Recepti 17. prosinca 2025.

Comfort food u najboljem izdanju: Varivo od leće koje traži repete

foto: Josip Regovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mirjana Andrić, 24-godišnja pulska kreativka koja svoju kulinarsku priču gradi na društvenim mrežama gdje spaja sezonske namirnice s jednostavnim receptima za svakodnevni užitak, poznata po svom profilu “Jedem Fino” i društvenim video receptima, finalistkinja je u kategoriji Tradicionalna kuhinja u sklopu projekta Gastro zvijezda.

Mirjana Andrić dolazi iz Pule i svoj put u svijetu gastronomije izgradila je kroz rad na svom profilu na društvenim mrežama, gdje svakodnevno dokumentira recepte i kulinarske ideje koje su istovremeno jednostavne i ukusne. “Svoj food profil @jedem.fino pokrenula sam u jesen 2024. godine jer kuham jako često i zapitala sam se zašto jednostavno ne upaliti kameru i vidjeti kamo će me to odvesti,” kaže Mirjana, opisujući kako je njezina strast prema kuhanju evoluirala iz osobne potrebe u online zajednicu. 

Mirjana ne skriva svoju ljubav prema tradicionalnim jelima na žlicu koja nas „vrate doma“, kako kaže: “Sebi za gušt uvijek volim skuhati dobro varivo... Jela na žlicu su nešto što bih mogla jesti svaki dan u tjednu”. Upravo ta njezina sklonost ukusnim, toplim i pristupačnim receptima što šire ideju domaće kuhinje dovela ju je među finaliste u Tradicionalnoj kuhinji natjecanja za Gastro Zvijezdu, gdje Mirjana vidi priliku za nove izazove i širenje svoje gastro zajednice.

Kada isprobate ovo varivo savršeno za hladne dane, svakako glasajte za Mirjanu i njen profil Jedem.Fino u natjecanju za Gastro Zvijezdu ovdje.

 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Varivo od leće 


Sastojci:
 • 2 luka srednje veličine
 • 6–7 mrkvi srednje veličine
 • 200 g pancete u komadu
 • 3–4 krumpira srednje veličine
 • 250 g zelene ili smeđe leće
 • 5 češnja češnjaka
 • Ulje + maslinovo ulje
 • Koncentrat rajčice (do 2 žlice)

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Začini:
Vegeta, sol, papar, sušeni lovor, sušeni ružmarin, sušeni peršin, crvena paprika u prahu, češnjak u prahu, chilli, kurkuma

Za kremastiji okus:
 • 1 žlica grčkog jogurta
 • 1 limun
 • Svježi vlasac (može i sušeni) – prstohvat
 • Par feta ciabatte

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema:
Priprema povrća i pancete:
U loncu zagrij ulje i maslinovo ulje te preprži nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i pancetu dok ne omekšaju i puste miris.

Dodavanje krumpira i leće:
Dodaj krumpir narezan na kockice i leću. Dinstaj sve zajedno oko 15 minuta.

Kuhanje variva:
Nakon 15 minuta dodaj vodu da prekrije sadržaj u loncu. Umiješaj koncentrat rajčice i sve navedene začine pa kuhaj 30–40 minuta na srednje laganoj vatri.

Gusta tekstura:
U 20. minuti kuhanja izdvoji oko 2 dl variva i izblendaj u Gorenje blenderu, zatim vrati u lonac kako bi se varivo dodatno zgusnulo i povezalo.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Finalni dodiri i posluživanje:
Kod posluživanja u sredinu tanjura dodaj 1–2 žlice grčkog jogurta, nekoliko kapi limuna i pospi svježim vlascem. Uz varivo posluži 1–2 fete prepečene i nauljene ciabatte za kontrast tekstura i dodatnu hrskavost.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.