gastro postao
Engleske pogačice scones dolaze u različitim oblicima i okusima, a ova verzija uključuje fini đumbir i sezonski limun i najslađe je rješenje u borbi protiv zimskih prehlada.
Upakirajte limun i đumbir u slatke zimske pogačice pa u njima uživajte uz šalicu toplog čaja ili kave. Zamijesite tijesto, a želite li koristiti ušećereni đumbir, stvorite sami sebi izazov pa napravite domaći.
Koristiti možete i ušećerenu limunovu koricu, a sconesi će biti sjajni i dodate li im tek začine u prahu. Zaigrajte se aromama, pa ove slatke pogačice poslužite još tople, uz maslac i omiljeni džem ili neku drugu slatku kombinaciju.
Potrebno vam je:
- 300 g brašna
- 50 g šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 žličice limunove korice
- 250 ml slatkog vrhnja
- 5 žlica limunovog soka
- 1 žlica kandiranog ili đumbira u prahu
- 200 g šećera u prahu
- Prstohvat soli
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu koricu i prstohvat soli.
- Dodajte slatko vrhnje i dvije žlice limunovog soka.
- Miješajte dok ne dobijete tijesto, a ako su vam sastojci presuhi, dodajte još malo slatkog vrhnja ili mlijeka.
- Umiješajte kandirani đumbir koji ste nasjeckali na komadiće ili đumbir u prahu, a zatim tijesto prebacite na radnu površinu i zamijesite tijesto.
- Razvaljajte tijesto u krug te ha narežite na trokute jednake veličine.
- Prebacite ih na papir za pečenje i pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne poprime boju.
- Za to vrijeme napravite preljev tako da pomiješate šećer u prahu s preostalim limunovim sokom. Trebali biste dobiti gusti preljev, pa svakako dodajte još limunovog soka ili šećera dok konzistencija ne bude dobra.
- Dobivenim preljevom poprskajte pogačice.
Dobar tek!