gastro postao
U kontinentalnom dijelu zemlje priprema krpica sa zeljem često podrazumijeva upotrebu svinjske masti i dodavanje suhog mesa, ali Gracia Petek dokazala je kako ovaj klasik može biti podjednako dobar i u veganskom izdanju...
Inspiraciju za ovaj odličan recept potražila je u Marodi srednjim krpicama, našeg najvećeg proizvođača premium suhe tjestenine, a posebnost jelu dali su komadići tostiranog kruha te jedan neočekivani sastojak. Bacite oko na recept, otkrijte o čemu se radi i pripremite savršen ručak - prikladan za svako doba godine.
Sastojci:
- Pola glavice zelja
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- Povrtni temeljac
- Ulje suncokret ili maslina
- 1 dcl vina
- 400 g Marodi srednje krpice
- Tost ili kruh
- Bademi
- Zeleno lišće mladog luka
- 1 mala žličica smeđeg šećera
- 1 mala žličica dimljene paprike
- Sol i papar
Postupak:
- Naribaj zelje, nasjeckaj luk.
- Zagrij ulje u većoj tavi i poprži luk staklasto. Dodaj zelje i malo soli. Dinstaj nekoliko minuta dok zelje ne omekša, po potrebi dodaj još malo ulja.
- Dodaj šećer i crvenu papriku, promiješaj te dodaj vino.
- Pusti da vino ispari. Dinstaj dok zelje potpuno ne omekša i dok ne poprimi zlatno- smeđu boju, podlijevaj s povrtnim temeljcem prema potrebi. Pazi samo da ga ne dodaš previše.
- Nakon cca 15 minuta dinstanja zelja dodaj usitnjeni češnjak i dobro pomiješaj.
- Zelje dinstaj još 5-10 minuta te začini solju i paprom po želji.
- Kruh nareži na kockice, bademe na listiće. Preprži na suhoj tavi bademe i kruh, ovo će ti služiti kao ukras za gotove krpice sa zeljem.
- Nareži i zeleno lišće mladog luka za ukras.
- Marodi srednje krpice skuhaj prema uputama na vrećici.
- Kad se Marodi srednje krpice skuhaju, pomiješaj ih sa zeljem.
- Gotove krpice sa zeljem ukrasi preprženim kruhom, bademima i zelenim lišćem luka te dodaj još malo mljevenog crnog papra na vrh.
Dobar tek!