Recepti 29. ožujka 2022.

Juha od krastavaca - za trenutno osvježenje i dane kada ti se neda kuhati

Osvježavajuća hladna juha od krastavaca foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Juha od krastavaca savršeno je jelo za one dane kada nemaš vremena ili ti se neda kuhati. Potrebna su ti samo dva sastojka, malo začina, blender i tvoja osvježavajuća juha od krastavaca je gotova u manje od 15 minuta!

Postoje dani kada ti se jednostavno ništa neda, a kamo li kuhati. Postoje dani i kada nemaš vremena ni za što. No, to ne znači da ne možeš jesti zdravo, fino i domaće! Hladna juha od krastavaca ukusna je, osvježavajuća i jednostavna za pripremu, a oduzet će ti svega 10-ak minuta vremena. 

Juha od krastavaca - benefiti i zašto je zdrava?

Iako smo navikli da se juha jede topla, Španjolci odavno uživaju u prednostima hladnih juha od kojih je najpoznatija gazpacho - hladna juha od rajčice. Međutim, i drugo povrće je pogodno za ovakvu juhu, a među njima je najčešći sastojak upravo krastavac. Hladna juha od krastavaca s vrhnjem (ili jogurtom), uz malo začina, postati će tvoj favorit među juhama, posebice u tople dane kada ti treba brzo osvježenje.

Ova hranjiva juha pomaže tijelu, osim u hlađenju, i u detoksikaciji organizma. Naime, krastavac sadrži puno vode što ga čini savršenom namirnicom za detoksikaciju. Uz to, krastavac je siromašan kalorijama, a bogat vlaknima, pa je zato jedna od glavnih namirnica za pokretanje metabolizma i gubljenje viška kilograma. Treba li ti još razloga zašto je hladna juha od krastavaca tako dobra?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @neueslebensglueck

Recept za hladnu juhu od krastavaca

Kremasta juha od krastavca na bazi jogurta začinjena češnjakom i začinskim biljem, odličan je izbor za rashlađivanje i one dane kada nemaš ni vremena ni želje provoditi sate u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg oguljenih krastavaca (ako je kora tanka ne moraš ih ni guliti, samo ih dobro operi)
  • 1 i pol šalica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1/2 šalice začina (kopra, bosiljka, metvice, peršina, estragona, vlasca),
  • 1/4 šalice narezanog crvenog luka 
  • 1 oguljeni češanj češnjaka 
  • 1/2 čajne žličice soli 
  • 1 žličica bijelog ili vinskog octa

Priprema:

1. Oprane krastavce oguli, uzdužno prereži, očisti od sjemenki i nareži na veće komade.

2. Na ulju popeci nasjeckani luk dok ne požuti i dodaj nasjeckani češnjak.

3. Dodaj krastavce, začine i sve polij vodom te kuhaj na laganoj vatri 5 minuta.

4. Makni s vatre i pusti da se malo ohladi, a zatim sve dodaj u blender.

5. Juhu stavi u odgovarajuću zdjelu, a zatim umiješaj ocat, kiselo vrhnje ili jogurt i sve dobro promiješaj.

6. Stavi hladiti u hladnjak oko sat vremena.

7. Posluži u čašama.

Volila! Tvoja hladna juha od krastavaca je spremna! Ako joj želiš produbiti okus, možeš biti kreativna i dodati nešto od sljedećih sastojaka u blender: 1-2 fileta inćuna, jalapeño papričicu, sok od limete, zdrobljeni feta sir ili rikotu, kocke avokada, pa čak i krišku dimljenog lososa. Slobodno se igraj s okusima i isprobaj razne kombinacije za svoju savršenu juhu od krastavaca.

Krem juha od graška Možda vas zanima... Juha od graška: bistra i krem varijanta Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.