Povodom Svjetskoj dana srca, 29. rujna u srednjoj školi Prelog održana je radionica kuhanja za roditelje djece s urođenim srčanim manama. Zahvaljujući zajedničkoj suradnji humanitarne udruge Renato – kuhari bez granica, nutricionistu Nenadu Bratkoviću, Udruzi Veliko srce malom srcu i srednjoj školi Prelog radionica je uspješno realizirana na veliko zadovoljstvo roditelja.
Kako djeca s urođenim srčanim manama moraju imati posebnu prehranu po naputcima dječjeg kardiologa, tako da se roditelji svakodnevno susreću s poteškoćama u osmišljavanju jela od jako ograničenog broja namirnica. Cilj radionice bio davanje savjeta, smjernica roditeljima oko prehrane/dijetoterapije svoje djece. Kuhari bez granica zadovoljni su što su uspjeli pomoći roditeljima i vesle se organiziranju budućih radionica.
Od brojnih jela koja su se spravljala na radionici donosimo vam dva zanimljiva, jednostavna i brza recepta s kuharske radionice koja su iznimno nutritivno bogata i zdrava.
Ričet s gljivama i piletinom (za četiri osobe):
Sastojci:
- 400 g gljiva
- 200 g ječma
- 1 komad crnog luka
- 0.5 kg pilećeg batka i zabatka
- 0.3 dl maslinovog ulja
- papar prema želji
- 1 l jušnog temeljca
Priprema:
- Luk narežemo na kockice, naglo prepržimo na maslinovom ulju.
- Kad se zažuti dodamo piletinu rezanu na kockice, malo prepržimo i dodajemo ječam koji smo prethodno kuhali.
- Podlijevamo polako jušnim temeljcom.
- Pred kraj dodamo prepržene gljive narezane na četvrtine. Sve zajedno promiješamo, umjereno začinimo i prelijemo s malo maslinovog ulja.
Pureće polpete na pireu od patlidžana
- 500 g mljevenog purećeg mesa
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- 1 komad crvene paprike
- 600 g patlidžana
- papar prema želji
- maslinovo ulje
Priprema:
- Od mesa, jaja, krušnih mrvica, papra, paprike sjeckane na sitne kockice napravimo jednoličnu smjesu iz koje oblikujemo male polpete (pogačice) te ih na kap ulja lagano pržimo s jedne i druge strane.
- Kad su polpete dobile zlatno rumenu boju vadimo ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.
- Patlidžan prerežemo popola, nožem mu izrežemo meso, prelijemo sa malo maslinovog ulja i ispečemo u zagrijanoj pećnici na 200°.
- Kada je patlidžan pečen, meso odvojimo od kože te ga izradimo štapnim mikserom u pire.
- Serviramo na tanjur prvo pire, pa polpetu ili po želji.
Dobar tek!