Kasandra Draganić autorica je bloga Vilicom kroz Hrvatsku, ali i naša draga kolumnistica. Za azijsku večeru odabrala je svoje novo omiljeno jelo, šrilankanski specijalitet lignje u butter umaku, koje je pripremila s namirnicama iz METRO azijskog asortimana.
"U Aziji još nisam bila pa me itekako vesele svi novi okusi i namirnice koji dolaze u Hrvatsku kako bismo mogli isprobavati nova jela što u restoranima, što u svojim kuhinjama. METRO nam je također baš te okuse donio u svom asortimanu pa sam se razveselila ovoj temi jer sljedeći mjesec u Aziju i prvi put putujem.
U Šri Lanku sam se zaljubila preko zagrebačkog šrilankanskog restorana Curry bowl i njihovih fenomenalnih jela. A sada evo odbrojavam dane do egzotičnog putovanja (i trenutka kada ću autentične azijske okuse moći probati na autentičnoj lokaciji), kojim je i moje azijsko jelo inspirirano. Lignje u hot butter umaku su moje najdraže jelo u spomenutom restoranu i iako sam ga za ovu priliku prvi put i sama rekreirala, sigurna sam da ću ga često ponavljati", otkrila nam je Kasandra koja je korak po korak pripremila ovo prefino jelo koje se razgrabilo odmah nakon snimanja!
Lignje u hot butter umaku
Sastojci:
- 250 grama lignji
- ulje za prženje
- 150 grama kukuruznog brašna
- 1 bjelanjak
- sol, papar
- 10 grama svježeg đumbira
- 2 veća mlada luka
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 svježe crvene paprike
- svježa chili papričica
- 1/2 žličice chili paste
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 1 šalica basmati riže
- 100 g maslaca
Postupak:
1. Lignje narežite na deblje kolutiće pa kolutiće izrežite u "krunu" da se lijepo zakovrčaju kad ih pržimo. U lignje dodajte bjelanjak jednog jajeta, posolite i popaprite te pustite da odstoji desetak minuta.
2. Nakon toga, kolutiće uvaljajte u kukuruzno brašno. Pržite na ulju koje ste zagrijali na srednjoj vatri dok lignje ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite na papirnati ručnik.
3. Basmati rižu stavite kuhati s jednom i pol šalicom vode. Dodajte 20 grama maslaca i pola žličice soli. Zakuhajte pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte tako 15 minuta. Provjerite je li kuhano pa nakon toga pustite rižu još 5 minuta poklopljenu. Rastresite gumenom špatulom pa kasnije poslužite s lignjama.
4. Češnjak i đumbir usitnite, mladi luk narežite na kose komade širine pola centimetra, a crvenu papriku na uske trakice.
5. U dubokoj tavi ili woku na 80 grama maslaca lagano popržite češnjak, mladi luk, đumbir i papriku. Dodajte chilli pastu, pola žlice i malo šećera. Dodajte malo vrhnja, provjeriti odgovara li nam začinjenost (možda ćete trebati malo posoliti).
6. Pržene lignje ubacite u hot butter umak, posipajte s još malo sitno sjeckanog svježeg čilija i mladog luka te poslužite povrh kuhane basmati riže.
Sve namirnice za hot butter lignje nabavljene su u Metrou.