gastro postao
Ovo je džem s manjom količinom šećera i kiseliji je, tko voli slađu varijantu, neka još doda šećera po želji.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Težina pripreme: Srednje
Potrebno vam je
- 600 g jagoda
- 250 g šećera
- pola limuna
Priprema
- Jagode očistiti, narezati na manje komadiće i posuti šećerom. Ostaviti preko noći u hladnjaku da jagode puste svoj sok.
- U jagode staviti iscjeđeni sok od 1/2 manjeg limuna i koricu ali bijeli dio, žuti tanko oguliti (to ne treba). Bijeli dio korice neka bude u komadu jer njega uklonimo tokom kuhanja. Na početku kuhati na jačem, a kad se počne pjeniti tada smanjiti.
- Kada jagode omekšaju, izvaditi koricu limuna (ne treba više) i jagode izmiksati štapnim mikserom. Još kuhati do željene gustoće, tj. dok se ne vidi dno posude kada mješate džem.
- Sipati vrući džem u vruću steriliziranu staklenku (pećnica 100°C, 30min). Staklenku umotati u deku i ostaviti dan, dva da se postupno ohladi.
Ovo je džem s manjom količinom šećera i kiseliji je, tko voli slađu varijantu, neka još doda šećera po želji.