Kada radite kao istraživački novinar, često vam se dogodi da jedva čekate pronaći konačno odredište, hotel i sobu u koji ćete zaleći na kraju napornog radnog dana. A ako držite do sebe, i želite samo najkvalitetniju uslugu, već dugi niz godina u Osijeku je odgovor samo jedan – Waldinger.
„Samo prati crkvu, ne možeš je promašiti - i u centru si“, davali su mi prvi puta upute kako doći do ovog zvučnog hotela u srcu Osijeka. Na posljednjem semaforu prije kraja ulice i same crkve tada ugledate nisku žućkastu zgradu bogato ukrašenu ornamentima kako se svojom prpošnom elegancijom ističe među ostalim građevinama. Da, to je taj Hotel Waldinger – secesijski biser koji tako može stajati i u Budimpešti i Beču, a da ne znaš je li restoran, kafić, slastičarnica ili vila. No, umjesto očekivanog lakeja u bijelim rukavicama, tu su najljubazniji i najelokventniji zaposlenici hotel kakve ste ikada sreli, ugodni i nasmiješeni, i jasno vam je da ćete ovdje stvarno pronaći svoju ugodu i mir. Umjetnine, slike, crvene i zlatne nijanse, kao da ste u nekoj odbjegloj slici Gustava Klimta, jednostavno ne znate hoćete li izaći na cestu u Osijeku, ili na Ringstrasse...
No, o ovom višestruko nagrađivanom najboljem malom hotelu Slavonije i hrvatske već su ispričane brojne priče, kao i o njegovom pokretaču, osnivaču i direktoru Berislavu Mlinareviću. Nakon što je prvo pokrenuo Kavanu, zatim restoran koji je nedavno dobio preporuku najvećeg svjetskog gastro vodiča Michelin i hotel, posao je proširio i na restoran Lantino u Baškoj na Krku i lounge bar u osječkom shopping centru Portanova. No, ono na što je posebno ponosan gospodin Mlinarević, uvijek dotjeran i elegantan poput svojih projekata, je definitivno „njihovo malo zlato, beba koja još raste“, slastičarnicu Gold by Waldinger, koja baš kao i sve s ovim imenom gosta stavlja na prvo mjesto i trudi se bude uslužen iznad standarda.
„Naša je tajna u tome što pažljivo ulažemo u budućnost, i da nam je zadovoljstvo svakoga našeg gosta na prvome mjestu.“ Govori nam gospodin Mlinarević dok pažljivo promatra preko ceste je li sve na svome mjestu – slastičarnica je u odnosu na hotel i restoran - doslovno preko ceste. Proslavivši ovog ožujka prvi rođendan, Gold je uspješno našao put do srca Osječana u srcu Osijeka, svojim dojmom luksuza, dizajnerskim talijanskim namještajem Mafalada i detaljima koji su nabavljani po narudžbi čak i iz Japana, inovacijama i apsolutno najviše – idejnim vođom proizvodnje, sjajnom slastičarkom Verom Jurić, koja osmišljava svaki kolač, od vanilin kiflica do višekatnih svadbenih torti.
Osim što ćete ostati paf kad ugledate svjetski interijer, osoblje dotjerano kao po špagi, elokventno i nasmiješeno, obratite pažnju i na čudesno veliku i raskošnu vitrinu sa sladoledima i 35-40 vrsta kolača svakoga dana, ovisno o tome što je toga jutra Veri palo na pamet. Doslovno. Ova butik slastičarnica, naime, u stalnom postavu ima desetak vrsta kolača i isto toliko torti, ali ako gospođa Jurić ima inspiraciju, onda možete očekivati nešto potpuno novo. No, uz kolače na raspolaganju vam je i izbor od stotinjak butelja vina, pjenušci, šampanjci, viskiji i rumovi, dakle, ako želite kombinirati, ili se pak samo opustiti u unutrašnjosti lokala ili na prostranoj terasi s upečatljivim stolicama (kao da ste na livadi ili golf terenu a ne u strogom centru), Gold je pravo mjesto za vas. Ne zaboravite, za vašu kavu u specijalno dizajniranim šalicama brine se tim u kojem je i međunarodnim priznanjima ovjenčan barist Milan Penić...
Četrdeset godina iskustva u ugostiteljstvu Berislava Mlinarevića očigledno je utjecalo na to da se Osječani i turisti osjećaju i više nego ugodno u njegovim lokalima, a unatoč tome što se sada ubraja u staru osječku školu (Ravlić, Varga...), pokazuje da prati i trendove, ili ih čak i sam nameće, pa tako u Goldu možete po nižim cijenama od uobičajenih (kolači su oko 15 kuna), svoju narudžbu naručiti i online, i to s popustom! Makrobiotički, veganski, od fruktoze, rađeni isključivo od najkvalitetnijih sastojaka, maslaca, belgijske čokolade, ovdje stvarno ima svega i svačega za svakoga, a gospođa Jurić najtoplije preporučuje klasičnu krempitu i tortu od tri vrste čokolade, koje su nešto poput zaštitnog znaka – prvo naručite njih, a onda dok ih jedete gledate u meni i razmišljate što ćete novoga probati.
Tu je i torta čokolada-naranča, zatim osvježavajuće ledene torte, nešto između sladoleda i torte od pistacija, kikirikija, ili sezonskih namirnica. A jednom kad ugledate Verine torte, od savršenstva njihova izgleda nećete znati želite li je pojesti, ili samo u nju zapiknuti pletaće igle. Remek djela! Vera i Berislav posebno ističu svoje originalne praline i dražeje, idealne za narudžbu u vaš topli dom...
Kolači su bez teških krema, dizajnerski dotjerani, ručno rađeni do najsitnijih detalja, u skladu s novitetima u svijetu, ali ne i kičasti, mijenjaju se svakodnevno pa se preporučuje češća posjeta kako ne biste nešto propustili. Ukratko, ako ste u Osijeku ili Baškoj, svakako posjetite nešto iz opusa Waldinger gastro centra, tu malu školu divnih gurmanskih užitaka uz savršenu poslugu i guštanje na najvišem nivou. Za nas ne postoji bolje mjesto.