Kasandra Draganić autorica je bloga Vilicom kroz Hrvatsku, ali i naša draga kolumnistica. Za azijsku večeru odabrala je svoje novo omiljeno jelo, šrilankanski specijalitet lignje u butter umaku, koje je pripremila s namirnicama iz METRO azijskog asortimana.
Kasandra je u pripremi svog jela koristila namirnice iz METRO azijskog asortimana
"U Aziji još nisam bila pa me itekako vesele svi novi okusi i namirnice koji dolaze u Hrvatsku kako bismo mogli isprobavati nova jela što u restoranima, što u svojim kuhinjama. METRO nam je također baš te okuse donio u svom asortimanu pa sam se razveselila ovoj temi jer sljedeći mjesec u Aziju i prvi put putujem.
U Šri Lanku sam se zaljubila preko zagrebačkog šrilankanskog restorana Curry bowl i njihovih fenomenalnih jela. A sada evo odbrojavam dane do egzotičnog putovanja (i trenutka kada ću autentične azijske okuse moći probati na autentičnoj lokaciji), kojim je i moje azijsko jelo inspirirano. Lignje u hot butter umaku su moje najdraže jelo u spomenutom restoranu i iako sam ga za ovu priliku prvi put i sama rekreirala, sigurna sam da ću ga često ponavljati", otkrila nam je Kasandra koja je korak po korak pripremila ovo prefino jelo koje se razgrabilo odmah nakon snimanja!
Kasandra je kuhala u paru s blogericom Vinkom Tresić
Lignje u hot butter umaku
Sastojci:
- 250 grama lignji
- ulje za prženje
- 150 grama kukuruznog brašna
- 1 bjelanjak
- sol, papar
- 10 grama svježeg đumbira
- 2 veća mlada luka
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 svježe crvene paprike
- svježa chili papričica
- 1/2 žličice chili paste
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 1 šalica basmati riže
- 100 g maslaca
Postupak:
1. Lignje narežite na deblje kolutiće pa kolutiće izrežite u "krunu" da se lijepo zakovrčaju kad ih pržimo. U lignje dodajte bjelanjak jednog jajeta, posolite i popaprite te pustite da odstoji desetak minuta.
Rezanje lignji
2. Nakon toga, kolutiće uvaljajte u kukuruzno brašno. Pržite na ulju koje ste zagrijali na srednjoj vatri dok lignje ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite na papirnati ručnik.
METRO ulje za prženje
Prženje lignji
3. Basmati rižu stavite kuhati s jednom i pol šalicom vode. Dodajte 20 grama maslaca i pola žličice soli. Zakuhajte pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte tako 15 minuta. Provjerite je li kuhano pa nakon toga pustite rižu još 5 minuta poklopljenu. Rastresite gumenom špatulom pa kasnije poslužite s lignjama.
Kuhanje riže
4. Češnjak i đumbir usitnite, mladi luk narežite na kose komade širine pola centimetra, a crvenu papriku na uske trakice.
Rezanje povrća
5. U dubokoj tavi ili woku na 80 grama maslaca lagano popržite češnjak, mladi luk, đumbir i papriku. Dodajte chilli pastu, pola žlice i malo šećera. Dodajte malo vrhnja, provjeriti odgovara li nam začinjenost (možda ćete trebati malo posoliti).
Priprema hot butter umaka
6. Pržene lignje ubacite u hot butter umak, posipajte s još malo sitno sjeckanog svježeg čilija i mladog luka te poslužite povrh kuhane basmati riže.
Lignje u hot butter umaku prema receptu Kasandre Draganić
Kasandra Draganić i Vina Tresić
Sve namirnice za hot butter lignje nabavljene su u Metrou.