Postoje dani kada ti se jednostavno ništa neda, a kamo li kuhati. Postoje dani i kada nemaš vremena ni za što. No, to ne znači da ne možeš jesti zdravo, fino i domaće! Hladna juha od krastavaca ukusna je, osvježavajuća i jednostavna za pripremu, a oduzet će ti svega 10-ak minuta vremena.
Juha od krastavaca - benefiti i zašto je zdrava?
Iako smo navikli da se juha jede topla, Španjolci odavno uživaju u prednostima hladnih juha od kojih je najpoznatija gazpacho - hladna juha od rajčice. Međutim, i drugo povrće je pogodno za ovakvu juhu, a među njima je najčešći sastojak upravo krastavac. Hladna juha od krastavaca s vrhnjem (ili jogurtom), uz malo začina, postati će tvoj favorit među juhama, posebice u tople dane kada ti treba brzo osvježenje.
Ova hranjiva juha pomaže tijelu, osim u hlađenju, i u detoksikaciji organizma. Naime, krastavac sadrži puno vode što ga čini savršenom namirnicom za detoksikaciju. Uz to, krastavac je siromašan kalorijama, a bogat vlaknima, pa je zato jedna od glavnih namirnica za pokretanje metabolizma i gubljenje viška kilograma. Treba li ti još razloga zašto je hladna juha od krastavaca tako dobra?
Recept za hladnu juhu od krastavaca
Kremasta juha od krastavca na bazi jogurta začinjena češnjakom i začinskim biljem, odličan je izbor za rashlađivanje i one dane kada nemaš ni vremena ni želje provoditi sate u kuhinji.
Sastojci:
- 1 kg oguljenih krastavaca (ako je kora tanka ne moraš ih ni guliti, samo ih dobro operi)
- 1 i pol šalica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- 1/2 šalice začina (kopra, bosiljka, metvice, peršina, estragona, vlasca),
- 1/4 šalice narezanog crvenog luka
- 1 oguljeni češanj češnjaka
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 žličica bijelog ili vinskog octa
Priprema:
1. Oprane krastavce oguli, uzdužno prereži, očisti od sjemenki i nareži na veće komade.
2. Na ulju popeci nasjeckani luk dok ne požuti i dodaj nasjeckani češnjak.
3. Dodaj krastavce, začine i sve polij vodom te kuhaj na laganoj vatri 5 minuta.
4. Makni s vatre i pusti da se malo ohladi, a zatim sve dodaj u blender.
5. Juhu stavi u odgovarajuću zdjelu, a zatim umiješaj ocat, kiselo vrhnje ili jogurt i sve dobro promiješaj.
6. Stavi hladiti u hladnjak oko sat vremena.
7. Posluži u čašama.
Volila! Tvoja hladna juha od krastavaca je spremna! Ako joj želiš produbiti okus, možeš biti kreativna i dodati nešto od sljedećih sastojaka u blender: 1-2 fileta inćuna, jalapeño papričicu, sok od limete, zdrobljeni feta sir ili rikotu, kocke avokada, pa čak i krišku dimljenog lososa. Slobodno se igraj s okusima i isprobaj razne kombinacije za svoju savršenu juhu od krastavaca.