gastro postao
Vrlo lagan i osvježavajući kolač s daškom proljeća, nezaobilaznih mirisnih jagoda!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Preljev
- 6 žlica vode
- 0.50 kom limun - sok
- 50 g šećer
Biskvit
- 100 g maslac
- 150 g šećer
- 3 kom jaja
- 150 g brašna
- 50 g škrobnog brašna
- 2 žlica praška za pecivo
- 2 žličica vanilijinog šećera
- 200 g džema od jagoda
Punjenje i ukrašavanje
- 250 g svježeg sira
- 125 g mljevenog šećera
- 2.50 dl slatkog vrhnja za šlag
- 1 kom kremfiks
- 0.50 kom limun - sok
- 10 kom lijepih jagoda
Glazura
- 100 g čokolada za kuhanje
- 1 žlica ulja
Priprema
- Miješati maslac da se zapjeni, postupno dodati šećer, vanilijin šećer i jedno po jedno jaje. Brašno prosijati sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo, pa po malo dodati smjesi lagano miješajući. Izliti u prstenasti kalup koji je prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Peći 35 minuta na 180 st. C. Pečeni kolač izvaditi iz oblika i okrenuti ga. Hladan prerezati vodoravno po pola.
- Svježi sir protisnuti kroz sito ili izblendati. Dodati mu sok od limuna. Slatko vrhnje umutiti u šlag, dodati mljeveni šećer, pa sir. Sve dobro umutiti.
- Donju stranu izrezanog kolača natopiti s pola preljeva, pa premazati džemom od jagoda. Zatim premazati kremom vodeći računa da ostane za ukrašavanje. Gornji dio biskvita premazati s donje strane džemom od jagoda, pa preklopiti preko kreme. Odozgo preliti ostatkom preljeva, pa spremiti na hladno na oko 2 sata da se sve prožme.
- Čokoladu za kuhanje, dodavši ulje, lagano otopimo miješajući i prelijemo preko kolača.
- Ukrasimo ostatkom kreme i jagodama.
Vrlo lagan i osvježavajući kolač s daškom proljeća, nezaobilaznih mirisnih jagoda!