Recenzije 22. svibnja 2018.

Waldinger = Osijek: Priča o uspjehu

foto: Waldinger
gastro postao gastro.24sata.hr
Povodom prvog rođendana najslađeg člana male obitelji Waldinger, donosimo jednu ukusnu, elegantnu i ozbiljnu priču koja svojim postojanjem hrabro uljepšava našu slavonsku metropolu

Kada radite kao istraživački novinar, često vam se dogodi da jedva čekate pronaći konačno odredište, hotel i sobu u koji ćete zaleći na kraju napornog radnog dana. A ako držite do sebe, i želite samo najkvalitetniju uslugu, već dugi niz godina u Osijeku je odgovor samo jedan – Waldinger.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

„Samo prati crkvu, ne možeš je promašiti - i u centru si“, davali su mi prvi puta upute kako doći do ovog zvučnog hotela u srcu Osijeka. Na posljednjem semaforu prije kraja ulice i same crkve tada ugledate nisku žućkastu zgradu bogato ukrašenu ornamentima kako se svojom prpošnom elegancijom ističe među ostalim građevinama. Da, to je taj Hotel Waldinger – secesijski biser koji tako može stajati i u Budimpešti i Beču, a da ne znaš je li restoran, kafić, slastičarnica ili vila. No, umjesto očekivanog lakeja u bijelim rukavicama, tu su najljubazniji i najelokventniji zaposlenici hotel kakve ste ikada sreli, ugodni i nasmiješeni, i jasno vam je da ćete ovdje stvarno pronaći svoju ugodu i mir. Umjetnine, slike, crvene i zlatne nijanse, kao da ste u nekoj odbjegloj slici Gustava Klimta, jednostavno ne znate hoćete li izaći na cestu u Osijeku, ili na Ringstrasse...

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

No, o ovom višestruko nagrađivanom najboljem malom hotelu Slavonije i hrvatske već su ispričane brojne priče, kao i o njegovom pokretaču, osnivaču i direktoru Berislavu Mlinareviću. Nakon što je prvo pokrenuo Kavanu, zatim restoran koji je nedavno dobio preporuku najvećeg svjetskog gastro vodiča Michelin i hotel, posao je proširio i na restoran Lantino u Baškoj na Krku i lounge bar u osječkom shopping centru Portanova. No, ono na što je posebno ponosan gospodin Mlinarević, uvijek dotjeran i elegantan poput svojih projekata, je definitivno „njihovo malo zlato, beba koja još raste“, slastičarnicu Gold by Waldinger, koja baš kao i sve s ovim imenom gosta stavlja na prvo mjesto i trudi se bude uslužen iznad standarda.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

„Naša je tajna u tome što pažljivo ulažemo u budućnost, i da nam je zadovoljstvo svakoga našeg gosta na prvome mjestu.“ Govori nam gospodin Mlinarević dok pažljivo promatra preko ceste je li sve na svome mjestu – slastičarnica je u odnosu na hotel i restoran - doslovno preko ceste. Proslavivši ovog ožujka prvi rođendan, Gold je uspješno našao put do srca Osječana u srcu Osijeka, svojim dojmom luksuza, dizajnerskim talijanskim namještajem Mafalada i detaljima koji su nabavljani po narudžbi čak i iz Japana, inovacijama i apsolutno najviše – idejnim vođom proizvodnje, sjajnom slastičarkom Verom Jurić, koja osmišljava svaki kolač, od vanilin kiflica do višekatnih svadbenih torti.

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

Osim što ćete ostati paf kad ugledate svjetski interijer, osoblje dotjerano kao po špagi, elokventno i nasmiješeno, obratite pažnju i na čudesno veliku i raskošnu vitrinu sa sladoledima i 35-40 vrsta kolača svakoga dana, ovisno o tome što je toga jutra Veri palo na pamet. Doslovno. Ova butik slastičarnica, naime, u stalnom postavu ima desetak vrsta kolača i isto toliko torti, ali ako gospođa Jurić ima inspiraciju, onda možete očekivati nešto potpuno novo. No, uz kolače na raspolaganju vam je i izbor od stotinjak butelja vina, pjenušci, šampanjci, viskiji i rumovi, dakle, ako želite kombinirati, ili se pak samo opustiti u unutrašnjosti lokala ili na prostranoj terasi s upečatljivim stolicama (kao da ste na livadi ili golf terenu a ne u strogom centru), Gold je pravo mjesto za vas. Ne zaboravite, za vašu kavu u specijalno dizajniranim šalicama brine se tim u kojem je i međunarodnim priznanjima ovjenčan barist Milan Penić...

 | Author: Waldinger foto: Waldinger

Četrdeset godina iskustva u ugostiteljstvu Berislava Mlinarevića očigledno je utjecalo na to da se Osječani i turisti osjećaju i više nego ugodno u njegovim lokalima, a unatoč tome što se sada ubraja u staru osječku školu (Ravlić, Varga...), pokazuje da prati i trendove, ili ih čak i sam nameće, pa tako u Goldu možete po nižim cijenama od uobičajenih (kolači su oko 15 kuna), svoju narudžbu naručiti i online, i to s popustom! Makrobiotički, veganski, od fruktoze, rađeni isključivo od najkvalitetnijih sastojaka, maslaca, belgijske čokolade, ovdje stvarno ima svega i svačega za svakoga, a gospođa Jurić najtoplije preporučuje klasičnu krempitu i tortu od tri vrste čokolade, koje su nešto poput zaštitnog znaka – prvo naručite njih, a onda dok ih jedete gledate u meni i razmišljate što ćete novoga probati.

Tu je i torta čokolada-naranča, zatim osvježavajuće ledene torte, nešto između sladoleda i torte od pistacija, kikirikija, ili sezonskih namirnica. A jednom kad ugledate Verine torte, od savršenstva njihova izgleda nećete znati želite li je pojesti, ili samo u nju zapiknuti pletaće igle. Remek djela! Vera i Berislav posebno ističu svoje originalne praline i dražeje, idealne za narudžbu u vaš topli dom...

Kolači su bez teških krema, dizajnerski dotjerani, ručno rađeni do najsitnijih detalja, u skladu s novitetima u svijetu, ali ne i kičasti, mijenjaju se svakodnevno pa se preporučuje češća posjeta kako ne biste nešto propustili. Ukratko, ako ste u Osijeku ili Baškoj, svakako posjetite nešto iz opusa Waldinger gastro centra, tu malu školu divnih gurmanskih užitaka uz savršenu poslugu i guštanje na najvišem nivou. Za nas ne postoji bolje mjesto.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.