Recepti 10100 prikaza 07. studenoga 2019.

Kako skuhati pravi mađarski pileći paprikaš s noklicama?

Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Paprikaš je jednostavno, vrlo ukusno i u svijetu poznato jelo. Donosimo ti recept za izvorni mađarski pileći paprikaš s tradicionalnim noklicama

Pileći paprikaš mađarsko je tradicionalno jelo koje je tijekom godina, posebice kod nas, dobivalo različite varijante. Paprikás Csirke, kako ga Mađari izvorno zovu, jednostavno je, ali okusima vrlo bogato jelo. Uz paprikaš tradicionalno se služe i tzv. nokedli ili noklice, slične njemačkim spaetzle. 

Kako i sam naziv kaže, glavni je sastojak paprikaša dobra slatka paprikaAli postoje i druga zlatna pravila kao što su vrlo sitno nasjeckano povrće kako bi se dobila gusta tekstura. Također pripazi da papriku ne spržiš jer će imati gorak okus.

Ovo pikantno aromatično jelo ne traži veliku pripremu, nije preskupo i možeš ga kombinirati s raznim prilozima - pireom, palentom, rižom ili mađarskim noklicama. U članku ti donosimo recept za paprikaš, ali i noklice.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Paprikaš za 4 osobe

  • 4 pileća batka i zabatka
  • 2 glavice sitno nasjeckanog luka
  • 4 žlice ulja suncokreta
  • 2 žlice Vegeta Meastro slatke paprike
  • 1 rajčica, nasjeckana na komadiće
  • 1 žuta paprika, nasjeckana na komadiće
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol

Priprema

U velikom loncu zagrij ulje pa dodaj luk i malo soli kako bi luk omekšao. Kada luk postane staklenast, dodaj slatku papriku i dobro promiješaj. Zatim dodaj nasjeckane rajčice, žutu papriku i nastavi miješati.

U lonac dodaj batke, zabatke i vrlo malo vode kako se sastojci ne bi zalijepili na dno lonca. Ako dodaš previše vode, izgubit ćeš gustu teksturu, ali vodi računa i tome da meso u kuhanju ispušta dodatnu vodu.

Poklopi lonac i ostavi na slaboj vatri 50-70 minuta, odnosno dok meso ne omekša. Ako se sastojci počnu lijepiti za dno lonca, opet dodaj vode. A ako je smjesa prerijetka, kuhaj bez poklopca.

Jelo je gotovo kad se meso s lakoćom može skinuti s kostiju. Za kraj dodaj 2 žlice kiselog vrhnja i lagano miješaj još nekoliko minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci za noklice

  • jaje
  • prstohvat soli
  • 150 ml vode
  • 200 g brašna

Priprema noklica

Umuti jaje i sol. Postepeno dodaj žlicu po žlicu brašna i miješaj oko 5 minuta. Smjesu ostavi oko pola sata u hladnjaku, a zatim ju dodatno izmiješaj. Smoči manju žlicu u vodi te kreni oblikovati noklice veličine do 3 centimetra. Osim žlice, možeš koristiti i ribaljku za sir. Noklice ubaci u kipuću vodu, a kada isplivaju na površinu, pričekaj još 30 sekundi pa ih osuši i posluži uz paprikaš.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.