Recepti 05. listopada 2017.

Dan započni jajima na firentinski

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Firentinska su jaja recept za specijalne prilike, a oborit će s nogu čak i one koji uopće nemaju naviku doručkovati...

Budući da priprema traje otprilike pola sata i moraš biti stalno prisutna, ovaj je recept idealan za slobodna jutra. Zato ti predlažemo da subotu ili nedjelju rezerviraš za jaja na firentinski i uživaš u odličnoj kombinaciji.

Sastojci u nastavku dovoljni su za četiri serviranja. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Jaja na 5 načina – za doručak, ručak i uz kavu Recepti

 

Sastojci:

  • 250 g špinata
  • 1/2 malog luka
  • 2 žlice vrhnja
  • 4 jaja
  • 3 žlice parmezana
  • 2 žlice vinskog octa

Za umak:

  • 1 žlica brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 150 g sira
  • Sol, papar
  • Kajenski papar

Priprema: 

  1. Špinat operi, a zatim ga ubaci u kipuću vodu na dvije minute. Procijedi ga i pomiješaj sa sitno narezanim lukom i vrhnjem, posoli i popapri. 
  2. Rastopi maslac, dodajte brašno i miješajte minutu na vatri. Makni s vatre i postupno umiješaj mlijeko. Ponovno vratit na štednjak i miješaj dok se ne zgusne, a zatim pusti da se kuha još minutu, dvije. Dodaj naribani sir, kajenski papar, sol i papar.
  3. U većoj posudi zagrij vodu, dodaj ocat i poširaj jaja. Oprezno ih izvadi rupičastom žlicom.
  4. U manje posudice razdijeli smjesu od špinata, položi poširano jaje, prelij umakom od sira i pospi naribanim parmezanom. 
  5. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva i nakratko ubaci sendvič, sve dok se sir ne otopi i ne poprimi lijepu smeđu boju.

Uživaj u kraljevskom doručku!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.