Recepti 16. travnja 2019.

Drugačiji Uskrs: Ova 3 recepta morate isprobati

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs nam se bliži, a s njim i glavno pitanje - što ponuditi uz klasičan meni? Donosimo vam nekoliko prijedloga koji će obogatiti vaš blagdanski stol.

Blagdani su razdoblje za opuštanje s najbližima i uživanje u hrani. Uz tradicionalna jela kao što su purica s mlincima i pečenje s krumpirom neizostavni su šunka, francuska salata, pinca ili sirnica. Postoje brojne mogućnosti za obogaćivanje jelovnika - samo je mašta granica. Glavnom jelu pridodajte frittatu s janjetinom, kao prilog poslužite mrkve s medom, a kao praktični hladni međuobrok pripremite domaća jaja s umakom aioli. Također, ne zaboravite na tekuće blagodati koje će vam nakon kaloričnog obroka smanjiti probavne tegobe i osjećaj težine u želucu.

Frittata od šparoga i janjetine

Ako ove godine želite ponuditi još jednu vrstu mesa uz tradicionalnu šunku, donosimo vam recept za frittatu od janjetine i šparoga. Frittata, ili fritaja, tradicionalno je talijansko jelo s bazom od jaja, a janjetina je must have na stolu svakog Uskrsa. Ovo jelo gotovo je za 30 minuta, a namijenjeno je za 8 do 10 osoba.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Od sastojaka će vam trebati:

  • ¼ šalice maslinova ulja
  • 12 jaja
  • pola šalice tvrdog ovčjeg sira (pecorino)
  • 3 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žlica soli
  • ½ čajne žlice papra
  • 1 kg janjetine nasjeckane na komadiće
  • 1 srednji luk
  • 500 g oguljene šljivar rajčice
  • 1 kg tankih šparoga

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte jaja, sir, peršin, sol i papar te ostavite sa strane.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri te dodajte janjetinu i luk. Kuhajte s povremenim miješanjem dok meso ne dobije smeđu boju (oko 5 minuta).
  3. Dodajte rajčicu i povrće pa nastavite kuhati još minutu.
  4. Smjesu janjetine i povrća prebacite u posudu za pečenje i polijte smjesom od jaja zatim protresite posudu kako bi se smjesa ravnomjerno raspodijelila i pecite 10 minuta.
  5. Poslužite toplo ili hladno.

Mrkve pržene u medu s kozjim sirom i timijanom

Još je Leonardo da Vinci rekao da je jednostavnost krajnje savršenstvo. Zato vam donosimo prilog koji je napravljen od samo 2 namirnice i nekoliko začina. Izvucite najbolje okuse iz mrkve u ovoj neobičnoj kombinaciji s medom i timijanom.

Sastojci:

  • 14 mrkvi - narezani po dužini
  • 1 žlica maslinova ulja
  • sol i papar
  • 1 žlica meda
  • 50 g kozjeg sira
  • 1 čajna žlica listića svježeg timijana

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte mrkvu, maslinovo ulje, sol i papar.
  2. Na tepsiju stavite papir za pečenje i složite mrkve na njega. Pecite ih 15 minuta i zatim ih polijte medom.
  3. Vratite mrkve u pećnicu na dodatnih 10 minuta dok se ne karameliziraju i omekšaju.
  4. Izvadite mrkve na tanjur za posluživanje i na njih stavite sitno nasjeckan kozji sir, timijan i još malo meda.
  5. Poslužite odmah.

Jaja s aiolijem od dimljene paprike

Tradicionalni Uskrs nezamisliv je bez jaja. Donosimo vam recept s jajima obogaćenim ukusnim umakom aioli koji ćete obožavati ako volite majonezu. Aioli je tradicionalni umak u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, a priprema se od jaja, limunova soka, senfa i češnjaka.

Sastojci:

  • 24 jaja
  • 1 šalica majoneze
  • 2 žlice svježeg limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • ¼ čajne žlice soli
  • ¼ čajne žlice dimljene paprike
  • 6 pakiranja filea inćuna
  • 55 g marinirane pečene paprike narezane na trakice
  • 1/3 šalice sitno nasjeckanog peršina
  • krupna sol

Priprema

  1. Tek skuhana jaja stavite u posudu s hladnom vodom. Lagano razbijte ljuske i vratite u vodu kako biste ih kasnije lakše ogulili. Ostavite ih u hladnoj vodi pet minuta i zatim ogulite.
  2. U međuvremenu pripremite umak aioli. Pomiješajte majonezu, sok od limuna, češnjak, sol i dimljenu papriku dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Narežite jaja na polutke i ispunite ih aiolijem. Na svaku polutku stavite po jedan inćun i trakicu pečene paprike. Sve pospite peršinom i soli.
  4. Jelo poslužite hladno.

Ovih blagdana opustite se i uživajte u dobrom jelu i ugodnom društvu svojih najbližih. Ne zaboravite na unos tekućine. Prirodna mineralna voda Jamnica idealan je izbor uz svaki obrok jer njezin mineralni sastav potiče normalnu razgradnju hrane i prirodno olakšava probavu zbog čega pruža lakši osjećaj poslije jela.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.