gastro postao
Krafne ili pokladnice su slatki kolači od dizanog tijesta koji se tradicionalno rade za poklade, a npr. u Slavoniji, krafne se pripremaju i za vrijeme kolinja. Dobile su naziv po starom običaju maskiranja- pokladama, a u narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna.
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 272
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g šećer, u prahu
- 50 g šećer, kristal
- 50 g maslac, neslani
- 20 g kvasac, svježi
- 5 kom jaje kokošje
- 4 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 žlica tamni rum
- 1 kom vanilin šećer
- ulje suncokretovo
- sol
Priprema
- Kod pripreme pokladnica, sve namirnice treba najprije temperirati. U posudu za miješanje stavite brašno pa ga na toplom mjestu malo zagrijte. Jaja, ako su iz hladnjaka, stavite na kratko vrijeme u mlaku vodu, a mlijeko malo ugrijte. Prostorija, u kojoj će se pokladnice praviti također mora biti topla. Bolje je da prostorija nije previše ugrijana, kako se tijesto ne bi prenaglo dizalo.
- Dodajte 5 žumanjaka, šećer, maslac, mlijeko s prethodno potopljenim i dignutim kvascem, rum i sasvim malo soli pa miješajte kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače, odnosno dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.
- Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da stoji pola sata dok ne naraste. Radni stol pospite brašnom, stavite na njega tijesto i razvaljajte ga valjkom do debljine prsta, a zatim čašom ili kalupom vadite okrugle krafne i ostavite ih da stoje još dvadesetak minuta.
- Pecite ih zatim na vrućem ulju ili masti. Posuda, u kojoj će se pržiti pokladnice, mora se do polovice napuniti uljem. Ulje je dobro ugrijanao onda kad se mali komadić tijesta, koji smo ubacili, naglo digne i zažuti. Kad se krafne stave u ulje, prekrijte posudu poklopcem da bi krafne od vruće pare lijepo narasle. Posudu za to vrijeme lagano protresite. Kad krafne porumene, nakon otprilike 3 minute, pažljivo ih okrenite da se i druga strana isprži, ali sada ne prekrivajte posudu.
- Pržene krafne pospite šećerom u prahu a, dok su još vruće, ne smiju se slagati jedna na drugu.