Recepti Veganski recepti za prste polizati! 25. rujna 2023.

Klasik u novom ruhu: Jesenski bolonjez od leće i vrganja

Bolonjez sa lećom i vrganjima foto: Marko Prpić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica Tanja Pastuović Klaić je pripremila vegansku verziju bolonjeza u kojem je glavna zvijezda leća, a u tome su joj pomogli METRO Chef proizvodi.

Bolonjez je jedan od onih umaka bez kojih ne možemo zamisliti talijansku kuhinju, a naša Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam", je osmislila svoju verziju koja se priprema samo s namirnicama biljnog podrijetla. Zvijezda jela je leća koja u kombinaciji s tofuom odlično nadopunjuje jesenski okus vrganja, a ostali sastojci su već poznati - rajčice, bosiljak, origano i naravno špagete.

Kod odabira tjestenine pripazite da nije pripremljena s jajima, a pripremu će olakšati leće koje su već skuhane. Ovaj veganski bolonjez Tanja je pripremila koristeći uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef proizvode, a kako ga pripremiti možeš i ti pogledaj i pročitaj u nastavku.

Jesenski bolonjez od leće i vrganja

Sastojci:

  • 200 g tofua
  • 3 žlice soja umaka METRO Chef
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnje češnjaka
  • 2 žličice koncentrata rajčice METRO Chef
  • 20 g sušenih vrganja
  • 150 ml vruće vode
  • 150 ml crnog vina
  • 400 g leće
  • 400 g pelata METRO Chef
  • 2 žličice sušenog origana METRO Chef
  • 1 žličica sušenog bosiljka METRO Chef
  • 3 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 400 g špageta (bez jaja) METRO Chef
  • Sol
  • Papar METRO Chef
  • Maslinovo ulje METRO Chef

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL METRO Chef foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Sušene vrganje stavite u zdjelicu, prelijte vrućom vodom i ostavite da omekšaju.
  2. Nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu.
  3. Tofu vilicom zgnječite i usitnite.
  4. U tavi zagrijte tri žlice maslinovog ulja, dodajte zgnječeni tofu i pržite ga 3 do 4 minute. Dodajte soja umak i miješajte još 1 do 2 minute.
  5. Izvadite tofu na tanjur, a u tavu dodajte još malo maslinovog ulja. Kad se zagrije dodajte nasjeckani luk i pržite ga 5 minuta, odnosno dok ne omekša.
  6. Dodajte nasjeckani češnjak, zatim i mrkvu pa sotirajte još 5 minuta. Dodajte koncentrat rajčice i sve skupa još kratko sotirajte.
  7. Prelijte vinom, kada alkohol ishlapi dodajte pelate, malo ih zgnječite pa dodajte i vrganje skupa s vodom u kojoj su se namakali.
  8. Dodajte leću i ranije pripremljeni tofu i kuhajte 20 do 30 minuta.
  9. Za to vrijeme skuhajte špagete prema uputama na ambalaži.
  10. Umak začinite solju i paprom, dodajte origano i bosiljak te nasjeckani peršinov list.
  11. Šalicom zagrabite malo škrobne vode i sačuvajte kako bi po potrebi dodali u umak.
  12. Špagete ocijedite, dodajte ih u umak, promiješajte i po želji dodajte malo škrobne vode.
  13. Maknite s vatre i prije posluživanja posipajte s još malo nasjeckanog peršinovog lista ili listićima bosiljka.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Tanja Pastuović Klaić je pripremila bolonjez od leće foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.