Blagdani su razdoblje za opuštanje s najbližima i uživanje u hrani. Uz tradicionalna jela kao što su purica s mlincima i pečenje s krumpirom neizostavni su šunka, francuska salata, pinca ili sirnica. Postoje brojne mogućnosti za obogaćivanje jelovnika - samo je mašta granica. Glavnom jelu pridodajte frittatu s janjetinom, kao prilog poslužite mrkve s medom, a kao praktični hladni međuobrok pripremite domaća jaja s umakom aioli. Također, ne zaboravite na tekuće blagodati koje će vam nakon kaloričnog obroka smanjiti probavne tegobe i osjećaj težine u želucu.
Frittata od šparoga i janjetine
Ako ove godine želite ponuditi još jednu vrstu mesa uz tradicionalnu šunku, donosimo vam recept za frittatu od janjetine i šparoga. Frittata, ili fritaja, tradicionalno je talijansko jelo s bazom od jaja, a janjetina je must have na stolu svakog Uskrsa. Ovo jelo gotovo je za 30 minuta, a namijenjeno je za 8 do 10 osoba.
Od sastojaka će vam trebati:
- ¼ šalice maslinova ulja
- 12 jaja
- pola šalice tvrdog ovčjeg sira (pecorino)
- 3 žlice sitno nasjeckanog peršina
- 1 čajna žlica soli
- ½ čajne žlice papra
- 1 kg janjetine nasjeckane na komadiće
- 1 srednji luk
- 500 g oguljene šljivar rajčice
- 1 kg tankih šparoga
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte jaja, sir, peršin, sol i papar te ostavite sa strane.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri te dodajte janjetinu i luk. Kuhajte s povremenim miješanjem dok meso ne dobije smeđu boju (oko 5 minuta).
- Dodajte rajčicu i povrće pa nastavite kuhati još minutu.
- Smjesu janjetine i povrća prebacite u posudu za pečenje i polijte smjesom od jaja zatim protresite posudu kako bi se smjesa ravnomjerno raspodijelila i pecite 10 minuta.
- Poslužite toplo ili hladno.
Mrkve pržene u medu s kozjim sirom i timijanom
Još je Leonardo da Vinci rekao da je jednostavnost krajnje savršenstvo. Zato vam donosimo prilog koji je napravljen od samo 2 namirnice i nekoliko začina. Izvucite najbolje okuse iz mrkve u ovoj neobičnoj kombinaciji s medom i timijanom.
Sastojci:
- 14 mrkvi - narezani po dužini
- 1 žlica maslinova ulja
- sol i papar
- 1 žlica meda
- 50 g kozjeg sira
- 1 čajna žlica listića svježeg timijana
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte mrkvu, maslinovo ulje, sol i papar.
- Na tepsiju stavite papir za pečenje i složite mrkve na njega. Pecite ih 15 minuta i zatim ih polijte medom.
- Vratite mrkve u pećnicu na dodatnih 10 minuta dok se ne karameliziraju i omekšaju.
- Izvadite mrkve na tanjur za posluživanje i na njih stavite sitno nasjeckan kozji sir, timijan i još malo meda.
- Poslužite odmah.
Jaja s aiolijem od dimljene paprike
Tradicionalni Uskrs nezamisliv je bez jaja. Donosimo vam recept s jajima obogaćenim ukusnim umakom aioli koji ćete obožavati ako volite majonezu. Aioli je tradicionalni umak u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, a priprema se od jaja, limunova soka, senfa i češnjaka.
Sastojci:
- 24 jaja
- 1 šalica majoneze
- 2 žlice svježeg limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- ¼ čajne žlice soli
- ¼ čajne žlice dimljene paprike
- 6 pakiranja filea inćuna
- 55 g marinirane pečene paprike narezane na trakice
- 1/3 šalice sitno nasjeckanog peršina
- krupna sol
Priprema
- Tek skuhana jaja stavite u posudu s hladnom vodom. Lagano razbijte ljuske i vratite u vodu kako biste ih kasnije lakše ogulili. Ostavite ih u hladnoj vodi pet minuta i zatim ogulite.
- U međuvremenu pripremite umak aioli. Pomiješajte majonezu, sok od limuna, češnjak, sol i dimljenu papriku dok ne dobijete glatku smjesu.
- Narežite jaja na polutke i ispunite ih aiolijem. Na svaku polutku stavite po jedan inćun i trakicu pečene paprike. Sve pospite peršinom i soli.
- Jelo poslužite hladno.
Ovih blagdana opustite se i uživajte u dobrom jelu i ugodnom društvu svojih najbližih. Ne zaboravite na unos tekućine. Prirodna mineralna voda Jamnica idealan je izbor uz svaki obrok jer njezin mineralni sastav potiče normalnu razgradnju hrane i prirodno olakšava probavu zbog čega pruža lakši osjećaj poslije jela.