Recepti 02. siječnja 2023.

Chin chin nije zdravica, nego afrička slastica!

Chin chin
Chin chin - hrskavi jastučići s muškatnim oraščićem i puno, puno šećera foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova zapadnoafričke fritule brzo se pripremaju, a poseban okus daje im muškatni oraščić. Važna napomena: jako su slatke!

Jede ti se nešto slatko, a uvjet je da se brzo priprema? Ako su ti fritule već pomalo dosadne, ili jednostavno želiš probati nešto novo – kušaj chin chin, zapadnoafričku slasticu od prženog tijesta kojoj poseban okus daje muškatni oraščić.

Chin chin je naziv koji se koristi u Nigeriji, dok u Togu i Beninu ovu slasticu nazivaju atchomon, u gani achomo, a u Kamerunu – croquette. Izuzetno su hrskavi, ali i dosta slatki, a u navedenim zemljama možete ih kušati na štandovima ulične hrane, zajedno s drugim prženim delicijama.

Priprema ove slastice oduzet će ti sat vremena, a navedena količina razveselit će 10 osoba.

Možda vas zanima... Uštipci s bananom brzo nestaju s tanjura Kolumne

 

Chin chin

Sastojci:

  • 3 i ½ šalice oštrog brašna
  • ¾ šalice kristal šećera
  • 1/2 šalice kokosova šećera
  • 1 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • ¼ šalice maslaca narezanog na kockice, na sobnoj temperaturi
  • ¾ šalice vrhnja za šlag
  • ¼ šalice nezaslađenog kokosova vrhnja
  • 1 veliko jaje
  • ulje za prženje

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Postupak:

  1. Izmiješaj suhe sastojke – brašno, oba šećera, muškatni oraščić, sol i prašak za pecivo. Dodaj maslac i utrljaj ga u suhe sastojke. Dodaj vrhnje za šlag, kokosovo vrhnje i jaje. Miksaj dok ne dobiješ ljepljivo tijesto.
  2. Tijesto stavi na pobrašnjenu površinu, mijesi dok ne dobiješ jednolično, glatko i elastično tijesto, koje se više ne lijepi – oko 3 minute. Naravno, možeš dodati i malo brašna po potrebi, ali najviše ¼ šalice.
  3. Tijesto razdijeli u dva dijela. Svaki komad tijesta razvaljaj u pravokutnik veličine cca 30x22 cm. Odreži sve neravne rubove i iskoristi ih kasnije za još chin china.
  4. Pobrašnjenim nožem izrezuj kvadratiće tijesta veličine 1,25x1,25 cm.
  5. Ulje zagrij na 180 stupnjeva te u njemu prži kvadratiće tijesta, dio po dio, uz često miješanje kako se ne bi slijepili. Treba im oko minutu da budu gotovi, odnosno da se lijepo zazlate. Izvadi iz ulja i stavi na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pusti da se lagano ohladi i posluži.

Savjet više:

  1. Sirovo tijesto, narezano na kvadratiće, može se zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
  2. Gotovi chin chin može se čuvati u spremniku bez dotoka zraka do mjesec dana, na sobnoj temperaturi.
Fritule od slanutkovog brašna Možda vas zanima... Fritule od slanutkovog brašna Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.