10. kolovoza 2016.

Recepti: Sedam veličanstvenih nijansi knedle

knedla
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Okruglice, kuglice, knedle - zašto su toliko privlačne? Možda je stvar u obliku - ipak je kugla savršeno geometrijsko tijelo.

Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva

Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive 'kuglice' od krumpirovog tijesta. 

Knedla je jelo s pričom i zanimljivim tradicijom, a udomaćile su se i kod nas. Iako većina ljudi misli, knedle nisu hrvatski 'izum'. U ovom ili onom obliku poslužuju se već jako dugo na stolovima diljem svijeta. U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings, a imamo i poznate češke buhtlice

knedle | Author: Thinkstock Thinkstock

Knedle ne moraju nužno biti punjene svježim šljivama, a lagano, neutralno tijesto trpi bilo kakav nadjev. Umjesto šljiva kao zamjena može poslužiti drugo voće poput marelica ili jagoda. U nedostatku voća, možete se poigrati i s  pekmezom ili  džemom naprimjer od malina ili jagoda.

Osim klasičnih knedli od krumpirovog tijesta, postoje i razne varijacije na temu: knedle od sira ili knedle od jabuka. Mogućnosti su zaista brojne, samo trebate pustit mašti na volju

A mi vam predlažemo 7 veličanstvenih:

Knedle od šljiva

Okruglice s marelicama

Knedle s džemom od malina

Knedle s marmeladom od jagoda

Bezglutenske knedle s jagodama

Okruglice od sira s voćnim preljevom

Knedlice od jabuka u umaku od crnog vina

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 16:04 26. Kolovoz 2015.

    Knedle...da sječaju na bakinu kuhinju. Volim ih i nekakva nam je navika jesti ih petkom. Sa šljivama i marelicama su mi najdraže uz dodatak šećera, cimeta i kiselog vrhnja. Tko bi odolio ovoj kombinaciji...