Recepti 07. listopada 2014.

Grčka baklava s pistacijom

gastro postao gastro.24sata.hr
Desert koji obožavamo u svim njegovim varijacijama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 0

Sirup

  • 1 šalica šećer, kristal
  • 2 šalica voda
  • 2 žlica limunov sok

Ostalo

  • 1 šalica maslac, slani
  • 2 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 5 žlica pšenična krupica
  • 450 g pistacije
  • 3 žlica ulje, biljno
  • 450 g tijesto za baklavu

Priprema

  1. Otopite maslac u malom loncu pa uklonite bijelu tekućinu s vrha tako da ostane samo "ulje". u drugi lonac stavite mlijeko i pustite da provre pa dodajte krupicu. Miješajte dok ne postane gusto. ostavite da se ohladi pa dodajte 1/4 šalice otopljenog maslaca i pistacije (ostavite malo za ukras).
  2. Lim za pečenje premažite uljem pa listove za savijaču podijelite napola. Prvu polovicu stavite u lim za pečenje. Redajte list po list, a između svaka dva stavite malo ulja. Preko stavite smjesu s krupicom pa onda poredajte drugu polovicu listova za savijače. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 170°c pa listove premažite s još malo maslaca i pecite 20 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 140°c te pecite još sat vremena.
  4. Napravite sirup. u loncu pomiješajte šećer i vodu, pustite da zakuha pa ostavite da se krčka pet minuta. Doodajte limunov sok i ostavite sa strane. Gotovu baklavu prelijte sirupom pa ostavite da se ohladi. Ukrasite ostatkom pistacija i poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.