Recepti Imamo ideje za ukusna i zdrava ljetna jela! 13. lipnja 2023.

Ovo su recepti za jela koja u hladnjaku mogu stajati i 3 dana!

Salata
Sezonske salate foto: Ella Olsson/Pexels

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ove salate možeš pripremiti unaprijed za dan kada dolaze gosti, ili ih ponijeti na posao, piknik ili izlet... Odlična je stvar što mogu stajati u hladnjaku do 3 dana!

Stiže nam vrijeme velikih vrućina kada nam se neće dati puno kuhati, nego će nam najbolje odgovarati hladne salate koje mogu biti kompletan obrok. Malo tjestenine, malo povrća, malo mesa, sira ili tunjevine iz konzerve, uz dobro odabrane začine i sočnu THOMY majonezu, i - obrok je tu. Najteži posao je sve nasjeckati i skuhati tjesteninu ili rižu... Dakle, jela koja nastaju bez puno muke, a jako su ukusna, osvježavajuća i hranjiva.

Velika je prednost ovih salata to što se mogu pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do posluživanja jer ih hladne ljeti i volimo jesti. Možeš ih ponijeti na posao, piknik ili izlet. Njihova je prednost što ih možeš pripremiti večer uoči nekog druženja i tako izbjeći gužvu u kuhinji u posljednji trenutak, prije dolaska gostiju. Ako ti slučajno malo i ostane, ne brini - ove salate mogu stajati u hladnjaku do 3 dana!

Donosimo recepte za 3 genijalne osvježavajuće ljetne salate - s piletinom i tjesteninom, s tunjevinom i rižom te kremastu salatu od krumpira. Mi se ne možemo odlučiti koja nam je od tih salata najdraža, pa tebi prepuštamo izbor. Ali prvo ih sve isprobaj!

 | Author: Eneida Nieves/Pexels Salata s piletinom i tjesteninom foto: Eneida Nieves/Pexels

Salata s piletinom i tjesteninom

(za 12 porcija)

Sastojci:

  • 400 g THOMY majoneze
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice grubo mljevenog papra
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 6 žlica sjeckanih pečenih paprika iz ulja
  • 400 g tjestenine (penne, fusilli, cavatappi i sl.)
  • 300 g nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
  • 4 stabljike celera, sitno sjeckane
  • listovi zelene salate za serviranje

Postupak:

  1. Izmiješaj majonezu, sol, papar, limunov sok i sjeckanu papriku.
  2. Izmiješaj umak s tjesteninom, celerom i piletinom.
  3. Prije posluživanja drži u hladnjaku minimalno 2 sata.
  4. Serviraj na listovima zelene salate.

 | Author: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Tunjevina iz konzerve foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Salata s tunjevinom i rižom

(za 8 porcija)

Sastojci:

  • 900 g kuhane, ohlađene riže (to je oko 400 g sirove riže)
  • 400 g tunjevine iz konzerve
  • 1 konzerva kukuruza
  • 2 veće paprike babure, nasjeckane na kockice
  • 3 rajčice, narezane na manje komade
  • 5 komada mladog luka, sitno sjeckanog (bijeli i zeleni dio)
  • Svežanj svježeg peršina, sitno nasjeckan
  • velika šaka zelenih maslina bez koštica, grubo narezanih
  • 2-3 žlice nasjeckanih ukiseljenih kapara
  • 4 žlice THOMY majoneze
  • sok od 1 limuna
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • sol, papar

Postupak:

  1. Rižu skuhaj prema uputama na pakiranju, ocijedi.
  2. Dok se riže kuha tunu ocijedi od tekućine u kojoj je bila u konzervi, i rastrgaj na manje komade. Ocijeđenu i natrganu tunu pomiješaj sa sjeckanim paprikama, kukuruzom, rajčiceama, mladim lukom, peršinom, maslinama i kaparima.
  3. Pomiješaj majonezu, sok od limuna, sol, papar i maslinovo ulje. Potoma taj umak dodaj ostalim već izmiješanom povrću, a potom sve izmiješaj s kuhanom rižom.
  4. Dobro prekrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

Savjet više: Za ovaj recept odlična je i crna riža, koja zadržava čvrstu strukturu i nakon kuhanja. Ima odličan orašast okus, a i vrlo dekorativno izgleda u jelu.

Također, ova se salata može napraviti i od mješavine drugih žitarica - bulgura, ječma, kvinoje...

 | Author: Stockfood Kremasta krumpir salata foto: Stockfood

Kremasta krumpir salata

(za 6 porcija)

Sastojci:

  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 žlica jabučnog octa
  • ½ šalice kiselog vrhnja
  • ¼ šalice THOMY majoneze
  • 1 žlica THOMY senfa
  • 1 srednji luk, sitno sjeckan
  • 3 stabljike celera, sitno sjeckane
  • 4-5 ukiseljenih krastavaca, sitno sjeckanih
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (peršin, kopar, vlasac, estragon, korijander)
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 1 šalica povrtnog temeljca

Postupak:

  1. Skuhaj krumpire u puno posoljene vode. Moraš ih moći lako probosti vilicom, ali ne smiju se raspadati.
  2. Dok se krumpiri kuhaju, luk nasjeckaj i stavi u hladnu vodu na 10 minuta, potom isperi. Ovim ćeš postupkom malo ublažiti agresivnost sirovog luka.
  3. Ocijedi vodu, oguli krumpire i nareži ih na kolutove dok su još vrući.
  4. Prelij oguljene i narezane krumpir vrelim temeljcem i pusti poklopljeno, da krumpiri upiju temeljac.
  5. Dodaj malo soli i ocat.
  6. U zdjelici pomiješaj majonezu, kiselo vrhnje i senf.
  7. Krumpirima dodaj dresing od majoneze, luk, celer, kisele krastavce i svježe bilje. Lagano sve izmiješaj, pazi da ne zgnječiš krumpire.
  8. Posoli i popapri prema ukusu. Ohladi barem 30 minuta u hladnjaku prije posluživanja.

Uz malo mašte i naše recepte cijelo ljeto možeš uživati u ukusnim osvježavajućim ljetnim salatama. Dodaj im THOMY majonezu ili senf za još bolji okus i sigurni smo da će i tvoji gosti uživati!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.