Recepti 28. lipnja 2018.

Kraljevski omlet za poletnije jutro!

omlet
1/3
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen omlet je kremast i ravnomjerno skuhan iznutra, gladak i zlatno žut izvana. Još da vas može dočekati na stolu...

Okus mu je izvanredan i pun, a pravi je omlet zasitan bez obzira je li pripremljen za doručak, ručak ili večeru. I to sve se postiže u 90 sekundi, koliko je otprilike potrebno da se napravi. Sastojci za pripremu ovog vjerojatno najjednostavnijeg jela su tek jaja, maslac, začini i razni dodaci.

Varijacija omleta je mnogo, no među znalcima najcjenjeniji je klasični francuski omlet. Ukoliko do sada niste ovladali umijećem pripreme ovog omleta sada je pravo vrijeme da savladate tehniku "skladanja" jednog od najzahvalnijih jela na svijetu. Adekvatna "aparatura" je prvi uvjet pripreme omleta, a tu je od esencijalne važnosti imati masivnu neprijanjajuću tavicu odgovarajuće veličine. Ovo je izuzetno važno jer će prevelika tavica dovesti do prebrzog pečenja i tvrde vanjštine te tekuće unutrašnjosti omleta. Tavica koja promjerom odgovara volumenu jajeta rezultirat će savršenim tankim slojem omleta.

omlet.jpg | Author:

Pravilo nalaže da je za jedan omlet najbolje koristiti 2 jaja. Ukoliko pripremate omlet za dvije osobe možete upotrijebiti 4 jaja, ali nikad ne pecite omlet od više od 5 jaja. Pravite li omlete za cijelo društvo jednostavno pecite u više navrata, ionako su brzo gotovi.Jedan mali trik zanata je da jaja prije pripreme pola sata do sat vremena držite na sobnoj temperaturi jer će njihovo temperiranje pomoći u ravnomjernom pečenju omleta. Isto vrijedi i za dodatke kojima planirate oplemeniti jelo.

Kada je riječ o masnoći na kojoj se omlet priprema tu dileme nema: najbolji izbor je bez konkurencije maslac. Osim što će osigurati bogat okus, maslac brzo postiže visoku temperaturu potrebnu da se na jajima u tek nekoliko sekundi stvori fina "korica".

Sada ste spremni za pripremu:

1. U zdjelici razbijte jaja i vilicom ih snažno izmutite. Jajima možete dodati 2 žlice mlijeka ili vode koji će omletu dati željenu prozračnost te prstohvat soli i papra.
2. U međuvremenu zagrijte tavicu, stavite na nju 2 žlice maslaca i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Kada maslac počinje poprimati orašasti miris, ali prije nego što posmeđi, izlijte jaja u posudu i pomoću špatule rasporedite jaja po cijeloj površine tavice.
3. Smanjite temperaturu i prestanite miješati. Kada se jaja počnu lagano kuhati i otvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća pravo je vrijeme za dodatak dodatnih sastojaka.
4. Bez obzira odlučite li se za šunku, gljive, sir ili povrće (koji ste prethodno očistili i pripremili) ne pretjerujte s njihovom količinom: ¼ šalice dodataka je dovoljno za omlet od 2 jaja.
5. Jaja pecite još vrlo kratko vrijeme, zatim špatulom ili vilicom presavijte rub prema sredini tavice. Kada poprimi zlatnožutu boju, presavinite omlet do kraja da poprimi oblik valjka i prebacite ga na tanjur za serviranje.
6. Po želji, ukrasite svježim začinskim biljem.

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.