uljara radi u dvije faze, to znači da ne koristimo nikakvu vodu u proizvodnji, a niti vertikalni separator – naše je maslinovo ulje defacto cijeđeni sok masline! Čuvamo ga u inox tankovima u klimatiziranom prostoru svih 365 dana 24 sata dnevno. Dakle o svemu vodimo računa, ali to ne znači da smo dostigli vrhunac. Još će se raditi i naraditi mnogi i nakon mene došli do njihovog vrhunca s nečim što je moja obitelj davno započela.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Zbog čega preporučujete svoje ulje, koje su njegove karakteristike i prednosti?
Maslinovo ulje Torkul je najposebnije maslinovo ulje meni i mnogim svjetskim priznatim gastronomima znano. Ono uistinu nije natjecateljsko maslinovo ulje, upravo zbog svojih osebujnih bogatih gastro karakteristika i moguće nevjerojatno široke lepeze upotrebe u kuhinji. On je najveći prijatelj svake domaćice, svakog kuhara, svakog stola, jer kako drugačije protumačiti maslinovo ulje koje se provuče kroz svako jelo a da se ne nametne svojom dominantnošću , već mu dade dodatni obol, točku na i, ono nešto.... to može samo jedinstveno i posebno maslinovo ulje, zar nije tako! Tome ide u prilog da naša maslinova ulja koriste samo najbolji restorani hoteli u Hrvatskoj i eto svu količinu koju proizvedemo prodamo u Lijepoj Našoj.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Gdje možemo nabaviti vaša ulja?
Svojevremeno je našeg maslinovog ulja Torkul bilo za kupiti diljem Hrvatske kroz maloprodajnu mrežu, ali u par godina situacija opskrbe tržišta se iz korijena promijenila. Naime, kako se Hrvatska gastro scena brzo mijenjala s otvaranjem novih restorana, mi smo se orijentirali na gastro segment, a pri tome smo uglavnom napustili dostupnost našeg ulja kroz maloprodajnu mrežu. 

Tako da danas naša ekstra djevičanska maslinova ulja Torkul, Lastovka i Drobnica imaju u ponudi uglavnom svi bolji restorani u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji u dubrovačkoj i splitskoj regiji, osim Istre koja je zatvorena za dalmatinske proizvođače pod njihovom izlikom da Istra ima svojih ulja (kao da mi u Dalmaciji nemamo svojih ulja i više, puno više, od njih pa njihovih maslinovih ulja ima u Dalmaciji - ovo mi smeta, ali je tako kako je), sve do dalmatinskih zračnih luka (Split, Zadar i Dubrovnik), preko nekoliko delikates trgovina u Dalmaciji. Čak i Metro ima naše ulje u svojoj ponudi, a oni koji žele, mogu nas posjetiti u Veloj Luci na našem imanju, doživjeti lijepo iskustvo i nabaviti za sebe u direktnom kontaktu ono što im treba. 

 | Author: Facebook foto: Facebook

Uskoro će zaživjeti web shop na našoj internet stranici www.fanito.hr, također, svi oni koji danas žele imati bilo koji proizvod iz naše ponude maslinovog ulja i čaja lista masline, mogu nas kontaktirati na bilo koji naš kontakt i mi im šaljemo njihovo maslinovo ulje putem brze pošte. Današnja glavna baza naših partnera su vrhunski restorani i hoteli. Najbolje je prvo maslinovo ulje kušati kroz jelo, a onda ga kupiti - u nekim od tih objekata možete kupiti naša maslinova ulja! 

Uglavnom, situacija prodaje se mijenja iz dana u dan, prodaja je poput živog organizma koji se kreće, a mi se krećemo i uživamo. Probajte naša ulja i javite nam reakcije. Veselimo se!

www.fanito.hr
020/813-833
ulica 35. broj 6
HR - 20270 Vela Luka
Facebook - maslinovo ulje Torkul

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.