Salate od svježeg povrća spas su za ljetne dane. Kada stajanje za štednjakom ne dolazi u obzir, sjeckanje nam postaje jedina opcija, pa se stoga volimo potruditi i svoje sezonske salate pripremiti na najfiniji mogući način.
Krastavac salata svakako ulazi u favorite. Bez obzira spajamo li je sa sjeckanom paprikom i rajčicom i poslužujemo kao dodatak sendvičima ili roštilju ili pak je kombiniramo s kremastim dodacima poput vrhnja ili grčkog jogurta, svježi krastavci nikada ne mogu biti pogrešan odabir.
Tako smo za vrijeme nedavnog posjeta Sloveniji i uživanja u slovenskoj gastronomiji, imali prilike isprobati i njihovu varijantu salate s krastavcima i vrhnjem, koju također možete poslužiti i kao gustu, hladnu juhu.
Sve što će vam trebati jest krastavac koji ste najprije nasjeckali ili naribali na tanke ploške, a zatim ga dobro posolili te pustili desetak minuta da otpusti vodu. Kada ste obavili ovaj, prvi i najdugotrajniji korak, sve ostalo bit će jednostavnije nego što možete zamisliti.
Krastavcima dodajte čašicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta, začinite soli i paprom, pa dodajte sitno sjeckani kopar, protisnuti češnjak, prstohvat crvene mljevene paprike, pa na kraju sve začinite bučinim uljem. Salatu prije posluživanja dobro ohladite, a zatim je poslužite uz omiljena jela ili kao samostalan, osvježavajuć i lagan obrok.
Iako posve drugačija, bogatija varijanta krastavac salate i nije nešto što bi nam samima palo na pamet, jednom kad smo isprobali ovu kombinaciju okusa, znali smo da natrag naprosto nema te da ćemo je svakako replicirati kod kuće. I jesmo, i bilo je toliko ukusno da krastavac salatu od sada jedemo pripremljenu samo na ovaj način. U slast!