gastro postao
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Žuta krema
- 2 žutanjka
- 2 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 5 dl mlijeka
Voćna krema
- 2 bjelanjka
- 14 dag šećera
- 20 dag jagoda
Podloga
- 20 dag Petit Beurre keksa
Priprema
- ŽUTA KREMA: U 2 žumanjka dodati 2 žlice šećera i 1 vanilin šećer, miksati, a zatim dodati žlicu brašna (ne vrhom punu). Dobro izraditi i zaliti s pola litre mlijeka. Kuhati dok se ne zgusne.
- VOĆNA KREMA: U dva bjelanjka dodati prstohvat soli i mikserom miješati dok se ne dobije snijeg. Postupno, neprekidno miješajući mikserom, dodati 14 dkg šećera. Kad je snijeg dovoljno čvrst dodati 15-20 dkg narezanih jagoda ili nekog drugog voća (maline, kupine, ribiz i sl). Miješati mikserom dok se voće ne usitni.
- Na dno zdjele složiti 20 dkg izlomljenih Petit Beurre keksa i zaliti žutom kremom. Keksi će upiti kremu, a potom preko svega staviti voćnu kremu od bjelanjaka. Ukrasiti narezanim jagodama.
- Desert možete poslužiti i u čašama, a umjesto keksa možete koristiti piškote ili domaći biskvit. Bjelanjke za voćnu kremu možete pripremiti i kao šaum (s kuhanim šećernim sirupom), ukoliko nemate povjerenja u svježinu jaja.