gastro postao
Skratite si vrijeme pripreme pa upotrijebite lisnato umjesto prhkog tijesta, a umjesto sjeckanja povrća, sjajne okuse prizovite dimljenim lososom...
Lagani quiche od dimljenog lososa idealan je za brzinski ručak ili genijalno predjelo. Poslužite ga prije raskošnog glavnog jela, a želite li da izgleda efektnije, dodatno ga ukrasite svježim koprom.
Kombinaciji možete dodati i zeleno lisnato povrće poput špinata ili blitve.
Ovu jednostavnu pitu možete poslužiti i samu ili uz sezonsku salatu, no za koju god opciju se odlučite, jelo će vas definitivno oduševiti.
Potrebno vam je:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 4 jaja
- 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 150 g dimljenog lososa
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica kopra
- 1 glavica luka
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Kalup obložite lisnatim tijestom, a na dnu vilicom napravite rupice.
- Prekrijte folijom i dodajte suhi grah ili žitaricu po izboru kako biste najprije ispekli tijesto na slijepo.
- Pecite oko 15 minuta.
- Za to vrijeme u posudi pomiješajte jaja, slatko ili vrhnje za kuhanje, dodajte sol i papar.
- Kada je tijesto pečeno, dobivenu smjesu prebacite u kalup, pa dodajte komadiće dimljenog lososa.
- Luk kratko popirjajte pa dodajte i njega, a zatim i kopar.
- Kiselo vrhnje pomiješajte s malo soli i papra pa ga žličicom rasporedite po dijelovima pite.
- Pecite oko pola sata.
- Prije rezanja, dopustite da se pita odmori oko desetak minuta.
Dobar tek!