05. listopada 2015.

Kuhari bez granica: Recepti za zdravo srce

Kuhari bez granica
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam dva zanimljiva, jednostavna i brza recepta koja su iznimno nutritivno bogata i zdrava.

Povodom Svjetskoj dana srca, 29. rujna u srednjoj školi Prelog održana je radionica kuhanja za roditelje djece s urođenim srčanim manama. Zahvaljujući zajedničkoj suradnji humanitarne udruge Renato – kuhari bez granica, nutricionistu Nenadu Bratkoviću, Udruzi Veliko srce malom srcu i srednjoj školi Prelog radionica je uspješno realizirana na veliko zadovoljstvo roditelja.

Kako djeca s urođenim srčanim manama moraju imati posebnu prehranu po naputcima dječjeg kardiologa, tako da se roditelji svakodnevno susreću s poteškoćama u osmišljavanju jela od jako ograničenog broja namirnica. Cilj radionice bio davanje savjeta, smjernica roditeljima oko prehrane/dijetoterapije svoje djece. Kuhari bez granica zadovoljni su što su uspjeli pomoći roditeljima i vesle se organiziranju budućih radionica.

Od brojnih jela koja su se spravljala na radionici donosimo vam dva zanimljiva, jednostavna i brza recepta s kuharske radionice koja su iznimno nutritivno bogata i zdrava.

Ričet s gljivama i piletinom (za četiri osobe):

Sastojci:

  • 400 g gljiva
  • 200 g ječma
  • 1 komad crnog luka
  • 0.5 kg pilećeg batka i zabatka
  • 0.3 dl maslinovog ulja
  • papar prema želji
  • 1 l jušnog temeljca

Priprema: 

  1. Luk narežemo na kockice, naglo prepržimo na maslinovom ulju.
  2. Kad se zažuti dodamo piletinu rezanu na kockice, malo prepržimo i dodajemo ječam koji smo prethodno kuhali.
  3. Podlijevamo polako jušnim temeljcom.
  4. Pred kraj dodamo prepržene gljive narezane na četvrtine. Sve zajedno promiješamo, umjereno začinimo i prelijemo s malo maslinovog ulja. 

 

Pureće polpete na pireu od patlidžana

  • 500 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 komad crvene paprike
  • 600 g patlidžana
  • papar prema želji
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Od mesa, jaja, krušnih mrvica, papra, paprike sjeckane na sitne kockice napravimo jednoličnu smjesu iz koje oblikujemo male polpete (pogačice) te ih na kap ulja lagano pržimo s jedne i druge strane.
  2. Kad su polpete dobile zlatno rumenu boju vadimo ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.
  3. Patlidžan prerežemo popola, nožem mu izrežemo meso, prelijemo sa malo maslinovog ulja i ispečemo u zagrijanoj pećnici na 200°.
  4. Kada je patlidžan pečen, meso odvojimo od kože te ga izradimo štapnim mikserom u pire.
  5. Serviramo na tanjur prvo pire, pa polpetu ili po želji. 

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.