Recepti 24. studenoga 2016.

Grije i sladi: Kolač od đumbira, jabuka i oraha

torta
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prava jesenska slastica stiže i na vaš stol – zasladite se ukusnim kolačem od đumbira i jabuka.

Đumbir će ovom kolaču dati upravo dovoljno topline da vas zagrije na najljepši mogući način dok će orasi dati na hrskavosti. Sočan kolač koji jabuke donosi kao iznenađenje nakon svakog novog zalogaja svakako će biti pun pogodak pripremite li ga za druženje s prijateljima ili obitelji. Poslužite ga uz žlicu slatkog vrhnja i navalite na slatko, aromatično savršenstvo.

Potrebno vam je:

  • 3 veće jabuke
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 šalica maslaca
  • 1 ½ šalice brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 2 jaja
  • 1 žlica limunove korice
  • 1 žlica svježeg ribanog đumbira
  • 3 žlice ruma
  • 4 žlice mlijeka
  • ½ šalice grčkog jogurta
  • 5 oraha
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Premažite kalup maslacem.
  3. Jabuke ogulite i očistite pa ih narežite na tanke kriške.
  4. Otopite dvije žlice maslaca i pustite da se zasmeđi.
  5. Dodajte jabuke i dodajte dvije žlice šećera.
  6. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju.
  7. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i đumbir u prahu.
  8. U drugoj posudi miksajte maslac i ostatak šećera dok ne postanu kremasti.
  9. Dodajte jaja, limunovu koricu, svježi đumbir i rum.
  10. Miksajte dok ne dobijete kremu, a zatim pomiješajte suhe i mokre sastojke.
  11. Dodajte grčki jogurt i mlijeko pa dobro izmiješajte.
  12. U kalup najprije dodajte pola smjese pa je prekrijte pirjanim jabukama i prekrijte ostatkom smjese.
  13. Na kraju pospite vrh s još malo smeđeg šećera i nasjeckanim orasima.
  14. Pecite oko sat vremena ili dok površina torte ne bude zlatne boje.
  15. Ohladite i poslužite.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.