Jednom kada se klasika poput francuske salate, mlinaca, pečenog finog mesa, pita i drugih tradicionalno dobrih jela, imamo osjećaj da ne možemo popiti niti gutljaj vode. Sve se to mijenja kada na stol dođu kolači, a posebno raskošna torta. Ako voliš čokoladne torte, onda ćeš sigurno htjeti pripremiti ovu po receptu food blogerice Kristine Štrige, autorice bloga "Cellulite factory".
Ne znamo volimo li više kuhano vino ili čokoladne torte, a kada ih spojimo u jedan desert dobili smo stvarno pravu rapsodiju okusa. Kako bi biskvit bio sočan, a krema savršeno glatka zaslužni su Zvijezda stolni i Zvijezda stolni za kreme. S ovom kombinacijom okusa i tekstura ne možeš pogriješiti, a u nastavku pogledaj kako Kristina priprema ovu uistinu čarobnu blagdansku tortu.
Sastojci za biskvit:
- 150 ml crnog vina
- 2 štapića cimeta
- Par klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 g Zvijezda stolnog
- Korica naranče
- 250 g brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
Sastojci za kremu:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 200 g mascarpone sira, sobne temperature
- 100 g margarina Zvijezda stolni za kreme
Dodatno:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice Zvijezda suncokretovog ulja
- Ružmarin, mandarine i nar, za dekoraciju
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C. U zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao.
- U lonac dodajte vino, 50 g šećera, 2 štapića cimeta i anisa te par klinčića i stavite na vatru da se zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Jaja razdvojite. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg sa 50 g šećera.
- U drugoj zdjeli žumanjke izmiksajte s ostatkom šećerom dok ne postanu svijetlo žuti. Dodajte koricu naranče i rastopljeni margarin i kratko miksajte.
- U smjesu margarina i jaja ulijte procijeđeno vino i sjedinite mikserom. Dodajte prosijano brašno i kratko izmiksajte. Na kraju špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlijte u kalup za torte ( promjera oko 24 cm) i pecite 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečen.
- Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite ga 5 minuta u kalupu te ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
- Ohlađen biskvit prerežite na pola.
- Za kremu na pari otopite čokoladu nasjeckanu na kockice s margarinom. Ostavite da se kratko ohladi i pomiješajte s mascarpone sirom.
- Biskvit premažite polovicom kreme, poklopite drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme.
- Zatim 100 g čokolade rastopite s uljem.
- Ukrasite tortu rastopljenom čokoladom, narom, mandarinama i ružmarinom te poslužite.