Recepti 03. listopada 2014.

Churros

gastro postao gastro.24sata.hr
Churros, ili španjolski uštipci, se pripremaju od kuhanog tijesta, oblikuju u duguljaste štapiće i tradicionalno poslužuju s čokoladnim umakom. Želite li malo zdraviju varijantu, churros možete istisnuti na lim za pečenje i ispeći u pećnici, no originalni churro primamljiv je upravo zbog prženog tijesta, kasnije umočenog u čokoladu.

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 125

Tijesto

  • 40 g maslac, neslani
  • 1 prstohvat sol
  • 150 g glatko brašno
  • 2 kom jaje kokošje
  • 150 ml voda
  • 2 mala žlica šećer, kristal
  • limunova korica
  • mljeveni cimet

Čokoladni umak

  • 200 g tamna čokolada
  • 0.50 mala žlica kava instant
  • 100 ml vrhnje za šlag

Priprema

  1. Zakuhajte vodu. Kad provrije, dodajte maslac, sol, limunovu koricu i šećer. Kad se sve otopi, uklonite s vatre i umiješajte brašno.
  2. Nastavite miješati dok se ne poveže u kompaktnu smjesu (dok se brašno ne skuha). Dodajte jedno po jedno jaje, no promiješajte između svakog dodavanja. Kad ste dobili glatku, sjajnu smjesu bez grudica, premjestite je u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
  3. Zagrijte ulje i istiskujte churros. Dužinu, tj. veličinu odredite prema izboru. Pržite ih kratko s obiju strana, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Slažite na papirnati ubrus.
  4. Još tople uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. Vrhnju dodajte instant-kavu i ugrijte sve do vrenja. Uklonite s vatre i umiješajte čokoladu natrganu na kockice. Miješajte dok se ne otopi i smjesa poveže. Poslužite uz churros.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.