Bolonjez je jedan od onih umaka bez kojih ne možemo zamisliti talijansku kuhinju, a naša Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam", je osmislila svoju verziju koja se priprema samo s namirnicama biljnog podrijetla. Zvijezda jela je leća koja u kombinaciji s tofuom odlično nadopunjuje jesenski okus vrganja, a ostali sastojci su već poznati - rajčice, bosiljak, origano i naravno špagete.
Kod odabira tjestenine pripazite da nije pripremljena s jajima, a pripremu će olakšati leće koje su već skuhane. Ovaj veganski bolonjez Tanja je pripremila koristeći uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef proizvode, a kako ga pripremiti možeš i ti pogledaj i pročitaj u nastavku.
Jesenski bolonjez od leće i vrganja
Sastojci:
- 200 g tofua
- 3 žlice soja umaka METRO Chef
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 2 češnje češnjaka
- 2 žličice koncentrata rajčice METRO Chef
- 20 g sušenih vrganja
- 150 ml vruće vode
- 150 ml crnog vina
- 400 g leće
- 400 g pelata METRO Chef
- 2 žličice sušenog origana METRO Chef
- 1 žličica sušenog bosiljka METRO Chef
- 3 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 400 g špageta (bez jaja) METRO Chef
- Sol
- Papar METRO Chef
- Maslinovo ulje METRO Chef
Postupak:
- Sušene vrganje stavite u zdjelicu, prelijte vrućom vodom i ostavite da omekšaju.
- Nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu.
- Tofu vilicom zgnječite i usitnite.
- U tavi zagrijte tri žlice maslinovog ulja, dodajte zgnječeni tofu i pržite ga 3 do 4 minute. Dodajte soja umak i miješajte još 1 do 2 minute.
- Izvadite tofu na tanjur, a u tavu dodajte još malo maslinovog ulja. Kad se zagrije dodajte nasjeckani luk i pržite ga 5 minuta, odnosno dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak, zatim i mrkvu pa sotirajte još 5 minuta. Dodajte koncentrat rajčice i sve skupa još kratko sotirajte.
- Prelijte vinom, kada alkohol ishlapi dodajte pelate, malo ih zgnječite pa dodajte i vrganje skupa s vodom u kojoj su se namakali.
- Dodajte leću i ranije pripremljeni tofu i kuhajte 20 do 30 minuta.
- Za to vrijeme skuhajte špagete prema uputama na ambalaži.
- Umak začinite solju i paprom, dodajte origano i bosiljak te nasjeckani peršinov list.
- Šalicom zagrabite malo škrobne vode i sačuvajte kako bi po potrebi dodali u umak.
- Špagete ocijedite, dodajte ih u umak, promiješajte i po želji dodajte malo škrobne vode.
- Maknite s vatre i prije posluživanja posipajte s još malo nasjeckanog peršinovog lista ili listićima bosiljka.