Recepti Najljepši blagdanski stol 16. prosinca 2023.

Slastica za sve prigode - čokoladna torta s kuhanim vinom

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naši Gastrolovci su osmislili i pripremili savršen jelovnik za druženja koji su koristili samo najbolje Zvijezda proizvode. Za desert je bila zadužena Kristina Štriga, a što je fino pripremila, pogledaj u nastavku.

Jednom kada se klasika poput francuske salate, mlinaca, pečenog finog mesa, pita i drugih tradicionalno dobrih jela, imamo osjećaj da ne možemo popiti niti gutljaj vode. Sve se to mijenja kada na stol dođu kolači, a posebno raskošna torta. Ako voliš čokoladne torte, onda ćeš sigurno htjeti pripremiti ovu po receptu food blogerice Kristine Štrige, autorice bloga "Cellulite factory". 

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Ne znamo volimo li više kuhano vino ili čokoladne torte, a kada ih spojimo u jedan desert dobili smo stvarno pravu rapsodiju okusa. Kako bi biskvit bio sočan, a krema savršeno glatka zaslužni su Zvijezda stolni i Zvijezda stolni za kreme. S ovom kombinacijom okusa i tekstura ne možeš pogriješiti, a u nastavku pogledaj kako Kristina priprema ovu uistinu čarobnu blagdansku tortu. 

Sastojci za biskvit:

  • 150 ml crnog vina
  • 2 štapića cimeta
  • Par klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g Zvijezda stolnog
  • Korica naranče
  • 250 g brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice kakaa

Sastojci za kremu:

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Dodatno:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice Zvijezda suncokretovog ulja
  • Ružmarin, mandarine i nar, za dekoraciju

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. U zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao.
  2. U lonac dodajte vino, 50 g šećera, 2 štapića cimeta i anisa te par klinčića i stavite na vatru da se zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  3. Jaja razdvojite. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg sa 50 g šećera.
  4. U drugoj zdjeli žumanjke izmiksajte s ostatkom šećerom dok ne postanu svijetlo žuti. Dodajte koricu naranče i rastopljeni margarin i kratko miksajte.
  5. U smjesu margarina i jaja ulijte procijeđeno vino i sjedinite mikserom. Dodajte prosijano brašno i kratko izmiksajte. Na kraju špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  6. Smjesu izlijte u kalup za torte ( promjera oko 24 cm) i pecite 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečen.
  7. Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite ga 5 minuta u kalupu te ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Ohlađen biskvit prerežite na pola.
  9. Za kremu na pari otopite čokoladu nasjeckanu na kockice s margarinom. Ostavite da se kratko ohladi i pomiješajte s mascarpone sirom.
  10. Biskvit premažite polovicom kreme, poklopite drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme.
  11. Zatim 100 g čokolade rastopite s uljem.
  12. Ukrasite tortu rastopljenom čokoladom, narom, mandarinama i ružmarinom te poslužite.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.