Gastro bloger Matija Plašć s bloga "Sweety & Spicy" pripremio je recept za kubanski sendvič, jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu s kojim ćete oduševiti svoju ekipu i postati glavna zvijezda svakog piknika. Za potpuni doživljaj poslužite kubanski sendvič uz hladno Staropramen pivo!
Pogledaj video:
Sastojci za marinadu:
- 1 kg svinjske lopatice
- 2 limete
- 1-2 naranče
- svježa menta
- svježi origano (kao zamjenu koristite 1 čajnu žličicu sušenog)
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- maslinovo ulje
- ½ češnja češnjaka (otprilike 5-6 režnjeva)
- sol i papar
Ostali sastojci:
- lizika ili neko slično bijelo pecivo
- ementaler
- pečena šunka
- kiseli krastavci
- senf
- maslac
Postupak:
- Ocijedite sok dvije limete i naranče (otprilike 60 ml soka limete i 170 ml soka od naranče) te dodajte začinsko bilje koje ste prethodno usitnili, sitno sjeckani češnjak, kumin, maslinovo ulje, sol i papar.
- Nakon što ste dobro izmiješali sve sastojke, dodajte svinjetinu te pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da se marinira barem 1-2 sata, a poželjno je preko noći.
- Meso izvadite iz frižidera i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se temperira, a potom prebacite (s marinadom) u casserol od lijevanog željeza ili slični pekač te pecite otprilike 2.5 sata i to tako da najprije 30-ak minuta pečete na 220 °C, a ostatak vremena na 180 °C. Pečeno meso izvadite na dasku i vilicama rastrgajte na trakice.
- Liziku prerežite na pola i unutarnju stranu namažite maslacem, a potom prepržite do zlatno-žute boje na vrućoj tavi. Donju stranu pečenog peciva odmah obilato premažite senfom, a potom složite pečenu šunku koju ste prethodno kratko prepekli na tavi, trganu svinjetinu, sir i na kraju kisele krastavce koje ste prerezali uzdužno.
- Poklopite sendvič, premažite gornju stranu peciva maslacem, a potom tostirajte tako da tosterom čvrsto pritisnete kubanski sendvič.
Sigurno jedva čekate taj trenutak kad ćete se za vikend okupiti na obližnjoj livadi ili u parku i uživati s društvom uz čašu piva i ukusnu hranu. Piknik je odličan način da se podružite s prijateljima i obitelji, no trebat će vam i slasna hrana koja će podnijeti visoke temperature i hladno Staropramen pivo koje će utažiti žeđ cijeloj ekipi. Uživajte u pikniku uz najbolje recepte naših gastro blogera i savršeno uravnoteženo Staropramen pivo!