Recepti 31. svibnja 2019.

Ako kuglof uspije onda se zove kugl-on?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Iako do danas nije riješeno pitanje kojoj državi izvorno pripada, kuglof je zamirisao u mnogim domovima i zasladio brojne obitelji. Ovaj kolač s ,,rupom u sredini'' idealan je za popodnevno ispijanje kave i uživanje u dobrom društvu.

Nekada se jeo samo na dvorovima imućnih plemića, a danas je omiljena poslastica koja se poslužuje u svim domovima. Kuglof se naziva pretečom svih kolača i predstavlja univerzalni kolač za sve prilike s kojim nikada ne možete pogriješiti, radilo se o blagdanu ili svakodnevnom objedu. Iako klasika uvijek prolazi, zaboravite kuglof kakav rade vaše mame i bake i uputite se u avanturu zvanu moderni kuglof. 

Kuglof s crnim vinom

Potrebni sastojci:

  • 240 g Zvijezda stolnog s maslacem
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 2 žličice arome vanilije
  • tamna čokolada
  • 300 ml crnog vina po izboru
  • 210 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice soli

Način pripreme:

  1. Izmiksajte Zvijezda stolni s maslacem sa šećerom i aromom vanilije. Zatim ubacite jedno po jedno jaje te nakon svakog ubacivanja smjesu dobro izmiksajte.
  2. U dobivenu smjesu stavite brašno, sodu, kakao, cimet, sol i vino te miksajte na najmanjoj brzini.  
  3. Glatku smjesu bez grudica izlijte u kalup za kuglof koji je prethodno dobro nauljen i pobrašnjen.
  4. Kuglof je potrebno peći 40 minuta na temperaturi od 170 °C, s tim da prvih 20 minuta mora biti prekriven aluminijskom folijom. 
  5. Ispečen kuglof ostavite 15-20 minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premjestite na tanjur za posluživanje.
  6. U manjem loncu istopite tamnu čokoladu i jednu žličicu Zvijezda stolnog s maslacem te prelijte kuglof.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Kuglof s bijelom glazurom

Potrebni sastojci:

  • 250 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g mljevenih oraha
  • 3 žlice ruma
  • 3 bjelanjka
  • 200 g Zvijezda stolnog
  • 50 g grožđica
  • 250 ml mlijeka

Glazura:

  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g Zvijezda stolnog
  • žlica ulja
  • sušeno voće po izboru

Način pripreme:

  1. Prvi korak koji morate učiniti jest pjenasto izmiksati Zvijezda stolni sa šećerom te dodati žumanjke.
  2. U smjesu koju još uvijek miksate dodajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe i mlijeko. Na kraju miksanja potrebno je umiješati grožđice koje ste prethodno namočili u maloj dozi mlijeka i ruma.
  3. Dobivenu masu rasporedite u kalup za kuglof i stavite peći u pećnicu. Kuglof pecite 50 do 60 minuta na preporučeno umjerenoj temperaturi.
  4. Za pripremu glazure stavite Zvijezda stolni u mali lonac i pričekajte da zavrije. Kada zavrije, maknite s vatre i dodajte kockice čokolade i ulje. Sadržaj je potrebno miješati pjenjačom. Glazuru ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Ispečen i ohlađen kuglof prelijte dobivenom glazurom. Kuglof možete dekorirati sušenim voćem po izboru.  

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Kuglof s jagodama

Potrebni sastojci:

  • 200 g brašna
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica Zvijezda stolnog
  • 125 ml ulja
  • 4 jaja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 300 g svježih jagoda
  • šlag u boci

Način pripreme:

  1. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, Zvijezda stolni, puding te dodajte mlijeko, jaja i ulje. Sav sadržaj potrebno je izmutiti mikserom.
  2. Nakon što smjesa bude spremna, dodajte naribanu čokoladu i jagode te dobro izmiješajte.
  3. Dobivenu smjesu stavite u kalup za kuglof te pecite 60 minuta na 200 stupnjeva.
  4. Ohlađeni kuglof dekorirajte šlagom iz boce i jagodama.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.