Ovaj je recept idealan za obožavatelje choux tijesta te mirisa i okusa crne kave...
Ovaj fenomenalni recept iz francuske kuhinje za tren će te potaknuti da se osjećaš kao da se nalaziš u Francuskoj. Njegovo hrskavo tijesto i neodoljiva krema idealan su spoj koji će te osvojiti ovih blagdana.
Paris-Brest vizualno je primamljiviji od komada torte, a privući će te i ugodna aroma Franck Jubilarna Sensual kave.
Sastojci za tijesto (za 6-8 komada):
- 125 g glatkog brašna
- 100 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 80 g maslaca
- 10 g šećera
- prstohvat soli
- 4 jaja
Sastojci za posip i premaz:
- 1 razmućeno jaje
- listići badema
Sastojci za kremu:
- 5 g želatine (tri listića)
- 50 g šećera u prahu
- 10 g škrobnog brašna
- 100 ml Franck Jubilarna Sensual kave
- 100 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 350 g slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
Priprema kreme:
- Namočite želatinu u hladnoj vodi i pustite da omekša. Izmiješajte šećer u prahu i škrobno brašno, prebacite u manji lonac, dodajte kavu i mlijeko, dobro izmiješajte, dodajte žumanjke pa ih umiješajte u smjesu te zakuhajte sve na laganoj vatri i kuhajte jedno 5-6 minuta. Kad se smjesa lagano stegnula, ugasite vatru i umiješajte omekšalu želatinu. Miješajte par minuta kako bi se želatina skroz otopila. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom, i to tako da folija skroz dodiruje smjesu, kako bi se izbjeglo stvaranje korice. Ohladite u hladnjaku par sati (najbolje preko noći).
- Slatko vrhnje kratko izmiksajte, dodajte mu 50 g šećera u prahu pa sve zajedno istucite u čvrsti šlag.
- Ohlađenu smjesu iz hladnjaka kratko premiksajte, dodajte joj par žlica tučenog vrhnja pa i to izmiksajte. Potom špatulom dodajte ostalo tučeno vrhnje i sve pažljivo, ali dobro izmiješajte kako biste dobili dobro povezanu, prozračnu kremu. Vratite u hladnjak na sat vremena.
Priprema tijesta:
- U manji lonac stavite vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol pa zakuhajte. Skinite s vatre, dodajte brašno pa kuhačom energično miješajte kako biste izbjegli grudice. Vratite na laganu vatru i kuhajte oko minutu-dvije, odnosno dok se gusta smjesa ne počne odvajati od stijenki lonca. Prebacite smjesu u veću zdjelu, lagano prohladite (5 minuta) pa dodajte prvo od četiri jaja. Energično ga umiješajte kuhačom. Nakon toga napravite isto s ostalim jajima, odnosno dodajte jedno po jedno jaje i svako jaje dobro umiješajte u smjesu. Dobit ćete gustu, svilenkastu smjesu.
- Pleh od pećnice prekrijte papirom za pečenje pa na njemu crnim flomasterom nacrtajte 6 krugova promjera 7-8 cm. Stranu papira na kojoj ste crtali okrenite prema dolje. Istisnite prvi krug tijesta. S unutarnje strane istisnite još jedan koji se dodiruje, ali ne preklapa s prvim krugom. Potom gore, na dijelu gdje se dodiruju donja dva kruga, istisnite još jedan krug tijesta. Učinite isto s preostalim tijestom. Svaki krug tijesta premažite razmućenim jajem pa gore pospite listićima badema.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 45-50 minuta. Tijesto će lijepo narasti i poprimiti zlatnu boju. Ako vam slučajno bademi brzo gore, smanjite temperaturu na 170°C. Kad je tijesto pečeno, ugasite pećnicu, ali ga ostavite unutra još 15 min uz lagano otvorena vrata pećnice. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i skroz ohladite. Svaki komad tijesta nazubljenim nožem prerežite po pola.
- Slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom napunite pripremljenom kremom pa obilato napunite donji dio prerezanog tijesta. Poklopite gornjim komadom tijesta, pospite lagano šećerom u prahu i odmah poslužite. Gotovu slasticu možete spremiti u hladnjak i poslužiti kasnije.
Desert s kavom najbolje je, naravno, poslužiti uz šalicu kave!