Recepti 04. studenoga 2019.

Jednostavnije ne može: Ultimativni recept za kremastu i sočnu palentu

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Palenta, pura, žganci... Bezbroj je naziva za ovo jednostavno, brzo i ukusno jelo koje, osim što može biti glavna zvijezda svakog doručka, također može poslužiti i kao prilog tvom ručku

Nakon pizze i tjestenine, ovo je još jedno jelo koje potječe iz susjedne Italije. Palenta je autohtono jelo sjeverne Italije, a njome se u prošlosti uglavnom prehranjivao siromašniji puk. Naime, mnoga tradicionalna jela Italije rađena su zapravo kao hrana za siromašne: u Italiji to nazivaju cucina povera i svaka regija, od Veneta do Sicilije, ima takva jela. Kao što su Talijani na jugu skupljali energiju zahvaljujući tjestenini, sjevernjaci bi uglavnom jeli polentu, odnosno palentu. Riječ je o jelu koje ima dužu povijest od pizze i tjestenine.

Ključni detalji pripreme

Kako bismo znali kako se palenta originalno priprema, pitali smo Talijanku Azzurru Perticarini, podrijetlom iz mjesta Porto Sant'Elpidio, smještenog u središnjem dijelu Italije, na koji način Talijani kuhaju ovo jelo.

- Starije generacije Talijana, poput moje tete, još uvijek pripremaju polentu s kukuruznim brašnom. Kad voda prokuha, brašno se dodaje postepeno da se ne bi stvorile grudice i kuha se 45 do 60 minuta uz redovito miješanje. No ja ipak preferiram instant palentu, koju je dovoljno kuhati 15 minuta jer za ovo prvo nemam vremena. - kaže Azzurra i dodaje da se u obje varijante na kraju dodaje komadić maslaca ili malo mlijeka. Palenta se u nekim dijelovima Italije još uvijek pravi na starinski način, koristeći bakreni lonac s okruglim dnom poznat kao paiolo i dugačku drvenu žlicu poznatu kao tarello. U modernoj kuhinji, s dobrim i teškim loncem, priprema palente nije toliko naporna, ali svejedno joj trebaju pažnja i povremeno miješanje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Može uz sve!

Ključ popularnosti ovog jela krije se u njegovoj svestranosti. Može se poslužiti s gotovo svim i zato se proširilo na sve krajeve Italije, ali i ostatak svijeta. Palentu je najbolje pripremati sa svježim namirnicama, naročito lokalno uzgojenim povrćem. Postoji nekoliko načina na koje se palenta priprema u Hrvatskoj; neki kombiniraju vodu i mlijeko, a drugi u vodu stavljaju ulje. Ipak, istraživanjem smo došli do zaključka da je najkremastija palenta ona u koju se dodaje komadić maslaca na kraju. Ako i ti želiš saznati kako napraviti ovo sjajno jelo, pripremili smo za tebe jedan sočan recept!

Sastojci

  • 4 šalice vode
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica palente
  • 3 žlice maslaca
  • pola šalice svježe naribanog parmezana (opcionalno)

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Postupak

  1. U zdjelu za kuhanje srednje veličine stavi vodu, dodaj sol te pusti da voda proključa. Nakon toga lagano istresi palentu, ali u isto vrijeme konstantno miješaj smjesu kako ne bi ostalo grudica.
  2. Smanji temperaturu i pusti da voda polako ispari, ali i dalje miješaj smjesu sve dok se palenta dovoljno ne zgusne.
  3. Nakon što je skuhana, makni ju sa štednjaka i dodaj u nju maslac kako bi bila još kremastija i ukusnija. Ako želiš, možeš dodati i parmezan. Sve dobro promiješaj i uživaj!

Kad se priprema u krućem obliku, palenta uglavnom bolje ide uz jušna jela. No, kad je riječ o kremasto pripremljenoj palenti, nećeš pogriješiti ako ju kombiniraš sa svježim Cromaris filetima orade.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.