Jede ti se nešto slatko, a uvjet je da se brzo priprema? Ako su ti fritule već pomalo dosadne, ili jednostavno želiš probati nešto novo – kušaj chin chin, zapadnoafričku slasticu od prženog tijesta kojoj poseban okus daje muškatni oraščić.
Chin chin je naziv koji se koristi u Nigeriji, dok u Togu i Beninu ovu slasticu nazivaju atchomon, u gani achomo, a u Kamerunu – croquette. Izuzetno su hrskavi, ali i dosta slatki, a u navedenim zemljama možete ih kušati na štandovima ulične hrane, zajedno s drugim prženim delicijama.
Priprema ove slastice oduzet će ti sat vremena, a navedena količina razveselit će 10 osoba.
Chin chin
Sastojci:
- 3 i ½ šalice oštrog brašna
- ¾ šalice kristal šećera
- 1/2 šalice kokosova šećera
- 1 žličice naribanog muškatnog oraščića
- ½ žličice soli
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ šalice maslaca narezanog na kockice, na sobnoj temperaturi
- ¾ šalice vrhnja za šlag
- ¼ šalice nezaslađenog kokosova vrhnja
- 1 veliko jaje
- ulje za prženje
Postupak:
- Izmiješaj suhe sastojke – brašno, oba šećera, muškatni oraščić, sol i prašak za pecivo. Dodaj maslac i utrljaj ga u suhe sastojke. Dodaj vrhnje za šlag, kokosovo vrhnje i jaje. Miksaj dok ne dobiješ ljepljivo tijesto.
- Tijesto stavi na pobrašnjenu površinu, mijesi dok ne dobiješ jednolično, glatko i elastično tijesto, koje se više ne lijepi – oko 3 minute. Naravno, možeš dodati i malo brašna po potrebi, ali najviše ¼ šalice.
- Tijesto razdijeli u dva dijela. Svaki komad tijesta razvaljaj u pravokutnik veličine cca 30x22 cm. Odreži sve neravne rubove i iskoristi ih kasnije za još chin china.
- Pobrašnjenim nožem izrezuj kvadratiće tijesta veličine 1,25x1,25 cm.
- Ulje zagrij na 180 stupnjeva te u njemu prži kvadratiće tijesta, dio po dio, uz često miješanje kako se ne bi slijepili. Treba im oko minutu da budu gotovi, odnosno da se lijepo zazlate. Izvadi iz ulja i stavi na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pusti da se lagano ohladi i posluži.
Savjet više:
- Sirovo tijesto, narezano na kvadratiće, može se zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
- Gotovi chin chin može se čuvati u spremniku bez dotoka zraka do mjesec dana, na sobnoj temperaturi.