Za blagdane se počasti odličnom kombinacijom piškota, kave i jabuka.
Blogerica Sandra Rončević pripremila je neobičan sezonski tiramisu s pečenim jabukama i Franck Jubilarnom kavom. U ovom se slasnom desertu mogu prepoznati i nezaobilazne blagdanske arome limuna, cimeta i ruma.
Sandra preporučuje da tiramisu rashladiš preko noći kako bi ga mogla uredno narezati i poslužiti uz šalicu kave.
Sastojci:
- 400 g piškota
Za umakanje piškota:
- 500 ml Franck Jubilarne kave
- 100 ml ruma
- 1 žličica cimeta
Za pečene jabuke:
- 5 kom jabuka idared
- 2-3 žlice šećera
- 2-3 žličice cimeta
- sok od polovice limuna
Za kremu od sira:
- 500 g mascarpone sira
- 6 svježih jaja
- 3 žlice šećera
- malo strugane vanilije ili žličica paste od vanilije
Priprema:
- Ispecite jabuke: jabuke ogulite, izvadite im sredinu s košticama pa jabuke narežite na veće kockice. Stavite u posudu za pečenje, pospite šećerom i cimetom, dodajte cijeđeni sok od pola limuna pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 60 minuta. Na pola pečenja promiješajte i vratite natrag u pećnicu da se sve lijepo zapeče. Izvadite iz pećnice i dobro ohladite. Vilicom dobro usitnite jabuke, ali ostavite komadiće, odnosno nemojte ih skroz pretvoriti u pire.
- Skuhajte jaku crnu kavu, dobro je ohladite, prelijte je u veći tanjur, dodajte cimet i rum pa dobro izmiješajte.
- Napravite kremu: razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodaje malo soli pa ih istucite u čvrsti snijeg.
- Žumanjcima dodajte šećer i vaniliju pa ih dobro izmiksajte električnim mikserom. Dodajte mascarpone i nastavite miksati još par minuta. Potom dodajte pečene jabuke pa ih umiješajte špatulom. Dodajte tučene bjelanjke, dodajte ih žumanjcima i siru pa i njih lagano umiješajte špatulom.
- Piškote umačite u pripremljenu kavu pa složite prvi red piškota (u dva reda), nanesite polovicu pripremljene kreme, ravnomjerno je rasporedite po piškotama pa preko kreme nanesite drugi red piškota koje ste umočili u kavu. Premažite ravnomjerno ostatkom kreme pa obilato pospite gorkim kakaom. Dobro ohladite (najbolje preko noći), narežite na kocke i poslužite.