Nekada se jeo samo na dvorovima imućnih plemića, a danas je omiljena poslastica koja se poslužuje u svim domovima. Kuglof se naziva pretečom svih kolača i predstavlja univerzalni kolač za sve prilike s kojim nikada ne možete pogriješiti, radilo se o blagdanu ili svakodnevnom objedu. Iako klasika uvijek prolazi, zaboravite kuglof kakav rade vaše mame i bake i uputite se u avanturu zvanu moderni kuglof.
Kuglof s crnim vinom
Potrebni sastojci:
- 240 g Zvijezda stolnog s maslacem
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 2 žličice arome vanilije
- tamna čokolada
- 300 ml crnog vina po izboru
- 210 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 40 g kakaa u prahu
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice soli
Način pripreme:
- Izmiksajte Zvijezda stolni s maslacem sa šećerom i aromom vanilije. Zatim ubacite jedno po jedno jaje te nakon svakog ubacivanja smjesu dobro izmiksajte.
- U dobivenu smjesu stavite brašno, sodu, kakao, cimet, sol i vino te miksajte na najmanjoj brzini.
- Glatku smjesu bez grudica izlijte u kalup za kuglof koji je prethodno dobro nauljen i pobrašnjen.
- Kuglof je potrebno peći 40 minuta na temperaturi od 170 °C, s tim da prvih 20 minuta mora biti prekriven aluminijskom folijom.
- Ispečen kuglof ostavite 15-20 minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premjestite na tanjur za posluživanje.
- U manjem loncu istopite tamnu čokoladu i jednu žličicu Zvijezda stolnog s maslacem te prelijte kuglof.
Kuglof s bijelom glazurom
Potrebni sastojci:
- 250 g šećera
- 3 žumanjka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 3 žlice ruma
- 3 bjelanjka
- 200 g Zvijezda stolnog
- 50 g grožđica
- 250 ml mlijeka
Glazura:
- 100 g bijele čokolade
- 80 g Zvijezda stolnog
- žlica ulja
- sušeno voće po izboru
Način pripreme:
- Prvi korak koji morate učiniti jest pjenasto izmiksati Zvijezda stolni sa šećerom te dodati žumanjke.
- U smjesu koju još uvijek miksate dodajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe i mlijeko. Na kraju miksanja potrebno je umiješati grožđice koje ste prethodno namočili u maloj dozi mlijeka i ruma.
- Dobivenu masu rasporedite u kalup za kuglof i stavite peći u pećnicu. Kuglof pecite 50 do 60 minuta na preporučeno umjerenoj temperaturi.
- Za pripremu glazure stavite Zvijezda stolni u mali lonac i pričekajte da zavrije. Kada zavrije, maknite s vatre i dodajte kockice čokolade i ulje. Sadržaj je potrebno miješati pjenjačom. Glazuru ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
- Ispečen i ohlađen kuglof prelijte dobivenom glazurom. Kuglof možete dekorirati sušenim voćem po izboru.
Kuglof s jagodama
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 125 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica Zvijezda stolnog
- 125 ml ulja
- 4 jaja
- 100 g čokolade za kuhanje
- 300 g svježih jagoda
- šlag u boci
Način pripreme:
- Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, Zvijezda stolni, puding te dodajte mlijeko, jaja i ulje. Sav sadržaj potrebno je izmutiti mikserom.
- Nakon što smjesa bude spremna, dodajte naribanu čokoladu i jagode te dobro izmiješajte.
- Dobivenu smjesu stavite u kalup za kuglof te pecite 60 minuta na 200 stupnjeva.
- Ohlađeni kuglof dekorirajte šlagom iz boce i jagodama.
U slast!