Znate ono kad vam zamiriši meso s roštilja... Trenutno više ne slušate sugovornika, mozak i želudac istovremeno šalju signale da im nešto treba, instinktivno se propinjete na vrhove prstiju i njuškate poput najboljeg lovačkog psa na opreznu šljuku...
Da, i stanovnici zagrebačke Kajzerice su odnedavno imali priliku suočiti se s tim „problemom“ upravo zato što se tamo nedavno otvorila nova franšiza restorana Batak. Dakle, taman za odlaganje lonaca, pregača i svega ostalog svakodnevnog i lagani bijeg u carstvo grilanog mesa, salata i priloga, ali sada s jednim posebnim dodatkom.
Naime, Kajzerica je jedini Batak koji uz klasičnu ponudu ima i Craft Beer Bar, što je sjajna vijest za sve ljubitelje novih okusa ovog plemenitog napitka od ječma s dodatkom hmelja. Jeste li znali da je pivo nakon čaja piće koje se najviše pije na našem planetu, a da se njime isto tako širi pozitivna revolucija – zanatskog pivarstva.
O čemu se radi? Pa na svijetu postoji veliki broj pivovara koje su u vlasništvu velikih korporacija i koje proizvode pivo za ljude koji ga vole piti puno, dok se zanatsko pivarstvo trudi pivo proizvesti s više sastojaka, temeljitije i s puno dodataka.
Zanatske pivovare su u većinskom vlasništvu ljudi koji ih i kuhaju, pa su zato malo skuplje, a sve se svodi na to da danas imamo puno više izbora odlučiti koje ćemo pivo piti. U Batku se tako može naručiti desetak klasičnih piva i četrdesetak craftova, dakle – za svakog ponešto!
Pogledate li na brdo hladnjaka iza šanka, uz tri vrste točenih piva primijetit ćete tako i najelitnija zanatska piva iz zemlje, regije, Belgije, Škotske, kao i perjanicu, pivo kuće 5th Element Daruvarske pivovare.
Vjerojatno najveći hrvatski pivski stručnjak i kuhar, gospodin Krešo Marić, na nedavnom je otvorenju lokala ponosno predstavio četvrto pivo iz serijala, Imperial IPA, gorko i osebujno, idealno za ljetne vrućine, ali i čašicu ugodnog razgovora kad je vani kiša...
Klasičan Batkov meni ovdje upotpunjuje nekoliko novih jela. Tako je prvo iznenađenje sjajan grilani sir škripavac koji je još potpuniji u kombinaciji s džemom od luka. Idealno za vegetarijance, a malo koji mesožder će ostati ravnodušan. Tu je i svjetski dizajnirana home-made pašteta od pileće i gusje jetre, kao i hladna plata Batak na kojoj se nalazi dimljeni sir, škripavac, kobasica, slanina i kulenova seka.
Kako u svakoj ekipi uvijek postoji ona jedna osoba koja je partibrejker (8 piva i jedan sok), tako i ovdje ima i juha i jela za ljude koji su na dijeti, ili jednostavno dolaze samo zbog sjajnih piva kojih nema u ostatku metropole ni regije, a tu je i bogata ponuda deserata.
Uglavnom Batak je prvi prepoznao novi trend craft pivarstva i podržao male pivare, iako nije zaboravio ni tradicionalna piva, a za to specijalno pripremio nove zalogaje uz već klasične postojeće.
Mazalice, ćevapi, pljeskavice i sve ono zbog čega ste stalno u Batkovim restoranima, sada možete pojesti i popiti poboljšano i unaprijeđeno. Škripavac i Imperial IPA – samo jedna dobitna kombinacija, vrijeme je da otkrijete svoju. Ili svoje...