Recenzije 02. listopada 2019.

Znamo gdje možeš pojesti tacose nakon posla

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Bili smo u El Toro Street Foodu na prvom izdanju Taco Tuesday i donijeli zaključak o tome isplati li se otići još koji puta

Taco je popularno meksičko jelo s dugom tradicijom, koje se originalno sastoji od tortilje i mesnog nadjeva. Pomama je za tacosima uobičajena za Meksiko, ali slasti ovih zalogajčića proširile su se i daleko izvan granica zemlje. Riječ je o toliko utjecajnom jelu da mu je Netflix posvetio serijal „Taco Chronicles“, sve s namjerom da prezentiraju širokoj publici povijest, načine pripreme i cjeloživotnu odanost Meksikanaca jednoj taqueriji. 

U SAD-u su tacose vrlo brzo prigrlili, a upravo je tamo krajem 1980-ih lanac restorana brze hrane „Taco John's“ zaštitio ime Taco Tuesday. Definicija je vrlo jednostavna, to je dan u tjednu kada se tacosi prodaju po promotivnim cijenama. 

U Hrvatskoj se mogu pojesti u ponekim zalogajnicama i restorančićima, uglavnom u nezgrapnom i nepromišljenom izdanju. Ovog je tjedna, na sreću, održan premijerni Taco Tuesday u El Toro Street Foodu u Petrinjskoj koji bi mogao promijeniti generalni dojam o izvedbi meksičkih jela. Pogrešno bi bilo tvrditi kako je ovo prva Taco Tuesday inicijativa u Hrvatskoj, ali zasigurno je riječ o još uvijek svježoj ideji. 

Provjerili smo kako je prošao prvi Taco Tuesday

Iz El Tora su Taco Tuesday najavili kao stalan program s dinamičnim jelovnikom, uvijek dostupnim utorkom nakon 17 sati. Dio je to El Torova pokušaja da osigura zanimljivu after-work ponudu i privuče zaposlene mlade ljude i one koji sastanče u kasnim satima. Osim Taco Tuesdaya, srijedom i četvrtkom nudit će promotivan meni koji uključuje glavno jelo, desert i čašu vina za 120 kuna. 

Budući da volimo jesti opušteno i rukama, a meksička nam je hrana slaba točka, Taco Tuesday je bilo malo zadovoljstvo koje smo si priuštili nakon radnog vikenda. Rezervirali smo mjesta, kako je bilo i napomenuto u objavi El Tora na društvenim mrežama. Međutim, slobodna se mjesta još uvijek nisu popunila u 18 sati kada smo stigli na večeru. Veća je gužva bila tek u kasnijim satima, što nije neuobičajeno za sam centar grada gdje se ne primjećuje razlika između radnih i neradnih dana.

Dočekao nas je umetnuti jelovnik za Taco Tuesday po cijeni od 60 kuna, koji je uključivao tri različita tacosa. Na hranu smo čekali 20-ak minuta, ali tacosi su na stol su došli nepretenciozno servirani, topli i izgledali su vrlo svježe i sočno. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Pohvalu zaslužuju...

Apsolutni favorit nam je bio taco s hrskavom kozicom, primjerak koji je u startu opravdao cijenu. Hrskave su kozice panirane u panco mrvicama i poslužene uz amarilo majonezu, sezam te slatko-ljuti kineski kupus. Ovdje je chef Mario Mihelj uspio je postići apsolutni balans okusa; najprije smo osjetili blagi okus kozica, a tek potom ugodnu ljutinu.  

Nisu razočarala ni preostala dva tacosa. Dok je meni bolje odgovarala kombinacija grilanog batka i zabatka s guacamoleom, teriyaki kikirikijem i malada salatom, food blogeru Darku Kontinu svidio se taco s mariniranim beef listićima, sriracha majonezom, azijskim cole slawom, hoisn kečapom i bučinim sjemenkama. Ovo su bila dva vrlo pristojna jela, koja bismo vjerojatno još više cijenili da nisu stali uz bok verziji s kozicama - i unaprijed izgubili bitku. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Poslužena je količina pristojna, ali nemojte se zavarati kako je riječ o obilnoj večeri. Taco Tuesday u El Toru prilika je da se podružite s najbližima uz zanimljive zalogajčiće u koje je chef očito uložio trud i dobro ih promislio. Ipak, ako za desert uzmete churrose – definitivno nećete otići doma gladni.

Churrosi su bili tanki, hrskavi, taman slatki i ravnomjerno pečeni te posluženi uz podosta namaza od lješnjaka. Nismo im našli nijednu zamjerku; zamjerili smo sami sebi što ih nismo fotografirali na danjem svjetlu.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Zaključak do kojeg smo došli jest da Taco Tuesday u El Toro Street Foodu zaista ima potencijala. Bilo je vidno da je riječ o prvoj večeri i da se vijest još uvijek nije proširila, ali prezentirana su jela bila kreativna i ukusna.

Ono što bismo ubuduće voljeli jest mogućnost da sami odaberemo tacose. Drugim riječima, bili bismo vrlo zadovoljni da nam serviraju barem dva s kozicom. Također ne bi škodilo da imaju barem preporuku za pivo ili vino iz postojeće ponude, a možda čak i neki alkoholni novitet pripremljen isključivo za Taco Tuesday. 

Iznos računa je bio sasvim pristojan, proveli smo nekoliko ugodnih sati i opustili se usred radnog tjedna – što se ne događa često. Dakle, u našem je slučaju Taco Tuesday ispunio svoju zadaću, ali i očekivanja. Pretpostavljamo kako će program i ponuda rasti kad tim kuhinje dobije prvi feedback pa se veselimo povratku i nekim novim kombinacijama. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.