gastro postao
Ako volite grickati zdravo ovo je odličan recept za vas.
Zobeni keksi su lagani za napraviti, predivno mirišu, a sastojke za njih možete mijenjati prema svojoj želji i volji ukućana.
Umjesto smeđeg šećera možete kombinirati med, agavin sirup ili slično, a ako vam crno brašno ne odgovara možete dodati integralno, zobeno ili obično meko bijelo.
U ove kekse možete dodati i dodatke po želji, poput brusnica, kokosa ili možda malo nasjeckane čokolade.
Potrebno vam je:
- 150 grama maslaca
- 100 grama smeđeg šećera
- 50 grama bijelog šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice meda
- 150 grama crnog brašna tip 850
- 100 grama oštrog brašna
- 150 grama zobenih pahuljica
- Pola žličice soli
- 1 žličica cimeta
- Pola praška za pecivo
- 2 jaja
- 150 grama suhog voća (grožđice,brusnice ili nasjeckane suhe smokve ili šljive)
Priprema:
- Umijesite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, zobene pahuljice i suho voće.
- Sjedinite obje smjese te dodajte 2 jaja. Smjesu na sat vremena stavite u hladnjak.
- Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih lagano pritisnite na papiru za pečenje s razmakom od 4 cm.
- Pecite na 180°C oko 7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti).
- Kad se keksi izvade iz pećnice vrlo su mekani no stajanjem se osuše i očvrsnu.