Recepti Gastro zvijezda 2023. 15. prosinca 2023.

Fini zagorski štrukli u veganskoj verziji po receptu Tihane Kelin Modrić

foto: Neva Žganec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Autorica veganskog bloga Svijet čudesa, Tihana Kelin Modrić, finalistica je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant-based, a pripremila nam je veganske štrukle koje moraš isprobati.

Slani, slatki, topli, hladni... Nema verzije u kojoj nam štrukli nisu fini, no postoji još jedna verzija koju još nismo probali - do sada. Zagorski štrukli na plant-based način po receptu Tihane Kelin Modrić, autorice bloga "Svijet čudesa", toliko su fini da ćemo ih rado pripremati umjesto onih punjenih sirom. A što je to zamijenilo sir u štruklima? Indijski oraščići i prehrambeni kvasac!

Tihanu i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 250 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 2 pakiranja tofua
  • 200 g indijskih oraščića
  • Prehrambeni kvasac
  • 1 Limun
  • Sol
  • Ulje

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Prvo napraviti tijesto. U zdjeli prvo pomiješati vodu i ulje. Dodati sol i brašno i sve dobro izmiješati da se dobije kompaktna smjesa.
  2. Dobiveno tijesto staviti na pobrašnjen tanjur, nauljiti i pokriti vrućom zdjelom. Pustiti da odstoji. 
  3. Dok tijesto odmara nekih 10 do 15 minuta napraviti nadjev. Indijske oraščiće kuhati 15-ak minuta, a tofu izmrviti rukama. Prokuhane indijske oraščiće isprati i staviti u blender.
  4. Dodati dio izmrvljenog tofua, sok limuna, sol i prehrambeni kvasac. Izblendati. Prebaciti dobiveni nadjev u zdjelu pa dodati ostatak izmrvljenog tofua i promiješati.  
  5. Tijesto nakon što je odmorilo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i što tanje razvaljati.
  6. Na tako razvučeno tijesto ravnomjerno rasporediti nadjev do 2/3 tijesta, pa tijesto motati od nadjevenog kraja. 
  7. Dobivenu rolicu tijesta lagano pobrašniti i tanjurićem rezati na manje komade.
  8. Takve jastučiće tijesta stavljati u kipuću vodu na par minuta, dok ne isplivaju na površinu.
  9. Kuhane jastučiće poslužiti prelivene uljem ili dodatno zapeći u pećnici prelivene ostatkom nadjeva.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.