gastro postao
Desert koji obožavamo u svim njegovim varijacijama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 0
Sirup
- 1 šalica šećer, kristal
- 2 šalica voda
- 2 žlica limunov sok
Ostalo
- 1 šalica maslac, slani
- 2 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 5 žlica pšenična krupica
- 450 g pistacije
- 3 žlica ulje, biljno
- 450 g tijesto za baklavu
Priprema
- Otopite maslac u malom loncu pa uklonite bijelu tekućinu s vrha tako da ostane samo "ulje". u drugi lonac stavite mlijeko i pustite da provre pa dodajte krupicu. Miješajte dok ne postane gusto. ostavite da se ohladi pa dodajte 1/4 šalice otopljenog maslaca i pistacije (ostavite malo za ukras).
- Lim za pečenje premažite uljem pa listove za savijaču podijelite napola. Prvu polovicu stavite u lim za pečenje. Redajte list po list, a između svaka dva stavite malo ulja. Preko stavite smjesu s krupicom pa onda poredajte drugu polovicu listova za savijače. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 170°c pa listove premažite s još malo maslaca i pecite 20 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 140°c te pecite još sat vremena.
- Napravite sirup. u loncu pomiješajte šećer i vodu, pustite da zakuha pa ostavite da se krčka pet minuta. Doodajte limunov sok i ostavite sa strane. Gotovu baklavu prelijte sirupom pa ostavite da se ohladi. Ukrasite ostatkom pistacija i poslužite.