gastro postao
Autorica veganskog bloga Svijet čudesa, Tihana Kelin Modrić, finalistica je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant-based, a pripremila nam je veganske štrukle koje moraš isprobati.
Slani, slatki, topli, hladni... Nema verzije u kojoj nam štrukli nisu fini, no postoji još jedna verzija koju još nismo probali - do sada. Zagorski štrukli na plant-based način po receptu Tihane Kelin Modrić, autorice bloga "Svijet čudesa", toliko su fini da ćemo ih rado pripremati umjesto onih punjenih sirom. A što je to zamijenilo sir u štruklima? Indijski oraščići i prehrambeni kvasac!
Tihanu i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 žličica soli
Sastojci za nadjev:
- 2 pakiranja tofua
- 200 g indijskih oraščića
- Prehrambeni kvasac
- 1 Limun
- Sol
- Ulje
Priprema:
- Prvo napraviti tijesto. U zdjeli prvo pomiješati vodu i ulje. Dodati sol i brašno i sve dobro izmiješati da se dobije kompaktna smjesa.
- Dobiveno tijesto staviti na pobrašnjen tanjur, nauljiti i pokriti vrućom zdjelom. Pustiti da odstoji.
- Dok tijesto odmara nekih 10 do 15 minuta napraviti nadjev. Indijske oraščiće kuhati 15-ak minuta, a tofu izmrviti rukama. Prokuhane indijske oraščiće isprati i staviti u blender.
- Dodati dio izmrvljenog tofua, sok limuna, sol i prehrambeni kvasac. Izblendati. Prebaciti dobiveni nadjev u zdjelu pa dodati ostatak izmrvljenog tofua i promiješati.
- Tijesto nakon što je odmorilo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i što tanje razvaljati.
- Na tako razvučeno tijesto ravnomjerno rasporediti nadjev do 2/3 tijesta, pa tijesto motati od nadjevenog kraja.
- Dobivenu rolicu tijesta lagano pobrašniti i tanjurićem rezati na manje komade.
- Takve jastučiće tijesta stavljati u kipuću vodu na par minuta, dok ne isplivaju na površinu.
- Kuhane jastučiće poslužiti prelivene uljem ili dodatno zapeći u pećnici prelivene ostatkom nadjeva.