Recepti 14. lipnja 2022.

Kako napraviti kubanski sendvič, najpoznatiji sendvič na svijetu?

Kubanski sendvič
1/3
Kubanski sendvič je jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu! foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Približava nam se Međunarodni dan piknika pa smo tim povodom odlučili snimiti video recepte ukusnih obroka koje možete pripremiti unaprijed i uzeti sa sobom u prirodu te uživati u slasnih zalogajima sa svojom ekipom, uz puno smijeha i zabave te gutljaj svog omiljenog hladnog piva.

Gastro bloger Matija Plašć s bloga "Sweety & Spicy" pripremio je recept za kubanski sendvič, jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu s kojim ćete oduševiti svoju ekipu i postati glavna zvijezda svakog piknika. Za potpuni doživljaj poslužite kubanski sendvič uz hladno Staropramen pivo!

Pogledaj video:


Sastojci za marinadu:

  • 1 kg svinjske lopatice
  • 2 limete
  • 1-2 naranče
  • svježa menta 
  • svježi origano (kao zamjenu koristite 1 čajnu žličicu sušenog)
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • maslinovo ulje
  • ½ češnja češnjaka (otprilike 5-6 režnjeva)
  • sol i papar


Ostali sastojci:

  • lizika ili neko slično bijelo pecivo
  • ementaler
  • pečena šunka
  • kiseli krastavci
  • senf
  • maslac

Postupak:

  • Ocijedite sok dvije limete i naranče (otprilike 60 ml soka limete i 170 ml soka od naranče) te dodajte začinsko bilje koje ste prethodno usitnili, sitno sjeckani češnjak, kumin, maslinovo ulje, sol i papar.
  • Nakon što ste dobro izmiješali sve sastojke, dodajte svinjetinu te pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da se marinira barem 1-2 sata, a poželjno je preko noći.
  • Meso izvadite iz frižidera i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se temperira, a potom prebacite (s marinadom) u casserol od lijevanog željeza ili slični pekač te pecite otprilike 2.5 sata i to tako da najprije 30-ak minuta pečete na 220 °C, a ostatak vremena na 180 °C. Pečeno meso izvadite na dasku i vilicama rastrgajte na trakice.
  • Liziku prerežite na pola i unutarnju stranu namažite maslacem, a potom prepržite do zlatno-žute boje na vrućoj tavi. Donju stranu pečenog peciva odmah obilato premažite senfom, a potom složite pečenu šunku koju ste prethodno kratko prepekli na tavi, trganu svinjetinu, sir i na kraju kisele krastavce koje ste prerezali uzdužno. 
  • Poklopite sendvič, premažite gornju stranu peciva maslacem, a potom tostirajte tako da tosterom čvrsto pritisnete kubanski sendvič.

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

Sigurno jedva čekate taj trenutak kad ćete se za vikend okupiti na obližnjoj livadi ili u parku i uživati s društvom uz čašu piva i ukusnu hranu. Piknik je odličan način da se podružite s prijateljima i obitelji, no trebat će vam i slasna hrana koja će podnijeti visoke temperature i hladno Staropramen pivo koje će utažiti žeđ cijeloj ekipi. Uživajte u pikniku uz najbolje recepte naših gastro blogera i savršeno uravnoteženo Staropramen pivo!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:13 03. Kolovoz 2022.

    1 put cujem za kubanski sendvic njam