Recepti U kavi je tajna najukusnijih slastica 27. prosinca 2019.

Izvanredan zimski tiramisu s pečenim jabukama

foto: Sandra Rončević

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Za blagdane se počasti odličnom kombinacijom piškota, kave i jabuka.

Blogerica Sandra Rončević pripremila je neobičan sezonski tiramisu s pečenim jabukama i Franck Jubilarnom kavom. U ovom se slasnom desertu mogu prepoznati i nezaobilazne blagdanske arome limuna, cimeta i ruma.

Sandra preporučuje da tiramisu rashladiš preko noći kako bi ga mogla uredno narezati i poslužiti uz šalicu kave. 

Sastojci:

  • 400 g piškota

Za umakanje piškota:

  • 500 ml Franck Jubilarne kave
  • 100 ml ruma
  • 1 žličica cimeta

 

Možda vas zanima... Ovo moraš isprobati: Paris Brest s kremom od kave Recepti

 

Za pečene jabuke:

  • 5 kom jabuka idared
  • 2-3 žlice šećera
  • 2-3 žličice cimeta
  • sok od polovice limuna

Za kremu od sira:

  • 500 g mascarpone sira
  • 6 svježih jaja
  • 3 žlice šećera
  • malo strugane vanilije ili žličica paste od vanilije

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Priprema:

  1. Ispecite jabuke: jabuke ogulite, izvadite im sredinu s košticama pa jabuke narežite na veće kockice. Stavite u posudu za pečenje, pospite šećerom i cimetom, dodajte cijeđeni sok od pola limuna pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 60 minuta. Na pola pečenja promiješajte i vratite natrag u pećnicu da se sve lijepo zapeče. Izvadite iz pećnice i dobro ohladite. Vilicom dobro usitnite jabuke, ali ostavite komadiće, odnosno nemojte ih skroz pretvoriti u pire.
  2. Skuhajte jaku crnu kavu, dobro je ohladite, prelijte je u veći tanjur, dodajte cimet i rum pa dobro izmiješajte.
  3. Napravite kremu: razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodaje malo soli pa ih istucite u čvrsti snijeg. 
  4. Žumanjcima dodajte šećer i vaniliju pa ih dobro izmiksajte električnim mikserom. Dodajte mascarpone i nastavite miksati još par minuta. Potom dodajte pečene jabuke pa ih umiješajte špatulom. Dodajte tučene bjelanjke, dodajte ih žumanjcima i siru pa i njih lagano umiješajte špatulom.
  5. Piškote umačite u pripremljenu kavu pa složite prvi red piškota (u dva reda), nanesite polovicu pripremljene kreme, ravnomjerno je rasporedite po piškotama pa preko kreme nanesite drugi red piškota koje ste umočili u kavu. Premažite ravnomjerno ostatkom kreme pa obilato pospite gorkim kakaom. Dobro ohladite (najbolje preko noći), narežite na kocke i poslužite.

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.