gastro postao
Ako nemate kalup za cannole, poslužit će i valjak od nehrđajućeg čelika dužine 15 cm i promjera 2 cm
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 495
Tijesto
- 180 g pšenično brašno, bijelo
- sol
- 600 g maslac, neslani
- 450 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 3 žlica vino bijelo
- 1 kom bjelanjak kokošji
- ulje suncokretovo
Nadjev
- 60 g tamna čokolada
- 350 g ricotta
- 60 g šećer, u prahu
- 1 kom narančina kora
- 60 g kandirano voće
Priprema
- Čokoladu naribamo. Kandiranu koricu ili voće sitno nasjeckamo.
- Za tijesto u zdjelu prosijemo brašno i sol te utrljamo maslac. Umiješamo šećer, istučeno jaje i vino. Mijesimo dok ne dobijemo glatko tijesto.
- Tanko ga razvaljamo i narežemo na 16 kvadrata od oko 7,5 cm.
- Pobrašnimo četiri kalupa i svaki lagano uzdužno omotamo jednim kvadratićem tijesta, a rubove tijesta namočimo lagano istučenim bjelanjkom te ih pritisnemo da se zalijepe.
- Zagrijemo ulje u fritezi na 180 °C ili u dubokoj tavi jako zagrijemo puno ulja.
- Pečemo cannolle 3 – 4 minute ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatne boje. Ocijedimo u tanjuru obloženom papirnatim ubrusom, a kad se dovoljno ohlade, oprezno zakrenemo metalne valjke i izvučemo ih iz tijesta. Jednako pripremimo još tri ture.
- Za nadjev pomiješamo sve sastojke. Kad se tijesto ohladi, smjesom napunimo cannole.
- Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata