gastro postao
Firentinska su jaja recept za specijalne prilike, a oborit će s nogu čak i one koji uopće nemaju naviku doručkovati...
Budući da priprema traje otprilike pola sata i moraš biti stalno prisutna, ovaj je recept idealan za slobodna jutra. Zato ti predlažemo da subotu ili nedjelju rezerviraš za jaja na firentinski i uživaš u odličnoj kombinaciji.
Sastojci u nastavku dovoljni su za četiri serviranja. Dobar tek!
Sastojci:
- 250 g špinata
- 1/2 malog luka
- 2 žlice vrhnja
- 4 jaja
- 3 žlice parmezana
- 2 žlice vinskog octa
Za umak:
- 1 žlica brašna
- 250 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 150 g sira
- Sol, papar
- Kajenski papar
Priprema:
- Špinat operi, a zatim ga ubaci u kipuću vodu na dvije minute. Procijedi ga i pomiješaj sa sitno narezanim lukom i vrhnjem, posoli i popapri.
- Rastopi maslac, dodajte brašno i miješajte minutu na vatri. Makni s vatre i postupno umiješaj mlijeko. Ponovno vratit na štednjak i miješaj dok se ne zgusne, a zatim pusti da se kuha još minutu, dvije. Dodaj naribani sir, kajenski papar, sol i papar.
- U većoj posudi zagrij vodu, dodaj ocat i poširaj jaja. Oprezno ih izvadi rupičastom žlicom.
- U manje posudice razdijeli smjesu od špinata, položi poširano jaje, prelij umakom od sira i pospi naribanim parmezanom.
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva i nakratko ubaci sendvič, sve dok se sir ne otopi i ne poprimi lijepu smeđu boju.
Uživaj u kraljevskom doručku!