Jako nam je važno da su kolači kojima dočekujemo najmilije ukusni, ali volimo i kada lijepo izgledaju. Jedan od zasigurno najatraktivnijih kolača koje su pripremale još i naše bake je božićni panj. Ova slasna čokoladna rolada obogaćena Franck Jubilarna kavom našla se i na obiteljskom stolu Darka Debića s bloga Samo jedan griz. Osim što izgleda odlično, božićni panj je idealan desert za sve one koji vole čokoladu u svim oblicima, a jednako uživaju i u šalici mirisne Franck Jubilarna kave. S ukrašavanjem se možeš zaigrati, a za ideju uvijek možeš pitati i svoju baku.
Sastojci:
Za roladu:
- 175 g tamne čokolade
- 160 g šećera
- 1 vanili šećer
- 6 jaja
- 2 žlice kakao praha
Za kremu:
- 2 žličice Franck Jubilarna kave
- 2 jaja
- 1 žutanjak
- 2 žlice škrobnog brašna
- 80 g šećera
- 1 vanili šećer
- 100 g maslaca
- 2 dl slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- Šećer u prahu
- Kakao prah
- 50 g tame čokolade
Priprema:
- Najprije pripremi kremu. Jaja, žutanjak, šećer i vanili šećer pomiješaj u zdjeli u kojoj će se krema kasnije kuhati na pari.
- Dodaj škrobno brašno i Franck Jubilarna kavu, dobro sve promiješaj i stavi kuhati na paru. Nakon sedam, osam minuta krema će se zgusnuti.
- Ohladi kremu i dodaj maslac, sve dobro izmiksaj. Što se krema duže miksa, "ulupa" se više zraka i postaje prozračnija.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih. Pleh obloži papirom za pečenje.
- Za pripremu rolade čokoladu otopit na pari. Makni s pare i malo ohladi.
- Odvoji žutanjke i bjelanjke. U žutanjke dodaj šećere i miksaj dvije do tri minute, dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Dodaj otopljenu čokoladu i lagano sve sjedini.
- Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i u tri navrata pomiješaj sa smjesom od čokolade uz dodatak prosijanog kakao praha.
- Smjesu ravnomjerno nanesi na pleh i stavi u pećnicu na tridesetak minuta. Po vađenju biskvita iz pećnice ostavi ga na plehu i tako hladi. Rolada će malo splasnuti i popucati, to je uobičajeno za roladu bez brašna.
- Slatko vrhnje izradi u čvrsti šlag.
- Jedan papir za pečenje posipaj šećerom u prahu u tankom sloju i okreni na to gornju stranu biskvita. Odvoji papir za pečenje na kojem se rolada pekla.
- Rasporedi kremu po biskvitu, nakon toga tučeno slatko vrhnje i uz pomoć papira za pečenje zarolaj.
- Dekoriraj čokoladom i šećerom u prahu u stilu božićnog panja.
Blagdanske recepte naši blogeri rade u suradnji s Franck Jubilarna kavom. Mirisna kava odličan je napitak za buđenje, ali i dodatak božićnim kolačima. Šalicu Franck Jubilarna kave volimo spojiti s finim kolačima, a tradicionalno dobra "Ciglica" je i odličan poklon kojim ćemo razveseliti bližnje.