Recepti 12. prosinca 2022.

Brzi i fini kolači u samo nekoliko minuta

foto: Unsplash / Julia Peretiatko

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Predlažemo da ovih blagdana svoje ukućane i goste iznenadiš desertima kao što su tiramisu, panna cotta i slasticama s kremom od vanilije koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, a njihova priprema je jednostavna i brza.

Blagdani jednostavno nisu blagdani bez kolača. Mirisi pečenja kolača vraćaju nas u djetinjstvo i bude najljepše uspomene te stvaraju nove, ali priprema slastica često donosi i stres onome tko ih priprema. Kako u ubrzanoj svakodnevici, uz pregršt obaveza, nemamo puno vremena za provoditi u kuhinji, a kad stignu blagdani želimo se odmoriti i uživati u najljepšim trenucima sa svojim najmilijima, rješenje se skriva u brzim receptima i pripremi brzih i jednostavnih slastica.

U prosincu su omiljeni baš svi kolači, od suhih keksi, tradicionalnih kolača od dizanog tijesta do nezaobilaznih i mnogima najdražih, kremastih kolača. Mnogi odluče preskočiti pripremu kompliciranih torti i kremastih kolača jer je za njih potrebno više vremena, pogotovo ako želiš savršenu kremu, ali sada postoji sve više recepata za brze kremaste slastice kod kojih je krema gotova u samo nekoliko minuta.

Predlažemo da ovih blagdana svoje ukućane i goste iznenadiš desertima kao što su tiramisu, panna cotta i slasticama s kremom od vanilije koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, a njihova priprema je jednostavna i brza čak i za one koji nisu vješti u pripremi kolača.

Krema u slastičarstvu

Ukusna krema je često ono po čemu pamtimo neki kolač. U slastičarskoj kuhinji nezaobilazan pripravak je krema koja se kuha od mješavine mlijeka ili vrhnja i jaja (žumanjka). Stavlja se i puni u kolače s kremom, razmazuje između slojeva torti, koristi kao nadjev u voćnim kolačima, kao umak kod štrudli te kao preljev kod voćnih salata i sladoleda. 

 | Author: Mateja Buča foto: Mateja Buča

Postoje razni načini pripreme kreme. Ovisno o tome koliko se jaja ili gustina (škroba) koristi, krema može varirati u konzistenciji od rijetkog umaka za prelijevanje (crème anglaise) do guste slastičarske kreme (crème pâtissière) koja se koristi za punjenje eklera i princes krafni. Krema za kolače poput kremšnita obično sadrži šećer i vaniliju. Ponekad se dodaje brašno, kukuruzni škrob ili želatina.

Crème anglaise, odnosno umak od kreme ili krema za prelijevanje je lagana, zaslađena krema koja se koristi kao preljev. Ova mješavina šećera, žumanjaka i vrućeg mlijeka obično je začinjena vanilijom. Za kremu od vanilije može se reći da je kraljica svih krema i idealna je za prelijevanje slastica od vučenog, dizanog i prhkog tijesta te biskvita.

Krema za tiramisu i panna cotta u samo tri koraka i za pet minuta

Kad pomisliš na tiramisu, vjerojatno zamisliš otmjen i bogat desert, sa slojevima kreme i okusa espressa. Međutim, tiramisu možeš napraviti i bez kave i bez mascarponea, važno je samo napraviti kremu od vrhnja koja će mu dati dobro poznati okus. To, kao i činjenica da niti jedan dio ne trebaš kuhati ili peći, čini ga brzim i jednostavnim desertom koji će impresionirati svakog gosta.

 | Author: Mateja Buča foto: Mateja Buča

Panna cotta je osvježavajući desert koji neće odbiti ni oni koji nisu veliki ljubitelji kolača. Priprema ne zahtijeva puno vremena, a najbolje od svega je što ga svaki put možeš pripremiti s drugim preljevom i tako dobiti sasvim novu slasticu. Također, krema za panna cottu se može aromatizirati i vanilijom, jednim od omiljenih okusa blagdana.

Klasičan preljev za panna cottu je napravljen od šumskog voća, najčešće malina ili jagoda, ali ljubitelje čokolade oduševit će ganache od čokolade i hrskavi posip od lješnjaka koji savršeno zaokružuje orašasto-čokoladni okus slastice. I preljev od karamele ili kave odlično paše na panna cottu i savršen je desert uz popodnevnu kavu.

 | Author: Mateja Buča foto: Mateja Buča

Posljednjih godina gin je jako popularan u slasticama, a uz panna cottu savršeno paše uz preljev od jagoda. U blagdansko zimsko vrijeme možeš isprobati nadjev od kompota od jabuka s cimetom.

Naravno i jogurt se odlično slaže s ovim desertom, a može se kombinirati s medom i voćem poput nektarina. Preljev možeš napraviti od bilo kojeg omiljenog voća pa čak i egzotičnog kao što su mango, ananas i kokos koji će dočarati ljetni ugođaj u blagdansko vrijeme.

Za brzu pripremu ovih slastica isprobaj Dukatove gotove kreme s vrhnjem u tri jedinstvena okusa: Panna cotta, Tiramisu i umak od vanilije. Desertne kreme kojima je Dukat osvježio svoju dobro poznatu liniju Brzo & Fino tako postaju idealan saveznik svim ljubiteljima slastica koji se nerijetko susreću s brojnim izazovima prilikom njihove pripreme. Zahvaljujući kremastoj teksturi i bogatom okusu slatkog vrhnja, Brzo & Fino krema Panna cotta i Brzo & Fino krema Tiramisu pretvaraju se u popularne slastice u tri jednostavna i brza koraka. Uz malo zagrijavanja, miješanja, slaganja u željeni oblik i hlađenja, panna cotta i tiramisu bit će poput onih iz slastičarnice. Zbog svoje teksture i bogate arome vanilije, saveznik za pripremu vrhunskih slastica je i Brzo & Fino umak od vanilije. Desertu daje kremastost tako da ga se samo prelije preko torte, kolače, a može se koristiti i kao hladan ili topao preljev za štrudle, knedle, voćne salate, sladolede i ostale slastice. Umak se može koristiti hladan, direktno iz pakiranja, ili lagano ugrijan.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:50 12. Prosinac 2022.

    Pana cotta super