gastro postao
Churros, ili španjolski uštipci, se pripremaju od kuhanog tijesta, oblikuju u duguljaste štapiće i tradicionalno poslužuju s čokoladnim umakom. Želite li malo zdraviju varijantu, churros možete istisnuti na lim za pečenje i ispeći u pećnici, no originalni churro primamljiv je upravo zbog prženog tijesta, kasnije umočenog u čokoladu.
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 125
Tijesto
- 40 g maslac, neslani
- 1 prstohvat sol
- 150 g glatko brašno
- 2 kom jaje kokošje
- 150 ml voda
- 2 mala žlica šećer, kristal
- limunova korica
- mljeveni cimet
Čokoladni umak
- 200 g tamna čokolada
- 0.50 mala žlica kava instant
- 100 ml vrhnje za šlag
Priprema
- Zakuhajte vodu. Kad provrije, dodajte maslac, sol, limunovu koricu i šećer. Kad se sve otopi, uklonite s vatre i umiješajte brašno.
- Nastavite miješati dok se ne poveže u kompaktnu smjesu (dok se brašno ne skuha). Dodajte jedno po jedno jaje, no promiješajte između svakog dodavanja. Kad ste dobili glatku, sjajnu smjesu bez grudica, premjestite je u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
- Zagrijte ulje i istiskujte churros. Dužinu, tj. veličinu odredite prema izboru. Pržite ih kratko s obiju strana, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Slažite na papirnati ubrus.
- Još tople uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. Vrhnju dodajte instant-kavu i ugrijte sve do vrenja. Uklonite s vatre i umiješajte čokoladu natrganu na kockice. Miješajte dok se ne otopi i smjesa poveže. Poslužite uz churros.