Recepti 06. kolovoza 2018.

Krastavac salata: Mi imamo genijalan recept, a kako je vi jedete?

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Za vrijeme nedavnog posjeta Sloveniji, uz čitav niz sjajnih tanjura koje smo kušali, isprobali smo i sjajnu krastavac salatu na posve drugačiji način. Naime, klasičnoj pripremi salate od krastavaca s vrhnjem dodali su drugačije, sasvim neočekivane sastojke koji su od ovog jednostavnog jela stvorili pravu senzaciju.

Salate od svježeg povrća spas su za ljetne dane. Kada stajanje za štednjakom ne dolazi u obzir, sjeckanje nam postaje jedina opcija, pa se stoga volimo potruditi i svoje sezonske salate pripremiti na najfiniji mogući način. 

Krastavac salata svakako ulazi u favorite. Bez obzira spajamo li je sa sjeckanom paprikom i rajčicom i poslužujemo kao dodatak sendvičima ili roštilju ili pak je kombiniramo s kremastim dodacima poput vrhnja ili grčkog jogurta, svježi krastavci nikada ne mogu biti pogrešan odabir.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Tako smo za vrijeme nedavnog posjeta Sloveniji i uživanja u slovenskoj gastronomiji, imali prilike isprobati i njihovu varijantu salate s krastavcima i vrhnjem, koju također možete poslužiti i kao gustu, hladnu juhu.

Sve što će vam trebati jest krastavac koji ste najprije nasjeckali ili naribali na tanke ploške, a zatim ga dobro posolili te pustili desetak minuta da otpusti vodu. Kada ste obavili ovaj, prvi i najdugotrajniji korak, sve ostalo bit će jednostavnije nego što možete zamisliti.

Krastavcima dodajte čašicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta, začinite soli i paprom, pa dodajte sitno sjeckani kopar, protisnuti češnjak, prstohvat crvene mljevene paprike, pa na kraju sve začinite bučinim uljem. Salatu prije posluživanja dobro ohladite, a zatim je poslužite uz omiljena jela ili kao samostalan, osvježavajuć i lagan obrok.

Iako posve drugačija, bogatija varijanta krastavac salate i nije nešto što bi nam samima palo na pamet, jednom kad smo isprobali ovu kombinaciju okusa, znali smo da natrag naprosto nema te da ćemo je svakako replicirati kod kuće. I jesmo, i bilo je toliko ukusno da krastavac salatu od sada jedemo pripremljenu samo na ovaj način. U slast!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.